CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

SUA ii arata pisica lui Basescu?

0 comentarii / 1833 vizualizări / 5 iulie 2011

O declarație a ambasadorului SUA la București, făcută chiar de ziua Americii, merită ceva mai multă atenție decît a primit din partea presei, pentru că ar putea avea dedesubturi profunde. E vorba de omagiul fără precedent adus unui politician român activ, și încă unul de opoziție, Mircea Geoană.

În discursul oficial rostit la recepția de 4 iulie, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat textual: „Îi urez bun venit şi domnului Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, un bun prieten al meu şi cel mai bun prieten pe care SUA îl au în România”.

Pentru cititorii mai puțin avizați, să o spunem pe șleau: orice politician român și-ar da o mînă și un picior pentru a primi asemenea vorbe, și încă într-un discurs oficial, din partea reprezentantului celei mai mari puteri a lumii.
Declarația lui Gitenstein a fost făcută la o recepție de la care Băsescu a lipsit, conform obiceiului din ultimii ani, și la care premierul Boc, de față, a primit un elogiu mult mai reținut, în calitate de ”ferm susţinător al reformei”.
Diferența dintre cele două aprecieri ar putea fi următoarea: ”Reformistul Boc e util țării voastre”, în timp ce ”Prietenul Geoană ne e util nouă”.

De ce ar face reprezentantul lui Obama asemenea referire într-un discurs oficial, de ziua SUA?
Nu știm cu precizie, va trebui să așteptăm stenogramele Wikileaks de peste 20 de ani.

O ipoteză ar fi, însă, aceea că SUA îi arată pisica lui Băsescu. Și încă zdravăn.

Într-un interviu dat ”Adevărului”, în aceeași zi, Gitenstein transmite și un alt mesaj, de data asta mai mult decît tăios: companiile americane sunt profund defavorizate în România în raport cu cele europene pentru că, spre deosebire de acestea, nu concep să dea mită oficialilor români pentru a obține contracte.

”Acest lucru s-a întâmplat aici în cazul reprezentanţilor anumitor companii. Vreau ca firmele din SUA să beneficieze de aceleaşi condiţii ca cele europene, vreau să vină aici să investească. Dacă nu există un mecanism legal în vigoare care elimină corupţia, se subminează abilitatea mea de a convinge investitorii să vină(…) Dar sunt şi mai îngrijoraţi de faptul că au sentimentul că pierd anumite licitaţii şi competiţii în favoarea altor companii care se angajează în acest tip de activităţi. Şi cea mai bună modalitate de a rezolva problema asta este a le da poliţiştilor şi procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a pune capăt acestui tip de comportament”.

Dacă Gitenstein vorbește la timpul prezent despre oficiali români care iau șpagă defavorizînd firmele americane, e clar un mesaj de amenințare la adresa regimului de la București.

Bine, dar Băsescu este omul de care americanii au nevoie pentru a implementa scutul anti-rachetă în coasta Rusiei, cum e posibil să se dezică de el?, se vor întreba, pe bună dreptate, unii observatori.

Răspunsul e simplu: e posibil, arătînd că în umbra lui Băsescu există un înlocuitor perfect, în caz de nevoie, în persoana lui Geoană. Avînd alternativa la îndemînă, SUA își pot permite, deci, să arunce săgeți spre aliatul lor oficial de la Cotroceni, în virtutea vorbei din bătrîni că cimitirele sunt pline cu oameni de neînlocuit.

Un asemenea ”prieten” de excepție al SUA poate fi o soluție americană pentru alegerile din 2014, în contrapondere la candidatul pe care îl va desemna drept succesor Băsescu. La fel de bine, însă, poate fi soluția pentru cazul suspendării actualului președinte de către opoziție; nu e imposibil ca Gitenstein să fi dat de înțeles că SUA nu au o problemă cu o Românie condusă interimar de Geoană, chiar și într-o perioadă în care scutul anti-rachetă intră în linie dreaptă.

Dacă, pe de altă parte, Băsescu ia în calcul să arate americanilor că a înțeles perfect mesajul ce i-a fost trimis, în mod cert vom avea o toamnă cu arestări grele (vezi sublinierea de mai sus). Și nu din rîndul opoziției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998