CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stransul curelei la romani abia acum incepe

0 comentarii / 1416 vizualizări / 26 august 2010

Pana in acest moment, romanii s-au plans mai ales de frica. De frica a ceea ce urmeaza si mai putin din motive preexistente, cum ar fi somajul, reducerile de posturi ori cresterea unor taxe, resimtite, doar teoretic, de oamenii obisnuiti. De acum incolo, efectele vor fi cu adevarat la timpul prezent. Stransul curelei abia acum incepe. Si s-ar putea transforma in nenumarate drame individuale.

Efectele devastatoare ale crizei economice romanesti i-au afectat deja pe toti cei care au credite. Evident, cele mai atinse au fost persoanele care fac o afacere. Mai mare sau mai mica. Efectul a fost fie o diminuare drastica a activitatii, restrangerea facandu-se ori prin reducerea de costuri ori prin concedieri, fie falimentul. Reducerea de cheltuieli nu ii afecteaza, in mod direct, pe cetateni. Nici concedierile, desi ii afecteaza in mod direct, nu ii afecteaza si imediat, intrucat cei mai multi beneficiaza de ajutorul de somaj, pentru diferenta de venituri putand munci la negru. Iar falimentul a lovit, direct, doar cateva sute de mii de persoane.

Abia acum vin, insa, pentru toti bugetarii, reducerile efective de venituri. Ca, de altfel, si pentru toti pensionarii si pentru celelalte categorii sociale ca efect al inflatiei. Cat despre sutele de mii de falimente, acestea abia in viitor devin periculoase pentru cetatean, intrucat vor exista mult mai putine persoane si firme dispuse sa plateasca salariatii. Si un mesaj catre comunisti si social – comunisti. Distrugerea celor bogati inseamna, implicit, inasprirea vietii celor saraci. Pentru ca nu mai exista decat, mult diminuata, posibilitatea redistribuirii, in stil capitalist, a bogatiei. Mai simplu spus, daca arunci cu piatra intr-un om care a facut avere si daca il mai si nimeresti, ai “sansa” sa ranesti alti o suta de oameni, care nu au facut avere dar traiesc, intr-un fel sau altul, de pe urma afacerii primului.

Guvernul Boc, de fapt tandemul Basescu – Boc, si-a pierdut credibilitatea. Nu mai este sustinut de populatie. Si culmea, nici macar de propriul partid. Prabusirea, in aceste conditii, este inevitabila. Fie ca va avea loc acum, in toamna, fie ca va avea loc altadata, dar in curand. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Numai ca prabusirea Guvernului Boc, in conditiile in care il avem la Cotroceni pe presedintele pe care il avem, va insemna, cel putin pentru un timp, o instabilitate si mai mare, urmata de acutizarea fara precedent a crizei politice. Consecinta este ca investitorii externi si interni vor fi mult mai prudenti. Si mai putini bani vor fi injectati in economie. In dezvoltare. Vor fi si mai putine locuri de munca. Vom avea inflatia. Preturi mai mari. La venituri mai mici. Va exista un nou val de falimente.
Si ceea ce este mai grav este ca acest parcurs este de neevitat. Daca suntem intelepti, va fi scurtat. Daca suntem, din nou, prosti, va fi lungit. Dar si intr-un caz si in altul, stransul curelei la romani abia acum incepe. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998