CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stupoare: PNL aruncă pe masă schimbarea formei de guvernămînt și votul obligatoriu

6 comentarii / 3458 vizualizări / 14 martie 2023

Cu un an înaintea alegerilor din 2024, PNL aruncă brusc pe masă teme sensibile, precum schimbarea formei de guvernămănt și a legislației electorale, incluzînd votul obligatoriu și cel prin corespondență.

Într-o declarație parlamentară, deputata PNL Elena Hărătău afirmă că schimbarea legislaţiei electorale şi reforma constituţională sunt proiecte importante care trebuie duse la bun sfîrșit cu celeritate.
”Evoluţiile politice din ultima perioadă, mai ales cele referitoare la desfăşurarea alegerilor din România, au constituit baza unor nemulţumiri generale, atât ale spectrului politic, cât şi, mai ales ale societăţii civile şi electoratului în general. Electoratul, inclusiv cel din Diaspora, ne cere acum să reflectăm, cu înţelepciune şi responsabilitate, la schimbarea mentalităţilor, implicit prin schimbarea sistemelor de vot existente. Mai mult, oamenii ne solicită să le garantăm şi să le respectăm dreptul fundamental la exprimarea propriei opţiuni politice, oricare ar fi aceasta” afirmă deputata.

”În acest context, devine imperativă necesitatea obţinerii acordului întregii clase politice pentru schimbarea legislaţiei electorale, în aşa fel încât speranţele alegătorilor să nu fie, din nou, înşelate. Prin urmare, o comisie parlamentară comună a dezbătut, cu celeritate, propunerile de modificare ale legilor electorale, ale Legii partidelor politice şi ale Legii privind finanţarea partidelor politice. De asemenea, s-a avut în vedere un nou proiect legislativ pe tema introducerii votului prin corespondenţă, ale cărui costuri sunt mult reduse faţă de cheltuielile curente cu organizarea şi funcţionarea comisiilor de votare pe teritoriul altor state.
O altă provocare este cea de a rezolva, într-un fel sau altul, problema votului obligatoriu. Consider că introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii României ar spori pe de o parte, legitimitatea şi credibilitatea Parlamentului şi, pe de altă parte, ar duce la responsabilizarea electoratului, diminuând aproape până la eradicare absenteismul la urne. Nu în ultimul rând, va trebui să trecem şi la un alt pas important, cel al realizării reformei constituţionale, prin ducerea la bun sfârşit a dezbaterilor propunerii legislative de revizuire a Constituţiei. Modificarea legilor electorale presupune, implicit, cel puţin rediscutarea unor prevederi constituţionale, iar în acest context poate nu va fi lipsit de interes să avem o dezbatere la nivel naţional şi asupra soluţionării viitoarei forme de guvernământ dorită de români” mai spune deputata. (B.I.)

foto: Bursa.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Pentru cine si de ce sa votez intr-o Colonie? Asta e forma de guvernamant a statului esuat, mafiot si corupt roman.
  Ce contract social mai exista intre neamul roman si statul din Romania? Cu 50% din forta activa si familii mutate de nevoie in strainatate?
  Schimbam forma de guvernmant ca sa ce, ca sa nu o respectam nici pe aia, cum nu se respecta nici aceasta?
  Se respecta legile in tara asta? Presedintele le respecta? Prim-ministrul le respecta? Doctorii, politistii, profesorii le respecta?

  • Sistemul pare din ce în ce mai disperat. Dupa 30% prezenta la parlamentarele din 2020, in 2024 e probabil ca prezenta la vot sa fie chiar mai mica. Ca, mde, oamenii s-au saturat de atâta ,,buna guvernare” pe plan intern si de ,,succesuri” peste ,,succesuri” in materie de politica externa. Iar analfabeta asta de la PNL crede ca refacerea încrederii in Parlament se face cu modificări legislative. In democratia ,,iliberala” de langa noi, ma refer la Ungaria, aproape 70% din cetateni au participat la parlamentarele din 2022. Si votul nu e obligatoriu. O fi in stare tovarasa Haratau sa explice de ce intr-o democatie ,,iliberala” votează 70% din cetatenii cu drept de vot, iar intr-una liberala, ca Romania, votează doar 30%? Sa-l consulte pe ION, ca poate asta e dottore pe bune.

 2. Pai daca votul va fi obligatoriu voi merge la sectia de votare si voi face un mare cacat pe patratul pe care scrie PNL.Vot valabil , problema e cum il vor introduce in urna .Probabil ca vor trebui sa o faca asemanatoare cu un closet.

 3. Politica nu trebuie să fie o ceartă de retardați ăla bun ăla rău ce face ăla și ce zice aia…. discuțiile apar din dorința constructivă ca intr-o familie mama cu tata discută pentru binele casei al familiei pentru copii nu să se urască și sa se jignească …. să se bage la pușcării …

  • prostie

 4. Vad ca sunt pe faras si unica posibilitate de a ramane la putere e furtul iar votul prin corespondenta il asigura cu succes si de aceea incep sa discute asemenea aberatii. A nu veni sa votezi nu e o solutie ca se pot folosi si baga in urna un vot in numele tau. Si apoi mai sunt cateva persoane care ar merita incredere, daca le cauti ,vei gasi, av. Chitic ar fi un exemplu, Georgescu, cei de la PER s.a., dar in nici un caz cei de la PNL-PSD+UDMR care au format o mafie si se inteleg de minune in a devaliza (vezi ce resurse tocmai au cazut de acord, sa dea) si saraci Romania dar si a da legi care ne pot baga in razboi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998