CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

SUA își face baze militare în Finlanda, la o aruncătură de băț de St.Petersburg

4 comentarii / 1756 vizualizări / 9 septembrie 2023

Statele Unite intenționează să înființeze o bază militară în Finlanda, ca parte a Acordului de Cooperare Militară, anunțul fiind făcut de președintele Finlandei, Sauli Niinisto, relatează publicația finlandeză Iltalehti, citată de slovoidilo-ua. Distanța dintre Finlanda și St.Petersburg, trebuie spus, e mai mică decît cea dintre metropola rusă și Moscova, ceea ce ar putea deranja profund Kremlinul.

„Acordul prevede că prezența militară a SUA pe teritoriul Finlandei va fi limitată, dar va exista o prezență” a explicat Niinisto. El a adăugat că Finlanda, fiind membră a NATO și partener al SUA, își maximizează securitatea în toate modurile posibile.
„Dacă cineva pătrunde pe teritoriul țării, vom răspunde imediat”, a subliniat președintele.
Armata americană va folosi, între altele, aeroportul Rovaniemi pentru nevoile sale și va primi spații pentru alte facilități.
În plus, SUA negociază acorduri similare cu Danemarca și Suedia, iar un acord cu Norvegia a fost deja semnat.
Potrivit unui raport din presă, Forțele Aeriene ale SUA vor începe să utilizeze și infrastructura bazei aeriene din provincia Lappi (Laponia), unde este planificată plasarea primelor avioane de vânătoare F-35 ale Forțelor Aeriene Finlandeze. Provincia se învecinează direct cu teritoriul Rusiei.
Pe 4 aprilie, reamintim, Finlanda a devenit oficial al 31-lea membru al NATO. De asemenea, s-a raportat că Finlanda intenționează să permită desfășurarea pe termen lung a trupelor americane în țară. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. .Americanii fac ce stiu mai bine : sa zgîndere conflicte. Țările astea baltice constat ca sunt cam tâmpe… o fi de la lipsa luminii! Îi atacă naiba pe finlandezi. SUA vrea sa isi marcheze prezenta cat mai mult in Europa, deoarece incep sa cam fie izgoniti de pe mapamond.

  2. In maxim doi ani organizatia satanista NATO si organizatia satanista UE vor disparea.
    La inceput va disparea SUA.

    • trebuia sa te tratezi

  3. @ Înapoiați mai sunt americanii dacă își mai fac baze militare în secolul XXI, ? Probabil că îi păcălesc pe ăia cu care nu au ce face, să-i ducă departe ca să nu le încurce ”democrația” din zona lor , ? Ar putea fi și o ”decontare de responsabilități”, prin reîntoarecre moștenitorilor celor ce au emigrat din Europa să facă ce nu au făcut ăia de au emigrat în America, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998