CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Succesiunea mascata

0 comentarii / 1558 vizualizări / 11 martie 2012

Parintii Constitutiei din Federatia Rusa, atunci cand au prevazut ca o persoana nu poate detine decat maxim doua mandate succesive de presedinte, nu s-au gandit ca cineva, Vladimir Putin, va recurge la un tertip. Construind un mecanism impreuna cu Medvedev al succesiunilor mascate. Fac trimitere la ceea ce se intampla la Moscova, pentru ca, iata, modelul este preluat si la Bucuresti. Parintii Constitutiei Romaniei, atunci cand au limitat prerogativele prezidentiale, nu si-au imaginat ca vreunui sef de stat ii va trece prin cap vreodata ca prezentandu-se drept “jucator” sa le incalce, numind premier de paie. Si acesta este doar inceputul. Succesiunile mascate utilizeaza, in mod obligatoriu, iepurasi politici sau clone. Aceasta reteta plecata de la o institutie, cea prezidentiala, contamineaza si celelalte parti ale sistemului. Executivul, Justitia si Parlamentul.
Cu o nonsalanta de-a dreptul sfidatoare, Laura Codruta Kovesi, in ziua ultimului si catastrofalului ei bilant al activitatii parchetelor, a declarat ca se gandeste ca locul ei sa fie luat de Daniel Morar. Nu m-as mira sa se gandeasca, de asemenea, ca locul lui Daniel Morar, la sefia DNA, sa fie preluat de ea insasi. Aceasta intentie este pur si simplu o marsavie. De ce? Care este intentia reala a legiuitorului in acest caz? De ce este limitat la 6 ani dreptul de a detine functia de procuror general ori de sef DNA? Dintr-un motiv foarte simplu. Acela ca echipa de management a acestor institutii sa nu se transforme, de-a lungul timpului, in altceva. Dintr-o echipa autoritara, intr-o echipa caracterizata prin autoritarism. Sau dintr-o echipa profesionala, intr-una deprofesionalizata prin rutina. Sau dintr-o echipa, intr-o gasca. Cine respecta litera si spiritul legii stie ca orice truc, prin care sefia in aceste institutii este prelungita in mod artificial, reprezinta o anomalie. Sau, cum consemnam mai sus, o marsavie. Laura Codruta Kovesi s-a gandit ca, ceea ce poate Presedintele Traian Basescu, poate si ea.
Dar ce poate Presedintele Traian Basescu? Instalandu-l pe Emil Boc, singurul premier din istoria Romaniei care, desi demis de Parlament, a continuat sa ramana premier practic in patru guverne, domnul Traian Basescu, singurul presedinte din istoria Romaniei suspendat, a condus practic Executivul. Ceea ce face si acum, dupa ce, sub presiunea cetatenilor, a trebuit sa renunte la Emil Boc si sa instaleze un guvern de clone. Planul acestuia de a prelua puterea executiva, chiar si dupa ce Constitutia nu-i mai permite sa fie presedinte, este nu numai diabolic, ci si marsav. Pentru ca loveste in litera si spiritul Legii fundamentale, care, asa cum a fost construita, a incercat sa evite inlocuirea democratiei, prin autocratie sau dictatura.
In prezent, in culisele regimului Traian Basescu, este analizata, din ce in ce mai insistent, posibilitatea satisfacerii de ochii lumii a uneia dintre solicitarile USL. Si ale cetatenilor Romaniei. Inlocuirea Robertei Anastase, care s-a compromis prin furt de la sefia Camerei Deputatilor. Numai ca Roberta Anastase nu a furat pentru ea insasi voturile parlamentarilor. A facut-o pentru a sluji regimul Basescu. Daca si cand va fi schimbata Anastase, pun mana in foc ca o clona ii va lua locul. Va fi tot o succesiune mascata. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998