CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stupefiant: TVR a depasit pragul de 100 milioane euro datorii

0 comentarii / 1660 vizualizări / 16 decembrie 2011

Încă o reformă marca Traian Băsescu își arată roadele: televiziunea română a depășit pragul psihologic de o sută de milioane de euro datorii, dezastrul începînd din 2005, după ce, la cererea șefului statului, fostul director general Valentin Nicolau a fost debarcat din funcție pentru că fusese numit de către regimul pesedist.

424.635 de mii lei noi. Aceasta este datoria TVR, așa cum a fost comunicată membrilor Consiliului de Administrație, la ultima ședință, de către președintele Alexandru Lăzescu, care crește zilnic fie și doar din cauza penalităților. El a explicat că s-a ajuns la această sumă după ce s-au cumulat toate pierderile instituției, pierderi care au debutat după 2005 și au crescut de la an la an.”Sunt pierderi cumulate, în 2006 au fost 17 milioane, 17,1. În 2007 au fost 29,5 lei, în 2008 au fost aproape 54 de milioane pierderi, în 2009 au fost 48 de milioane. În 2010 am ajuns la o pierdere de 162 de milioane, costurile pentru transmisiuni sportive au crescut de la 33 de milioane la 101 milioane, iar de la penalităţi avem încă 27 de milioane”.

Informația a produs stupefacție și ”înfiorare”, după cum s-a exprimat Lucia Hossu Longin, reprezentanta PNL, pentru că cifrele care fuseseră vehiculate pînă în prezent nici măcar nu se apropiau de această sumă, iar unul dintre membrii consiliului a invocat chiar numele DNA.

Or, la momentul demisiei lui Valentin Nicolau, în iunie 2005, după ce Băsescu a anunțat că nu mai calcă pe la TVR cît e acesta director, postul public era pe profit cu cca.20 de milioane de euro, nu pe pierdere.

Vestea proasă e că nici dușul rece de mai sus nu reușește să trezească șefii TVR: în ședința CA de astăzi s-a formulat o propunere aiuritoare de încheiere a unui contract care ar putea intra în analele prostiei mondiale: postul public ar urma să facă publicitate unor mari companii producătoare de bunuri de larg consum, iar acestea ar plăti cu…filme artistice și un serial slovac de vreo 200 de episoade.

Să spunem, în fine, că un alt scandal de culise este legat de componența comisiei care va desemna noul șef al Știrilor TVR, dintre cei trei candidați înscriși, Rodica Culcer, Cezar Ion și Remus Ion. Conform surselor Inpolitics, din comisie fac parte Alexandru Lăzescu, Sorin Ioniță, de la SAR, ONG-ul Alinei Mungiu, Cristina Gușeț, de la Freedom House, Radu Carp, directorul institutului diplomatic, un profesor de jurnalism adus de Lăzescu de la Iași și un reprezentant al sindicatelor. O componență care a produs comentarii la nivelul membrilor CA, întrucît lipsesc adevărații jurnaliști, care pot face aprecieri profesioniste. Anunțul privind proiectul cîștigător, dintre cele trei depuse va fi făcut vineri, 23 decembrie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998