CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Succesul sau esecul lui Ponta 2

0 comentarii / 1559 vizualizări / 28 decembrie 2012

Traian Basescu a avut dreptate. Atunci cand a afirmat ca succesul sau esecul noii guvernari vor cadea exclusiv in sarcina acesteia. Evident, nu are dreptate si atunci cand isi pune palma-n fund, afirmand ritos ca el nu mai are nicio problema. Ca treaba lui s-a terminat. Dar, intorcandu-ne la Victor Ponta, este evident ca ii va fi imposibil, in cazul unor esecuri, sa le puna in carca regimului Traian Basescu. Mai ales in conditiile in care, total imprudent, a semnat un pact cu guvernatorul.
Daca Traian Basescu este serios si nu mistocar atunci cand spune ca treaba lui s-a terminat, as vrea sa-l vad, dupa Anul Nou, in postura de simplu spectator. Un simplu spectator al actului de guvernare. Un spectator al lucrurilor bune sau rele pe care le va face in Parlament noua majoritate iar in Executiv, Guvernul Ponta 2. Un simplu spectator care, in aceasta calitate, ar putea sa-si pastreze leafa si toate celelalte avantaje pe care le ofera romanii, in generozitatea lor, unui presedinte, fie el si demis politic. Dar sa dea dovada de buna-credinta sau macar de consecventa in raport cu propriile sale afirmatii si sa renunte la guvernul de la Cotroceni. Un guvern extrem de voluminos si extrem de costisitor, care dubleaza, in mod straniu, Executivul din Palatul Victoria. Si de multe ori intra in coliziune cu acesta.
Si totusi, Basescu are dreptate. Sa admitem ca devine peste noapte intelept. Si echilibrat. Si resemnat in fata victoriei zdrobitoare a USL. Si ca face ceea ce am sugerat in alineatul precedent. In aceste conditii, parlamentarii majoritatii devin primii responsabili de buna sau de reaua guvernare. Pentru ca USL dispune de o majoritate zdrobitoare. Care in luna ianuarie va fi si mai mare. In aceste conditii, majoritatea parlamentara ii acorda Guvernului Ponta 2 o sustinere politica fara precedent. Astfel incat toate initiativele de natura legislativa, inclusiv o noua Constitutie, pot fi dezbatute si aprobate fara probleme. In plus, tot majoritatea parlamentara va fi responsabila si daca nu sanctioneaza greselile Guvernului. Guvernul poate fi pedepsit, daca greseste, fie prin motiuni simple, urmate de retragerea sprijinului politic pentru un ministru sau altul si, prin urmare, de demiterea acestuia, fie, la limita, chiar printr-o motiune de cenzura care sa dea de pamant cu Guvernul Ponta 2 daca, Doamne fereste, acesta o ia razna si sa instaleze un nou Executiv. Abia apoi Guvernul Ponta 2 este responsabil in fata natiunii. Dupa Parlament.
Ramane valabil si in acest ciclu electoral ceea ce a fost valabil si pana acum. Ceea ce o majoritate si un guvern nu fac in primul an, este exclus sa faca in ultimii ani. In luna ianuaire, prin urmare, vreau sa aud nu numai de masuri curajoase adoptate de Guvern, nu numai de indeplinirea, punct cu punct, a programului de guvernare USL, nu numai de un buget sanatos si care va sta la baza crearii de noi locuri de munca ci si, sau mai ales, de decizia de a se trece neintarziat la elaborarea unei noi Constitutii. Va fi primul semn ca Guvernul Ponta 2 si noua majoritate parlamentara lucreaza pentru tara. Sau va fi primul semn ca nu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998