CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SUA in reflux. China in flux

0 comentarii / 2516 vizualizări / 27 decembrie 2010

Armata Statelor Unite a declansat, in mod oficial, o vasta ancheta pentru a descoperi mecanismul scurgerii de informatii catre WikiLeaks si persoanele responsabile. Peste Ocean incepe vanatoarea de vrajitoare. Care se va prelungi si dincoace de Ocean. De fapt, in toate directiile. Daca modul in care Statele Unite au abordat razboiul antiterorist a fost doar un simptom, acum trasaturile unui McCarthy-ism incep sa se evidentieze din ce in ce mai clar. Ceea ce indica pericolul caderii iminente a Americii. Prin implozie. Intre timp, o noua putere mondiala creste. China este de nestavilit. Care este semnificatia acestei ample mutatii geopolitice? Si ce trebuie sa facem noi, romanii?
WikiLeaks zguduie din temelii credibilitatea Statelor Unite. De aici, si contrareactiile din ce in ce mai puternice la Pentagon, in Congres, in Departamentul de Stat si la Casa Alba. In acest moment, intreg arsenalul intern si extern de aparare al Americii este pus in miscare. Se fac presiuni asupra tuturor operatorilor de servicii online, asupra ziarelor, agentiilor de stiri si posturilor de televiziune pentru a opri cea mai mare hemoragie de informatii secrete din istoria lumii. Dar hemoragia nu poate fi oprita. Este extrem de interesant si semnificativ, totodata, modul cum, din ce in ce mai pregnant, este vizat, prin dezvaluirile WikiLeaks, Israelul. Se stie ca lobby-ul israelian, in special, si cel evreiesc, in general, sunt extrem de puternice in Statele Unite. Atacul WikiLeaks nu poate, de aceea, ocoli Israelul. Dar esenta este alta. Pentru ca, in definitiv, dezvaluirile WikiLeaks nu reprezinta decat o posibila bomboana pe coliva a Statelor Unite.
Intr-o incercare aproape patetica de a iesi dintr-o criza pe care ea insasi a provocat-o, America a recurs din nou la tiparnita de bani. A aruncat pe piata sute de miliarde de dolari fara acoperire. Profitand de faptul ca nici euro nu este prea sanatos. Intreaga economie mondiala a fost, astfel, din nou fragilizata. America incearca sa supravietuiasca sacrificand Europa. Iar Europa se zbate. America si Europa impreuna sunt amenintate sa intre in cea de-a doua criza. Se adevereste prognoza crizei in W.
In cealalta parte a planetei, China, noua putere economica, dispune in acest moment de o rezerva de circa 7 mii de miliarde de dolari. Si continua sa aiba cel mai mare ritm de crestere. In urmatorii ani, constructiile din China vor echivala cu 10 orase din New York. Si China investeste in intreaga lume.
Recent, China a decis, in mod oficial, sa salveze Europa de la criza. Europa, si nu America. Datoriile suverane ale statelor europene vor fi platite de China. Ceea ce inseamna ca, in batalia euro – dolar, s-ar putea sa asistam la un deznodamant spectaculos. Euro, azi pe cale de a se prabusi, s-ar putea sa creasca spectaculos. Si sa cada dolarul.
Daca dolarul cade, cade America. In 2011, pauza din istorie de 21 de ani, declansata de caderea Zidului Berlinului, se va sfarsi. In 2011, lumea va fi din nou bipolara. America va trebui sa imparta cu altcineva puterea globala. Unde se va plasa Europa? Unde se va plasa Romania in acest context? Pentru a raspunde la aceste ultime doua intrebari, voi reveni maine. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998