CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Strigoiul lui Basescu, exorcizat din Cotroceni. Iohannis – declaratii de K.O.

6 comentarii / 5782 vizualizări / 23 ianuarie 2018

Președintele Klaus Iohannis a susținut azi, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, Sau, mai bine zis o suită de declarații, unele de-a dreptul explozive, pentru că merg categoric împotriva a ceea ce am putea numi curentul politic de pînă acum, cu referire la perioada de după alegeri. Urmărindu-le atent, în profunzimea lor, mulți dintre fanii președintelui vor sughița de indignare, în timp ce mulți dintre adversari vor rămîne cu gura căscată.
Una peste alta, dacă Iohannis și-a propus să șocheze, i-a reușit azi cu brio. 23 ianuarie 2018 ar putea fi decretată ziua cînd strigoiul lui Băsescu, președintele mult-prea-jucător, a fost exorcizat din palatul Cotroceni.

Vă prezentăm în continuare declarațiile președintelui, însoțite de cîte o mică interpretare din partea noastră.

Despre numirea Vioricăi Dăncilă

”Despre aceste chestiuni am vorbit chiar la desemnare și am spus atunci, poate unii au crezut că o spun de complezență. Am cântărit toate argumentele și am ajuns la concluzia că asta este varianta pe care trebuie să o accept(…) Sigur că am avut o întâlnire. Mi s-ar fi părut ciudat să fac o desemnare fără să cunosc persoana.”

Mesajul președintelui: Desemnarea a fost făcută în deplină cunoștință de cauză, după analiza argumentelor și chiar după o discuție directă cu premierul propus. Totuși, discuția a fost extrem de scurtă, între întîlnirile cu partidele și anunțul desemnării, iar respingerea Sevilei Shaiddeh, spre exemplu, nu s-a făcut după o asemenea discuție, ceea ce semnfică faptul că președintele a avut, în ambele cazuri, decizia deja luată. O notă foarte bună pentru PSD-ALDE, întărită de afirmația ”Majoritatea parlamentară a recomandat-o”. E semn că președintele a ales să joace strict după reguli și să refuze interpretările forțate din alte vremuri.

Despre suspendare

”Nu mi-a fost și nu îmi este teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru o suspendare și cred că încet, dar sigur, trebuie să eliminăm acest factor din discuția publică. Este o discuție care se poartă, fiindcă au mai fost încercări de suspendare la noi, nereușite, și nu cred că trebuie această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie”.

Siguranța aproape excesivă manifestată de președinte sugerează o cunoaștere categorică a intențiilor PSD – lipsa oricărei strategii de suspendare – în condițiile în care susținătorii mișcărilor de stradă susțin – cu tărie chiar! – exact contrariul, în ultima perioadă.

Despre penalii care ar putea intra în guvern

”Eu cred că voi fi informat și oficial despre persoanele care vor fi propuse, însă părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal, sau care sunt în curs de a fi judecate penal, sau care au condamnări penale, această opinie o cunoașteți. După părerea mea, nu au ce căuta în fruntea statului(…) Această poziție a mea este foarte, foarte bine cunoscută. Din păcate, ea încă nu se regăsește în Constituție, dar consider că trebuie să facem cu toții împreună un efort de îmbunătățire a acestei situații. De aceea, am propus și când am fost la CSM, poate vă amintiți, că, dacă tot ne apucăm să discutăm despre Constituție și ce trebuie să facem mai bine acolo, atunci eu consider că principiul integrității trebuie să fie înscris chiar în Constituție(…)Deocamdată pârghiile Președintelui sunt foarte puține în acest demers, de aceea îmi doresc ca principiul integrității să fie înscris în Constituție, ca să nu mai existe această discuție în altă conjunctură. Sper să trecem cu bine prin această fază”. Întrebat dacă ar putea lucra cu penali din guvern, răspunsul e ”Destul de greu”.

Alt șoc pentru fanii anticorupției totale: președintele admite că ar putea tolera prezența unor cercetați penali în guvern și transmite că numai prin modificarea Constituției se va putea bara accesul respectiv. ”Destul de greu” nu înseamnă imposibil, adică răspunsul care era așteptat de unii.

Despre amestecul în formarea noului guvern

”Când am vorbit cu doamna Dăncilă, m-am concentrat pe persoana doamnei sale, fiindcă despre asta a fost vorba, nu despre guvern. Iar, în continuare, vom vedea cu ce echipă știe să vină PSD” Întrebat dacă va avea o nouă discuție cu premierul, pe tema formării guvernului, răspunde: ”Asta vom vedea” Iohannis mai spune: ”Nu estre treaba Președintelui cine se găsește într-un cabinet. Este treaba coaliției care are majoritatea în Parlament, și acolo se votează, dar, cu siguranță, varianta optimală este ca acest guvern, ca orice guvern, să colaboreze cu Președintele. Măcar să colaboreze. Mai bine ar fi să colaboreze bine, or lipsa de comunicare cu certitudine nu înlesnește comunicarea”.

Mesajul e clar: șeful statului nu are de gînd să se implice în selectarea noilor miniștri, considerînd asta apanajul premierului și al coaliției. Șoc și groază în haștaguri…

Despre protestele de stradă

”Să știți că am urmărit cu foarte mare atenție ultimele proteste de sâmbătă. Ce pot să spun: acești oameni sunt de admirat. Au venit, cu toate că vremea a fost destul de rea, au venit ca să arate politicienilor din România că ei își doresc o țară stabilă, prosperă. Au arătat și au spus foarte clar că-și doresc o justiție puternică și independentă. Au arătat foarte clar – și sper să se fi înțeles acolo unde trebuie să se înțeleagă – că-și doresc o guvernare decentă și eficientă”.

Mesajul președintelui: manifestă deschidere către protestatarii din stradă, dar una reținută, plasată între limitele permise fenomenului de către normele democrației. Lipsește orice abordare care ar putea fi interpretată, fie și forțat, drept un îndemn la escaladare sau măcar la perpetuare. Ori, de la el se aștepta cu disperare, probabil o asemenea încurajare, mai ales în actuala conjunctură.

Despre garanțiile oferite de Dăncilă privind justiția și statul de drept

”Cu siguranță asta este de așteptat de la un Prim-ministru și eu sper că așa se va întâmpla. Vom vedea”.

Neașteptat mesaj de încredere și optimism. Șoc mare pentru #Rezist!

Despre absența medierii în conflictul dintre ministrul Carmen Dan și Premierul Tudose

”Eu cred că această chestiune nu ține de Președinte. Dacă în interiorul guvernului sau în interiorul unui minister lucrurile merg prost, atunci este clar că trebuie să intervină ori ministrul în propriul minister, ori premierul în înțelegerea dintre ei. Nu am considerat că acea fază trebuie comentată de mine, dar asta nu înseamnă că mi-a plăcut. Mi-a displăcut profund”.

Din nou, un punct în care președintele lasă fără rezerve pe mîna coaliției de guvernare rezolvarea unei probleme în care mulți așteptau, dimpotrivă, intervenția sa dură.

Despre atitudinea PNL și USR, care nu au venit cu o propunere de Prim-ministru

”Când am făcut consultările puteam, cel puțin teoretic, să chem doar coaliția majoritară. Nu am făcut așa, cum nici data trecută nu am făcut așa. Dacă este vorba de consultări, atunci am vrut să cunosc opinia tuturor partidelor parlamentare. Recunosc că mi-ar fi făcut plăcere ca la întrebarea pe care am pus-o fiecărui grup din opoziție – „ați vorbit cu ceilalți?” – măcar unii să răspundă că „da”(…)O democrație cu un Parlament poate să funcționeze optimal și Parlamentul să fie puternic numai dacă ambele laturi sunt puternice, și cei de la putere, și cei din opoziție, și îmi doresc foarte mult să ajungem la un astfel de Parlament. Atunci, cu siguranță, soluțiile care trebuie să apară în Parlament vor apărea și vor fi solicitate de acolo și nu din altă parte, de unde nu pot apărea.”

O notă extrem de critică pentru opoziție, care nu doar că e slabă și dezbinată, dar nici nu a venit cu vreo propunere serioasă de premier. Sugestia de dialog, inclusiv cu partidele puterii, spune extrem de multe.
Ca o completare firească a acestor declarații ale președintelui vin și altele, pornind de la întrebarea dacă ar fi dispus să numească și un al patrulea premier de la PSD: ”Cred că este un pic devreme să vorbim despre așa ceva când acest guvern încă nici nu există, dar, legat și de întrebarea anterioară, blat – nu cred că cineva presupune așa ceva. Dimpotrivă, eu voi urmări cu foarte, foarte mare atenție ce se întâmplă și vom vedea care măsuri se impun atunci”.

Practic, Iohannis refuză să aprindă măcar pentru viitor, în mod categoric, flacăra speranței în sînul opoziției. Nici măcar o a treia criză politică nu îi va garanta acesteia intrarea la guvernare în condițiile în care se prezintă azi.

Să tragem linie și să adunăm: încredere aproape deplină în PSD-ALDE, o salutară retragere cu torțe în interiorul atribuțiilor constituționale din care a evadat brutal fostul președinte, lipsă de entuziasm la adresa protestelor de stradă, critici severe la adresa opoziției, o ușoară repoziționare tactică în privința problemei penalilor din politică, respingerea scenariilor apocaliptice privind suspendarea vehiculate chiar de către susținătorii săi.

E clar, 2018 debutează în forță cu un alt Iohannis. Unul care merită urmărit cu toată atenția. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Pai ce va fi de urmarit daca ne spune din start ca nu va face nimic?

    • păi nu el face, el e poștașu´

  2. visurile de tip hillary clinton sau traian basescu nu isi mai iau locul. cei care au fost votati sa fie lasati sa guverneze

  3. Subscriu la concluziile din abordarea de mai sus.Daca exista o Constitutie in vigoare,care prevede obligativitatea respectarii ei,primul care trebuie sa se conformeze e Presedintele tarii.Cei care au contestat comportarea acestuia cu privire la desemnarea candidatului de premier ignora constient Legea fundamentala a tarii.Demersul lor,pe acest palier denota nu incultura politica,ci intentie vadita de creare a unui spatiu de contestare lipsit de legitimitate,cu rezonante ce nu au nimic comun cu statul de drept.E trist faptul ca sustinatorii lor nu fac aceasta distinctie de obiective.Presedintele tarii nu a respectat doar litera Constitutiei,ci si spiritul ei,pornind de la existenta unei majoritati parlamentare indiscutabile si a prezentarii unei candidate,care nu prezenta temeiuri de obiectie.Refuzul n-ar fi fost decat un act subiectiv,poate chiar discretionar,strain de ceeace Constitutia urmarea,lasand la o parte alte evolutii negative ce s-ar fi produs in dauna intereselor majore ale tarii.

  4. Bla, bla bla…E doar o colectie de truisme si lozinci penibile care nu meritau nici macar bagate in seama!Dl Iohannis, de cand e presedinte , nu a emis nici macar o idee care sa poata face parte dintr-un proiect politic!

  5. Și-a mai băgat râtul și-n ziua de azi. Prostănacule, n-au fost în stare sașii din Sibiu să se unească cu ăia din Brașov, darămite cu landlerii sau pemii, așa că habar n-ai tu ce-i aia unire. M-am săturat după două minute să- l aud scrâșnindu-și discursul printre măsele, așa că detei pe seminarul lui Daniel Dragomir de la Bruxelles. Ce le-o mai dădu la temelie, bre…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998