CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Summitul B9 si avionul-fantoma: revansa Moscovei?

3 comentarii / 3167 vizualizări / 10 iunie 2022

Astăzi, la București, e în derulare Summitul B9, reunind șefii de state din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, mai precis statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format. Care fac eforturi imense, probabil, să acopere tema fierbinte a momentului: avionul care a făcut mat armatele a șase țări NATO.

Transmite președintele Klaus Iohannis la reuniune:

„Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic(…)Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată (…) În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional, în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu”.

Cu o zi înaintea mărețului summit B9, șase dintre cei nouă șefi de stat prezenți și-au văzut spațiile aeriene încălcate sfidător de un avion misterios, venit de niciunde și dispărut nicăieri.
La ora debutului summitului, autoritățile din țările violate încă se chinuie să înțeleagă ce s-a întîmplat.

O întrebare tulburătoare: a vrut cineva să dea un semnal în ajunul respectivului Summit, printr-o demonstrație de forță, fie ea și non-violentă, care a ridiculizat șase armate membre NATO și le-a făcut de rîsul curcilor?

Și dacă da, cine să fi fost acel personaj care a trimis în derizoriu măreața reuniune de azi?

Interesant de reamintit: acum 35 de ani, un pilot amator vest-german a violat cu un avion mic spațiul aerian al URSS, aterizînd în Piața Roșie din Moscova, lîngă Kremlin. Fără ostilitate și agresivitate, cum ar fi spus Dîncu al nostru.

A fost seism planetar.

Ministrul Apărării al URSS, mareșalul Serghei Sokolov și comandantul Forțelor de Apărare Aeriană ale URSS, Alexandr Koldunov, au fost demiși instantaneu. Țara lui Gorbaciov a fost zguduită din temelii. Omenirea a comentat evenimentul săptămîni și luni.

S-a spus după căderea comunismului că acel incident a fost lucrat de marile puteri occidentale pentru a da o lovitură grea imaginii URSS și a grăbi căderea comunismului.
Într-o formă sau alta, să fi venit, ieri, momentul revanșei Moscovei? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Asemănare totală cu „plenarele partidului”, din anii din urmă ai „odioșilor” : toți vorbesc „în șabloane”, toți se conformează „înaltelor indicații” și știu că s-au adunat „la ordin” (adică degeaba) etc. În paralel, toți știm că „alta-i situația”, toți știm că una e „ce se dă la TV” și alta ce se discută prin „culise” și, să nu zic vorbă mare, toți știm că „barosanii” sunt în „criză de soluții” și, de aceea, „mint pe rupte”: ei și pe noi, și ei între ei.
    Și tot ca și atunci, „momentul” este (marcant/ crucial/ istoric – la alegere); iar la final, participanții își vor exprima „hotărârea fermă”, „unitatea de nezdruncinat” etc. etc.
    Mai ținând cont și de tot mai insistentele îndemnuri la „cumpătare” (consum e.e. sau alimentară), sau „să mai punem o haină pe noi”, constatăm, cu uimire, că noi eram cu c.p. 30 de ani „înaintea capitaliștilor”, și habar n-aveam…

  2. Probabil ca in avion era Hunter Biden. Lituania este o tara aservita americanilor, la fel ca noi. Pe 9 iunie, batalioanele rotative ale Armatei SUA din Lituania au organizat o ceremonie de încercuire și dezghețare a culoarelor din zona de antrenament a generalului Silvestras Žukauskas din Pabradė.
    Un alt exemplu de cooperare militară strânsă între cele două țări este parteneriatul dintre Forțele Armate Lituaniene și Garda Națională din Pennsylvania, care dovedește dependența de lungă durată de capabilitățile SUA. Generalii celor 2 armate s-au intalnit pe 19 mai, in Lituania.

  3. Pina nu aflam oficial sau din surse credibile despre ce este vorba nu are rost sa facem comentarii. Presupunind ca avionul a fost un test rusesc ma inreb ce s-ar fi intimplat daca zbura deasupra Ucrainei si avea la bord un „Little Boy” care avea sa fie lansat catre Kiev?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998