CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sub perna cu marea coruptie

0 comentarii / 1415 vizualizări / 7 ianuarie 2011

Dupa ce a devenit presedinte, clamand lupta impotriva mari coruptii, Traian Basescu a facut un joc dublu. Extrem de pagubos pentru interesul national. Pe de o parte, si-a impins la inaintare propriul grup de interese nelegitime, prin care a institutionalizat coruptia iar, pe de alta parte, utilizandu-si calitatea de sef al statului, a acuzat de inalta coruptie reprezentanti ai propriului guvern, inclusiv pe primul ministru Tariceanu. Era evident ca, in timp, efectul acestui joc duplicitar urma sa devina devastator.
Romania nu este primita in spatiul Schengen si va fi in continuare monitorizata pentru contraperformantele sale in materie de justitie, gratie activitatii contraproductive a Presedintelui Traian Basescu. Faptul ca domnia sa afirma ca isi asuma raspunderea si, in acelasi timp, se plange ca nu el ar fi avut atributiile executive reprezinta nu un mesaj convingator, intern si extern, ci o noua balba politica. De ce? Pentru ca tot domnul Traian Basescu este cel care si-a anuntat in repetate randuri, in mod ferm, intentia de a fi un presedinte – jucator. Chiar daca aceasta contravine literei si spiritului Constitutiei Romaniei. Iar din momentul instalarii Guvernului Boc 1 nimeni nu se mai poate indoi de calitatea sa de presedinte – jucator. Nu a existat nicio decizie luata la Palatul Victoria fara ca, in prealabil, Palatul Cotroceni sa se fi pronuntat. De altfel, asa cum demonstreaza toate informatiile care au fost facute pana in prezent publice, institutia prezidentiala este organizata dupa tipicul unui guvern. In timp ce demnitarii din Palatul Victoria sunt simple marionete, hotararile sunt pregatite in mod real la Cotroceni. Cu alte cuvinte, atunci cand Presedintele Romaniei spune ca isi asuma raspunderea, desi nu are functii executive, el incearca sa imbrobodeasca opinia publica printr-o mare minciuna.
Scandalul Traian Igas este extrem de ilustrativ din perspectiva dublei repetentii a Romaniei la capitolele Schengen si monitorizare pe Justitie. De ce? Pentru ca Guvernul Boc este guvernul lui Basescu. Iar Traian Igas face parte din Guvernul Boc. Si a fost numit in functie de Presedinte. Care i-a ridicat si osanale. Si cine este acest Traian Igas, instalat in fruntea unei institutii de forta? Conform dovezilor furnizate opiniei publice de parlamentarul Valer Marian, Igas este un personaj cu studii medii intarziate si cu un trecut de contrabandist de frontiera. Cu alte cuvinte, este un infractor nepedepsit de lege. Iar infractiunile repetate pe parcursul mai multor ani le-a savarsit intr-un domeniu si intr-o zona in care, anterior, a functionat si fostul ministru de Interne Vasile Blaga. Sunt multi ani de cand se stie ca Vasile Blaga a dirijat si a beneficiat de pe urma unei masive contrabande cu tigari. Sa fie o simpla intamplare ca succesorul sau, Traian Igas, s-a indeletnicit si poate se mai indeletniceste cu aceleasi operatii?
Ma opresc aici cu exemplele pentru ca, altfel, aceasta analiza s-ar transforma intr-un tratat de criminalistica. Dar nu inainte de a-i reaminti sefului statului ca, spre deosebire de el, cetateanul nu se mai balbaie de mult atunci cand vine vorba despre coruptia institutionalizata. Din ce in ce mai multe degete acuzatoare localizeaza focarul infectiei chiar la Cotroceni. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998