CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Subiect fierbinte: ce efect asupra protestelor ar avea condamnarea lui Nastase, luni?

0 comentarii / 1452 vizualizări / 20 ianuarie 2012

Pe fondul protestelor de stradă ale românilor, luni va avea loc un eveniment spectaculos, care ar putea avea impact, mai mare sau mai mic, asupra stării de spirit a mulțimii: verdictul în procesul ”Trofeul calitatii”, care ar putea insemna condamnarea lui Năstase la închisoare.

Variantele nu sunt prea multe. Una dintre ele ar fi aceea că protestatarii vor ignora o eventuală condamnare a fostului premier, azi lider marcant al opoziției, iar manifestațiile nu vor include nicio referire la acest eveniment.
O alta ar fi ca eventualul verdict de condamnare să stîrnească furia protestatarilor, iar Năstase să devină automa o victimă a regimului. Pe aceeași linie, o achitare ar putea fi bine recepționată de manifestanți, alimentînd impresia că regimul se teme tot mai tare.
În fine, o ultimă variantă ar fi ca o condamnare a lui Năstase să fie aplaudată de românii ieșiți în stradă, ceea ce ar da dureri de cap zdravene liderilor USL.

Analistul Stelian Tănase e de părere că o condamnare nu ar avea nici o urmare în rândurile protestatarilor din centrul Bucureștiului, el susținând, pentru Inpolitics, că adevărata miză a protestelor este oprirea comasării alegerilor și forțarea anticipatelor.

”Dacă Adrian Năstase ar fi condamnat la închisoare luni, în dosarul ”trofeul calității”, nu se va întâmpla nimic în rândurile protestatarilor din centrul Bucureștiului. Nu cred că ar urma nimic. În schimb, dacă Curtea Constituțională ar fi dat verde comasării alegerilor, mai ieșeau 10.000 de bucureșteni în stradă, lucru care s0ar putea întîmpla săptămîna viitoare. Cred că Băsescu și Boc sunt indeciși și se gândesc să găsească o altă cale în ceea ce privește legislația electorală. În ceea ce-l privește pe Adrian Năstase, ar putea interveni un calcul oportunist. Adică, judecătorii să se gândească s-o lase mai ușor fiindcă vine PSD la putere și îi ia la trei păzește. Dar nu îi va lua, fiindcă cei care vor veni la putere îi vor lua la trei păzește pe cei din PDL. Dincolo de aceste aspecte, eu cred că ideea de comasare a alegerilor este neconstituțională și încalcă într-un mod flagrant practicile europene. Acolo este adecărata problemă. Cât despre Adrian Năstase, nu cred că privește pe cineva din Piața Universității ce o să pătimească fostul premier”, explică Stelian Tănase.

Un alt analist de prestigiu, Bogdan Teodorescu, e la fel de scpetic în privința unei influențe a verdictului asupra manifestanților: ”Eu personal nu pot da un verdic în cazul lui Adrian Năstase, dar nici nu pot să ignor faptul că e vorba despre un dosar subțire în care prejudiciul este undeva pe la 3000 de euro care nici măcar nu îi pot fi imputați lui Năstase. Tocmai de aceea, eu mă îndoiesc că se va ajunge la o condamnare. În mod normal, o ipotetică reținere a lui Adrian Năstase nu ar avea efect în rândul protestarilor deoarece acest tip de manifestație este deja calat pe niște teme bine determinate. Repet: nu cred că se ajunge la o condamnare și dacă s-ar ajunge, nu cred că ar avea vreun efect printre protestatari”, explică Bogdan Teodorescu. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998