CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Studiu IRES: 84% dintre romani vor un presedinte care sa produca schimbarea profunda

4 comentarii / 3091 vizualizări / 16 iunie 2014

Sociologul Vasile Dîncu, directorul IRES, dezvăluie, într-un material postat azi pe blogul propriu, rezultatele cel puțin surprinzătoare ale unor cercetări recente de piață, care arată că vremea cînd românii își dorea băltirea în proiect și se temeau de schimbări majore a trecut.

Întrebarea care m-a obsedat o vreme era legată de povestea fundamentală a candidaturii la prezidenţiale, storytellingul care să dea axa narativă principală. Mă întreb de ceva vreme dacă această poveste trebuie să fie una a schimbării sau una a stabilității, a liniştii, la care oamenii ar avea dreptul să tânjească după o furtună a crizei. Fusesem mereu nemulţumit, în ultimii ani, de faptul că stânga românească a venit mereu cu povestea nevoii de linişte, de stabilitate, a revenirii la normalitate, a reconstrucţiei unei tihne sociale la care probabil candidaţii la prezidenţiale ai PSD credeau ca oamenii tânjesc. Aveam sentimentul că tema liniştii este un fel de stereotip, iar dorinţa de schimbare nu a fost ucisă chiar de tot, odată cu pierderea speranţei, ci s-a refugiat undeva în subconştientul colectiv şi explodează în duminica turului doi, chiar atunci când candidaţii nu mai pot face nimic” scrie sociologul

Iată, însă, că, la ”Credeţi că România are mai mult nevoie de stabilitate sau de schimbare?”, pusă de curînd într-un sondaj IRES, doar 1% nu au răspuns şi 3% au răspuns că nu știu. La întrebarea propriu-zisă 57% au ales schimbarea şi doar 39% stabilitatea.

Mai încolo, tinerii mei colegi au mai plantat o întrebare, cu grija de a nu se contamina de aceasta, dar pentru a verifica soliditatea opţiunii, o întrebare în care vorbeau despre un continuator al actualului mandat prezidenţial, în balanţă cu un ”Preşedinte care să aducă schimbarea profundă a României”. Aici confirmarea a venit la fel de surprinzător, 84% aşteaptă schimbarea profundă” mai spune sociologul pesedist. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Auzi mai dancule, nu ai vrea tu, impreuna cu tot ”grupul de la Cluj” sa ne pupi in cur ?!

  2. […] Sociologul Vasile Dîncu, directorul IRES, dezvăluie, într-un material postat azi pe blogul propriu, rezultatele cel puțin surprinzătoare ale unor cercetări recente de piață, care arată că vremea cînd românii își dorea băltirea în proiect și se temeau de schimbări majore a trecut, noteaza inpolitics.ro […]

  3. Hhaha! Spun unii naivi ca schimbarea formei de organizare statala din Republica in Monarhie ar face sa curga laptele si mierea pe strazile Romaniei, ca toate relele din tara s-ar evapora ca prin minune iar binele ar triumfa. Adeptii monarhiei uita ca instaurarea comunismului in Romania s-a datorat in mare parte regilor Carol al II-lea si Mihai I, care au tradat tara si poporul ca sa le fie lor bine. Spre deosebire de tarul Nicolae al II-lea, care a luat asupra lui pacatele rusilor si a ales moartea, Mihaita a fugit peste granita cu 12 vagoane pline cu tablouri, bijuterii si alte lucruri de pret, iar la revenirea in tara si-a recapatat domeniile, ajungand unul dintre cei mai bogati romani. Daca mai pui la socoteala ca una din fetele Regelui este o infractoare, iar Radu Duda un securist, avem tabloul complet a ceea ce este cu adevarat Casa regala.

    • bai, vanatorule, gunoi uman, nu Mihai I a fugit cu vagoanele pline cu tablouri , ci Carol al 2-lea, cretinule. Handicapatule, erau in proprietatea lui , deci avea tot dreptul sa le ia, bolsevic infect. te-a invatat tactu securistul mizeria pe timpul comunismului. esti un tampit , asta e clar.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998