CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9255 RON DOWN | 1 USD = 4.5904 RON DOWN | 1 GBP = 5.6013 RON DOWN

Stupefiant: presedintia a facut invitatii neconstitutionale la consultari

3 comentarii / 305 vizualizări / 13 decembrie 2016

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dezvăluit azi un element stupefiant din demersul prezidențial privind consultările de mîine, de la Cotroceni, anume faptul că invitațiile sunt pur și simplu ”neconstituționale”, ca de altfel, întreaga inițiativă a administrației prezidențiale.

„M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alineatul 1, din Constituție care prevede: ”președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitație, cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza art. 85 din Constituție. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus în campanie și în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu strictețe prevederile constituționale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație”, a spus, conform Agerpres, Dragnea, la sediul PSD.

Demersul președintelui este stupefiant pentru că el pune între paranteze o serie de pași prevăzuți de lege care nu au fost efectuați pînă acum. E vorba de anunțarea rezultatelor finale de către BEC și repartizarea mandatelor noilor parlamentari.

Altfel spus, abia atunci se vor ști cu precizie configurația parlamentară și bazele susținerii unui nou guvern.
Și tot atunci se pot declanșa consultările la Președinție pe marginea noului guvern. Consultările sau consultarea, pentru că existența unui partid cu majoritate în parlament presupune consultări exclusiv cu acesta.
Cum și de a decis Iohannis să sară peste toate aceste etape rămîne un mister.
Cu excepția cazului în care, ”tuflit” zdravăn de rezultatul alegerilor și de ignorarea mesajelor sale anticorupție de către alegători, șeful statului recurge la manevre disperate de a se arăta mare bărbat politic, cu riscul încălcării tuturor regulilor imaginabile. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ei, se impiedica el, talambul de o lege? Ce e aia lege? El, care a FURAT (mai mult de 4%), case cu acte false si cand a fost prins, s-a declarat nemultumit?

  2. Eu zic sa-i dam omului paltonul si caciula uriasa, sa si-o traga pe ochi, apoi sa-l trimitem pachet de unde a venit, ca-l asteapta soata cu fasole si ciolan. Drum bun, Wernere! Te-ai ras singur, cu mana ta!

  3. Procentul PNL/PDL i se datoreaza in mare masura si lui Joshanis pentru toate greselile lui de MARE POLITRUC si pentru insistenta cu INTEGRITATEA, el fiind un mare corupt, hot de case dovedit de doua complete de judecata de la Brasov !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998