CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stirea zilei: Capitalul chinez navaleste peste Europa de Est. Nu si peste Romania

0 comentarii / 2577 vizualizări / 27 noiembrie 2017

China va acorda finanțare în valoare de peste trei miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare și investiții în Europa Centrală și de Est (CEE), a anunțat, azi, premierul Li Keqiang, transmite Reuters.

”Sub auspiciile asociației interbancare China-CEEC care va fi inaugurată astăzi, China Development Bank va furniza echivalentul a două miliarde de euro (2,39 miliarde de dolari) pentru o facilitate de dezvoltare financiară. A două etapă a fondului de investiții China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund va fi lansată cu o capitalizare de un miliard de dolari, majoritatea fondurilor fiind direcționate către statele din Europa Centrală și de Est”, a declarat Li Keqiang, la al șaselea summit al șefilor de guvern din statele Europei Centrale și de Est și China, care se desfășoară azi la Budapesta.

Vineri, Guvernul ungar a decis, conform Agerpres, să se alăture China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, un fond de private equity organizat de Banca de Export-Import din China.

Potrivit informațiilor publicate pe pagină să de Internet, fondul China-CEE și-a propus să devină „un fond de private equity remarcabil în Europa Centrală și de Est și să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiile din regiune”.

 

china

Conform aceluiași site, fondul a investit deja în țări din Est precum Ungaria, Bulgaria, Polonia și Cehia. România lipsește, deocamdată, din ecuație(foto sus).

Că așa stau lucrurile o confirmă și fostul premier Victor Ponta, pe Facebook.

”Proiecte energetice care ar aduce în România 7,5 miliarde de dolari sunt îngropate în incompetența și chiar prostia care definesc Ministerul Energiei în 2017 chiar mai rău decât 2016). Alte mari proiecte de infrastructură sunt ignorate (probabil pentru că nu lucrează cu TELDRUM); chiar și proiectele pe agricultură și industrie alimentară lansate în 2013-14 au rămas orfane în 2017 (într-un an întreg Ministerul Agriculturii nu a reușit să pună o simplă semnătură pe un “Acord România – China privind exportul de lucerna!
Germania deja muncește serios la proiectele OBOR și le consideră o mare oportunitate pentru economia lor (spre deosebire de Romania).

Si țările vecine nouă deja se mobilizează – Ungaria organizează la Budapesta la sfârșitul lunii Summitul China – EEC 16+1 în prezența Premierului Chinei / Cehia și Polonia au depus deja proiecte și au numit responsabili. România …… nimic.” conchide Ponta. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998