CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Strada Tuberozelor, vloggerul belarus si povestea trista a unui mare senior liberal

11 comentarii / 4766 vizualizări / 26 mai 2021

Începuse încă de ieri să umble un zvon pe rețelele sociale: la sugestia unor intelectuali de prestigiu, puternicii de dreapta ai zilei vor să schimbe numele străzii Tuberozelor din București, unde adastă ambasada Belarusului și cea a Canadei. O idee excelentă, m-am bucurat. Apoi m-am dezumflat. Să explic de ce.

În 1967, la vreo 3 ani după eliberarea ultimilor deținuți politici din închisori, regimul Ceaușescu hotărîse să stîrpească orice urmă a marilor politicieni interbelici, spinul moral din coasta comuniștilor. Așa că s-a purces la înlocuirea numelor unor ultime străzi care mai celebrau respectivii politicieni și care scăpaseră miraculos pînă atunci.
Oameni de mare calibru, patrioți și intelectuali de renume internațional.

Precum legendarul avocat Toma Stelian, ministru al Justiției în guvernul celui mai mare politician român din toate timpurile, Ion I.C.Brătianu. Profesor universitar și doctor în Drept al Universității din Paris, Toma a dat o mare lovitură cîștigînd la o vîrstă fragedă, prin concurs, un contract cu statul francez pentru revoluționarea legii falimentului. Ajunge deputat în parlamentul României, pe listele PNL, apoi ministru al Justiției și chiar al Armatei, pentru o perioadă. În 1919, Toma participă la Conferința Internațională de la Paris, unde se discută regimul navigabil al Dunării, și se bate ca un leu cu lideri străini, de pe poziții patriotice și amenință chiar să ceară desfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, dacă drepturile țării noastre de a naviga liberă nu sunt recunoscute.

În anii 20, el și-a donat somptuoasa locuință din strada Kiseleff nr.10 statului român, aici înființîndu-se Muzeul Toma Stelian, în clădirea căruia va funcționa timp de un deceniu Muzeul Național de Artă, iar mai apoi sediul central al Uniunii Scriitorilor. În prezent, ironie a sorții, fosta casă a lui Stelian Toma e sediul central al PSD.
Pentru activitatea sa politică, juridică și pentru generozitatea sa, numele lui Toma Stelian este dat în 1929 străzii care leagă șoseaua Kiseleff de str.Gheorghe Brătianu, alt mare lider liberal.
În 1967, cum spuneam, regimul comunist îl ”execută” pe marele liberal post-mortem, iar strada Toma Stelian devine strada Tuberozelor.

M-am bucurat, deci, cînd am auzit ieri că numele străzii ar urma să fie schimbat de noua administrație de dreapta: lui Toma Stelian i se va face, în sfîrșit, dreptate.

Dar, vai, m-am bucurat degeaba.
M-a lămurit însăși primărița Clotilde Armand.

Strada ministrului PNL va purta numele unui vlogger belarus, de care românii au auzit fix de duminică încoace, în urma unui incident suspect de pe teritoriul altei țări.
Cică asta ar fi o metodă de a șicana ambasada Belarusului, aflată pe strada amintită, la fel ca cea a Canadei.
Exact în ziua aniversării partidului liberalilor, o răzbunare ieftină a bătut, la corifeii dreptei, șansa unei reparații istorice în beneficiul unui nume care a adus mare onoare PNL și României.
Zic doar mare atenție, dragi liberali: să nu pățiți cu vloggerul Roman Protasevici cum au pățit comuniștii cu ”eroul” Vasile Roaită. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Ca Clopisda Armand e nefututa din cauza de igiena si aspect si are idei timpite, o stie tot poporu.

  Ce nu stie poporu insa despre Prostoievici asta ajuns mare vedeta?

  Pai subumanu Prostoievici, daca nu a fost infiltrat chiar de catre KGB in interiorul coloniei de gindaci Cianoizati & sorosizati din Polonia si tarile baltice, e un TERORIST SADEA, care s-a dus in Donbass sa ii sustina pe subumanii neonazisti ukropi din Batalionul azov, contra ETNICILOR RUSI.

  In locul rusilor, l-as extrada si executa fara mila si fara prea mult tam-tam.

  Iar noi sa dam nume la o strada, in „onoarea” unui terorist si criminal? Peste poate !!

  • Meriți și tu să te nimerești în autobuz cu vreun tereorist de ăsta, să-i pună Lukashenko stație și în Minsk. O să se întrebe familia când vii cu pâinea, dar în câteva zile se rezolvă. Bagă propagandă sovietică, eram sătui de cealaltă!!!

   • Ba Franklinge Cur, tu nu esti un securist prost. Esti un securist fffff prost.

    Cine merge dupa paine cu autobuzu cretinule? Tu nici nu stii ce-i aia paine, pentru ca maninci CACAT zilnic de la sereime

    Lukashenko e demonizat la fel cum a fost demonizat Dragnea, desigur la alt nivel, pentru ca e patriot si nu vrea sa-si lase tara si poporul sa ajunga in situatia Ukropistanului.Sau ca noi, colonie calcata in picioare de toti veneticii.

    Mai Romani, n-ati invatat de la 20 martie 90, cind Mihaila Cofaru la Tirgu Mures a fost linsat de unguri si prezentat ca „ungur victima a barbariei romanilor” , ca presa shidovita din Ioropa si America maninca doar CACAT?Ca pentru ei nu conteaza ADEVARUL , conteaza doar interesele shidovilor mondiali?

    • Bella Russia, după cum o alintă prostovanul statului, Klaus Werner Iohannis, este un exemplu demențial de bun și o lecție pentru toți tiriplicii care pun boticul la marotele dictaturii securiste.

     Ciobănismul suprem duce exact la astfel de regimuri criminale.

     • Nu mai delira bolovan de cacat, da-ti niste intilniri cap-perete, si ia-te la intrecere cu Muiannis sa vezi care capatina e mai tare, a ta sau a Boului Oligofren?

      Byelorussia e infinit mai democrata si mai prospera decit colonia Romanika condusa de sereimile la care slugaresti.

     • Pe mine personal mă doare în pulă de Bella Russia cam tot atât cât de democratică și prosperă este Bella Russia.

      DAR, dacă lași ciobanii securiști prostovani să-ți sprijine un Isărescu în funcție vreo 30 de ani, să nu te aștepți să traversezi perioade fără Caritas, fără falimente bancare și fără crize economice crâncene pentru tălăpari ca tine.

 2. Pai, atunci, daca edilii bukalioti sint atit de cojoshi, sa fie si consecventi! Sa schimbe, sa zicem, numele strazii „Dr. Liviu Librescu Blvd” in „Edward Snowden Blvd”, iar numele strazii „Jules Michelet” in „Julian Assange”. Si, ca sa fie serviciul rotund, „Bd. Dimitrie Cantemir” ar merita sa fie redenumit „Mordechai Vanunu”.

 3. A auzit cineva vreo voce din Ioropa care sa se revolte in legatura cu omorirea bestiala a unui sofer roman de camion in Franta de catre un subuman nespalat si imputit de „imigrant” ??

  Nici n-o sa auziti, tradatorii criminalii si teroristii au mare pretuire in Ioropa, in timp ce oameni nevinovati sint terorizati, haituiti demonizati.

  In Jarmania imputitei Merkelita, exista 15 000 de detinuti politici condamnati pentru ca nu cred in „holocaust:.

  In Italia, jurnalista Francesca Totolo a fost arestata recent pentru ca l-a „insultat” pe presedintele tarii.
  In Italia, insulta adusa presedintelui se pedepseste cu inchisoare pina la 5 ani.
  ASTA E DEMOCRATIA OCCIDENTALA ?

 4. Dulce razbunare, Clotilde a nascocit. Dupa mintea si intelectul ei nematurizat. Nematurizata, dar hotii si golanii se pricepe madam „made in France”. Eu ma indoiesc ca Clocotilde e frantuzoaica. Prea e de la noi, de la Coarnele Caprii, spre exemplu!

 5. Zi clotilde Armand
  Apoi trage apa…

 6. Mai trebuia prelungit titlul cu 2 cuvinte „Stelian Toma” si era PERFECT !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998