CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Studiu european exploziv: regimul Iohannis intoarce romanii cu fata spre Est

26 comentarii / 6468 vizualizări / 6 iunie 2022

O serie de sondaje ample realizate după invadarea Ucrainei de prestigiosul think-tank slovac Globsec scoate la lumină evoluții îngrijorătoare: din cea mai entuziastă țară fostă comunistă în raport cu integrarea în UE și NATO, prin anii 90, România a ajuns la coada clasamentului. Mai mult de un român din cinci, spre exemplu, vrea ieșirea din UE, cotă întrecută doar de bulgari, cu aproape un sfert.

Studiul realizat de Globsec în luna martie în nouă state foste comuniste, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România, Estonia, Letonia, Lituania scoate la iveală cifre terifiante pentru noi.

Satisfacția legată de modul în care funcționează democrația a crescut peste tot în afară de România, scriu autorii studiului, semnalat pe Facebook de sociologul Mircea Kivu.

România este singura țară în regiune în care sprijinul popular pentru o geopolitică orientată spre occident a scăzut – de la 43%  anul trecut la 27%. 12% dintre români nici nu mai sunt siguri cum ar trebui să fie țara poziționată geopolitic

Un alarmant procent de 22% din respondenţii români cred că Rusia avea dreptul de a invada Ucraina, iar 26% cred că Occidentul a fost responsabil de război, provocând Rusia.

România este și singura țara chestionată unde satisfacția față de democrație, în ansamblu, a scăzut (de la 30% la 23%).
Deschiderea către un lider autoritar a 60% dintre români, rămâne și ea cea mai ridicată din regiune. În ceea ce privește amenințările de securitate, 73% dintre români nu consideră China ca o amenințare pentru țara lor. Doar 34% dintre români au acum o părere bună despre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, față de 45% anul trecut,.
Doar 58% dintre români consideră Rusia o amenințare, procente mai mici avînd doar Ungaria-45% și Bulgaria-33%.

24% dintre români văd China ca un model de urmat ca stat, procent întrecut doar de Bulgaria, cu 28%. Pe de altă parte, simpatia românilor față de Putin a scăzut de la 40% anul trecut, la doar 16% anul acesta. 55% dintre români nu cred că Rusia va invada și alte țări după Ucraina, iar 64% nu consideră că NATO ar trebui să trimită trupe în ajutorul Ucrainei. Doar 13, respectiv 11% dintre români consideră că Ucrain ar trebui să devină membră UE și NATO.

Interesant de punctat, doar 32% dintre români au încredere în actualul guvern, dar în creștere cu 7 procente față de anul trecut și cu 9 procente față de 2020. Încrederea românilor în propriul guvern e penultima în top, doar slovacii, cu 30%, stînd mai prost.

Există o secțiune în care românii domină autoritar clasamentul: 66% dintre ei cred că indiferent cine ar guverna, nu se schimbă nimic. De asemenea, studiul mai arată că încrederea în președintele Klaus Iohannis s-a prăbușit de la 44% anul trecut, la 29% în prezent. Cu excepția Slovaciei, condusă de o femeie, în toate celelate state cercetate încrederea în președinți a crescut, recordul fiind deținut de cel al Poloniei, cu 14%.
47% dintre români – locul 3 în top – cred că lumea nu e guvernată de forțe democratice, ci de structuri oculte care doresc instaurarea unei hegemonii mondiale.
60% dintre români – locul 1 în top – consideră că un președinte cu mînă de fier, care să conducă în disprețul parlamentul și al voinței alegătorilor este ceea ce trebuie țării, urmați la mare distanță de Slovacia și Bulgaria, cu 49%.

Concluzia studiului e îngrijorătoare pentru regimul de la București: în timp ce satisfacția față de democrație a crescut în 7 din 9 țări cercetate, România e singura țară în care ea a scăzut, iar în Slovacia a rămas statică. Aceste constatări sugerează că numai apariția unui război în apropiere nu înseamnă neapărat consolidarea sprijinului pentru democrație și pentru sistemele de guvernare ale acestor țări, în sens mai larg.

Datele sondajelor pentru acest raport, care au fost colectate pe fondul atrocităților în curs de desfășurare ale Rusiei în Ucraina, au măsurat sprijinul robust și în creștere pentru Occident și modelul de guvernare occidental. Societățile din estul și centrul Europei identifică în general Rusia drept agresor și o amenințare la adresa securității atât a regiunii, cât și a lumii(…) Viziunea distorsionată a anumitor segmente de populație față de evenimentele din Ucraina, combinată cu potențialele dificultăți economice viitoare, ar putea consacra aceste grupuri vulnerabile drept potențiale ținte pentru liderii populiști și autocrați, arată autorii studiului.
Referirile sunt prioritar la adresa României, așa cum reiese limpede din multitudinea de date prezentate, dintre care noi am spicuit doar cîteva. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

26 Comentarii

 1. Nu „Occidentul” este responsabil de razboi, ci America si Rusia se lupta prin proxy-ul Ucraina.

  „Capcana Afganistan” a timpurilor noastre este Ucraina, o capcana in care sa isi rupa dintii Rusia cum a facut in Afganistan. Cu pretul distrugerii Ucrainei si transformarii a 50% din ucraineni in refugiati.

 2. Prin „diversiunea Ucraina”, se încearcă „inocularea” ideii că „izvorul tuturor relelor” de pe lume ar fi „imperialismul Rușilor” – nicidecum politicile Expansioniste ale Capitalismului Occidental.
  Și asta, cu scopul ca „mulțimea” să nu vadă cine e adevăratul agresor, și cine e adevăratul agresat. Și, în general, să nu „se prindă” care-i „șpilul” în tărășenia asta cu ”SUA”, cu ”UE”, cu Rușii lui „Putin” și cu „eroica Ucraina”, care, luptă, luptă, dar nu prea știe pentru ce luptă.

  Laitmotivul „nevinovata Ucraina” în luptă cu „invadatorul Rus”, puternic amplificat și stors până la „ultima lacrimă” (și „ultimul cent”…) via „industria de profil” a „lumii civilizate”, a avut un puternic impact emotional, mai cu seamă asupra acelora care cred(eau) că „istoria lumii” a început cu 24 Feb. Mulți, ce-i dretpt.
  … Numai că, efectul „alcătuirilor” de tip Hollyoodian durează cât „focul de paie”: iute se „aprind spiritele”, însă minciuna, totuși, „are picioare scurte”; panica și deruta cuprinde lumea celor ce se credeau a fi „stăpânii lumii”, conștienți că va veni ziua „răfuielii” cu popoarele mințite.
  «Cu burta plină, orice propagandă e acceptată» spunea cineva. Dar când „popoarele” obișnuite cu bunăstarea, vor ajunge să „strângă cureaua” și să simtă lipsurile, de bună seamă că vor pune întrebări. Și nu se știe dacă se vor mai mulțumi cu clișee, cum că „rușii e răi”, și „înapoiați”, și că „Putin” etc. etc.
  Foamea și lipsurile nu lasă loc pentru „vorbe” și răcoresc f. eficient „mințile înfierbântate”. Plus că stimulează / modelează multe sentimente… Iar nesăbuitul „erou planetar” va vedea că, de la pateticul „bietul de el” și până la săltatul „cine dracu’ l-a pus”, nu-i decât un pas…

 3. Mama e o maimuţă khazară buboasă, da’ baba mai face treabă pusă capră.
  A umplut tot batalionul AZOV de bube de maimuţă, si pe cap,
  plus vreo câteva mii de ucraineni buboşi de-ai mei, pe care i-am trimis la voi, în România, ca refugiaţi, să vă umple de varicelă, dacă nu-mi daţi toate armele pe care le aveţi, volohilor proşti.

 4. Sondajele cu Rusia,războiul din Ucraina reflectă în primul rând propaganda din UE.Mai apoi există poziţiile celor din grupul ţărilor care au o râcă istorică cu URSS şi Rusia,indiferent de „cauză”.Mă refer la Polonia şi Ţările Baltice.
  Războiul din Ucraina a fost prevestit din 2008 şi este creaţia SUA pe spinarea Ucrainei.Nu pot să-mi dau seama de scopurile ascunse ale americanilor.Un lucru e cert,aceştia nu întreprind nimic dacă nu câştigă ceva…
  Că Rusia este agresor nu se poate contesta,dar de ce a ajuns să facă asta e clar,deoarece consideră că un NATO la graniţa sa e un pericol.Situaţia aceasta e similară cu încercarea de plasare a rachetelor atomice sovietice în Cuba,prin anii 60.

 5. „60% dintre români – locul 1 în top – consideră că un președinte cu mînă de fier, care să conducă în disprețul parlamentul și al voinței alegătorilor este ceea ce trebuie țării”.
  Mă întreb și vă întreb (ăia care înjură cum respiră să se abțină): PENTRU ASTA s-a murit în decembrie 89?

  • A fost ţiganu’ la şparlit în Germanica, s-a-ntors cu-n jaf de merţan şi acum e Herr dă Herr cu noi, haznaua.

  • Heşti d-al nostru, praleo, dă namu’ rromanes, zâi drăpt, mă?

 6. S-a murit ca să posteze întrebări de labagiu peste 30 de ani un cretin inutil, drept Herr Hazna, exhibându-şi astfel bubele de maimuţă de pe creier şi de pe faţă, supurânde de prostie şi puroi.

  • Ai citit paranteza din postarea mea? Sau n-ai învățat încă toate literele?

   • Prostia goală din tine nu stă numai între paranteze, ci te defineşte întru totul, fiind un căcat în drum, o hazna fără treabă pe lume.
    Haoleooo, e Herr Hazna plin de căcat pe el, ţiganu cu merţanu.

    • Te-am înjurat cumva? Ești incapabil să scrii comentarii decente? Sau asta a fost tema de lătrat pe ziua de azi? Sifiliticule!

     • Herr hazna, ţigane bubos, eşti tot doar o insultă continuă. Uiţi ce căcaturi ai lăsat pe aici şi cum i-ai atacat pe alţii, că tu eşti herr?
      Şi da, eşti şi o jagardea sovietică, cum e sovietică şi Ucraina ta, plină de maimuţe buboase, pe care o pui în cur nevoie mare, cu nesaţ, poate-ţi intră nişte căcaţi groşi pe gât.

     • I-o suge pe aici de luni de zile, la greu, lui Volodimir Zdreanţ-Lenski si cearta publicatia ca ar tine cu Rusia. S-a unplut de bube de atata supt de la khazarul Volodimir, spurcaciunea ucraineana.

 7. […] Evoluții surprinzătoare sunt scoase la iveală de un amplu studiu realizat de prestigiosul think-tank slovac Globsec după invadarea Ucrainei: din cea mai entuziastă țară fostă comunistă față de UE și NATO, România a ajuns la coada clasamentului. Mai mult, suntem singura țară din regiune în care sprijinul popular pentru o geopolitică orientată spre Occident scade (de la 43% la 27% într-un an), mai bine de un român din zece (12%) fiind nesigur asupra felului în care ar trebui să fie țara poziționată geopolitic, relevă studiul semnalat pe facebook de sociologul Mircea Kivu și remarcat de Inpolitics. […]

 8. 33 de ani din viata noastră investiti într un sistem al căror stâlpi mint de parca noi am fi ultimii prosti.Ne impun lideri agonizant de grei de cap ca Ciuca, neales de nimeni încă dar șef peste noi..Sentimentul național, patriotismul real, niciodată nu a fost mai absent sau compromis.Nu suntem lăsați să avem culoar rutier , Dunărea nu poate concura porturile olandeze fără Schengen.., nu producem nici macar chibrituri, le dm lor bustenii.., gazul nostru îl pățim tot lor..Normal ca se simte ca e un drum care duce la desființarea României! Toate ziua plângem pe ucaineeni pe la tv , dar niciunul nu știm care e situația romanilor din Ucraina, câți au murit etc..Liberalismul se dovedește o capcana pt români, din care dacă nu ieșim repede riscam sa dispărem.

 9. Studiul realizat de Globsec si care cuprinde si Romania anului 2022 este superficial, deoarece acest studiu nu stie ca-n Romania de azi romanii educati, civilizati au disparut si locul lor est luat de cocalari cu origini taranesti, de impostorii politici, soco economicisi de talharii ce bantuie Europa.
  Deasemeni studiul realizat de Globsec nu stie, sau nu vrea sa se stie ca regimul K.W. Iohannis este un regim al asasinilor exsovietici in lege dinrandul arora face parte si K.W Iohannis. https://www.bursa.ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-25455526

 10. Nu regimul Johannis intoarce romanii cu fata spre est cat presa cumparata de varcolacii neomarxismului.Ti-e sila sa mai citesti aceasta presa ,ineptiile,duplicitatea,minciuna sfruntata,analfabetismul jurnalistilor nu trezesc decat lehamite si indignare.Ce fel de presa e asta cand Ion Cristoiu,un om de 74 de ani,ii da clasa prin competenta,verticalitate si nivel de cultura?Toti cei pe care ii cunosc se declara de-a dreptul scarbiti de asemenea presa ,se intreaba rostul ramanerii in aceasta UE care ne jupoaie pana la os si incep sa creada ca Rusia are dreptate in conflictul cu Occidentul.

 11. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 12. Maestre Iacob,
  Pofit de ocazie pentru a va exprima nedumerirea mea privind cauzele care va determina sa continuati a accepta modul rudimentar de comportare fata de dvs.al d-nei Alexandrescu.
  Va sugerez sa renuntati la emisiunile sus-numitei doamne, care devin tot mai penibile si sa va dezavantajeaza evident !!!
  Imi cer scuze pentru interventie.

 13. regimul ZEROhanis a reusit sa fie mai abject si inapoiat decat fostele regimuri

  Romania este intr-atat de inapoiata, atat de in urma fata de vecini, cu 33 de ani de adunat greseli, probleme incat va avea nevoie din nou de Comunism pentru a se dezvolta, pentru educatie, pentru infrastructura, pentru economie, capitalismul si globalismul actual este un cancer(la noi nu sunt „autohtonizate” fata de alte state europene sau asiatice), „libertarianismul” predicat sub forma de liberalism trebuie interzis prin lege, sclavetii politicieni da dreapta(care lucreaza la stat) sau de stanga inca mai predica dogme si lozinci „liberale” in secolul 21 cand Germania face nationalizari si America dezvolta capitalismul de stat, Dumnezeule mare…, cat de inadecvati si de anacronici suntem

  Noi in 2022, in criza economica de pandemie, criza economica de razboi, criza economica de razboi rece, statul face privatizari si vanzari din ce mai are…in anul 2022 secol 21 !!!!
  Si ce „capitalism” e ala cand vinzi ieftin ?

 14. Să le dau jet la toți rahații muscălești.

 15. Golan si prost crescut ca mai toti asazisii rezisti.Te-a aruncat mata in boscheti cand te-a avortat si n-a avut cine sa te educe.

 16. […] mondiale. Din acest punct de vedere, România este pe locul al treilea în top, menționează InPolitics. În ceea ce privește războiul din Ucraina, 26% dintre respondenții români sunt de părere că […]

 17. E un sondaj cu rezultate dure dar nu surprinzătoare. Politica românească nu produce oameni de stat ci numai carieriști fara o viziune istorică a misiunii lor. Occidentul progresist a început să sperie prin relativismul ideologic afișat iar valori aproape că nu mai exista fiind înlocuite de dogme. Pe urmă să fim sinceri democrația ca sistem s-au consacrat în România din cauza că am intrat în zona unei alte paradigme geopolitice. Altfel oricând societatea românească o poate coti spre alte modele, bunăstarea e cheia nu așa zisa libertate. E dur, foarte dur ce se poate deduce din cifrele studiului.

 18. Scoate la iveala cifre terifiante? Eu zic ca sunt cifre firesti si ar trebui sa va bucure faptul ca nu ne-am tampit la fel ca ceilati europeni, nu sa va ingrijorati

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998