CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Stupoare: Ungaria îl amestecă pe Dracula în disputa privind Transilvania

1 comentariu / 1885 vizualizări / 1 septembrie 2022

Legendarul personaj Dracula, bazat pe imaginea domnitorului român Vlad Țepeș, este protagonistul unei noi opere-rock care va avea premiera în Ungaria și în care e tratată dezmembrarea țării după Tratatul de la Trianon prin pierderea Transilvaniei, precum și conflictele dintre români și maghiari, anunță agenția de stat ungurească Hirado.hu.

Toamna începe cu o operă rock horror la Teatrul Jókai din Békéscsaba: Fantezie Dracula, pusă în scenă de Zoltán Seregi, va fi prezentată pe 16 septembrie la teatrul care a fost extins pentru noua stagiune, beneficiind de un nou depozit de decoruri, relatează Hirado.hu.

“Dracula este subiectul a numeroase cărţi, filme şi benzi desenate, o figură istorică a secolului al XV-lea şi totodată un erou misterios, terifiant al literaturii fantastice.

În piesa “Fantezie Dracula”, el apare ca protagonist al unei opere horror-rock. Este o poveste de ficţiune, evenimentul se concentrează asupra conflictelor convieţuirii româno-maghiare, punctând lupte şi evenimente religioase şi ideologice din trecut care au pregătit dezmembrarea Ungariei istorice”

– arată comunicatul teatrului citându-l pe Zoltán Seregi.

Lucrarea – după o idee a lui Zoltán Seregi – ar fi fost scrisă mai demult, pentru un concurs de operă-rock, adaptarea poveştii pentru scenă aparţine dramaturgului Tibor Zalán, iar inserţiile lirice poetului István Bella. Compozitorul István Szűts, mai aflăm, a prelucrat motive de muzică populară, diferenţiind astfel şi în muzică personajele româneşti şi maghiare. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sper ca in opera Dracula sa traga inteapa si sa suga singele a cit mai multor boangheni.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998