CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sulfina Barbu: Colegiile electorale vor fi redesenate dupa datele recensamintului

0 comentarii / 1424 vizualizări / 21 decembrie 2011

Guvernul Boc va redesena harta tuturor colegiilor electorale din România în primăvară, după ce se vor primi datele recensămîntului din octombrie, anunțul fiind făcut de către ministrul Sulfina Barbu, în cadrul unei emisiuni tv.

Sulfina Barbu a pus capăt unor controverse de dată recentă, declarînd, la emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV, că guvernul va redesena harta colegiilor electorale după ce, în martie anul viitor, se așteaptă recepționarea datelor despre noua structură a populației, așa cum rezultă din ultimul recensămînt. Redesenarea va fi propusă guvernului de către o comisie parlamentară.

”Trebuie să avem rezultatele recensămîntului, este foarte important, a spus Barbu. Să vedem dacă distribuția populației s-a schimbat major, să vedem numărul cetățenilor, pentru că asta ne schimbă listele electorale, să vedem cîți sunt în țară, cîți sunt în străinătate etc”.

Ministrul a mai spus că, la următoarele alegeri, în premieră, listele electorale nu vor mai cuprinde românii care se află peste hotare, aceștia urmînd să figureze pe listele de vot din țările de rezidență.
”Vor fi mai puține colegii și vor fi mai puțini parlamentari” a mai spus Sulfina Barbu.
Declarațiile ministrului sunt extrem de importante în condițiile în care recentul proiect al alegerilor elaborat de Traian Igaș, bunăoară, lua în calcul, într-o primă fază, aceeași structură a populației de la precedentul recensămînt. Or, conform informațiilor neoficiale care se vehiculează, numărul românilor care se mai află între granițele țării, în acest moment, este de cca.17-18 milioane, ceea ce ar putea trage în jos numărul alegătorilor la 13-14 milioane. De asemenea, dacă se păstrează actuala normă de reprezentare, din noul parlament ar putea dispărea cîteva zeci bune de parlamentari. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998