CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sunt americanii huligani?

0 comentarii / 1555 vizualizări / 13 iulie 2011

Premierul rus Vladimir Putin asa pretinde. Iar enuntul il face in mod public si extrem de brutal. Cu atat mai mult cu cat discursul are loc intr-un moment extrem de sensibil pentru Statele Unite si pentru statele europene. Iar premierul rus, fost presedinte al acestui stat si probabil viitor presedinte, este un om de felul lui precaut. Ce l-a determinat sa atace atat de dur Statele Unite?
Intre Statele Unite si Rusia exista, de mai multi ani, un parteneriat strategic. Care a ajuns atat de departe incat Washingtonul a insistat ca el sa fie tradus intr-un parteneriat special NATO-Rusia. Moscova a ajuns sa detina o pozitie din ce in ce mai importanta, chiar in ceea ce priveste o serie de decizii politice si militare ale aliantei NATO. Pe de alta parte, Rusia a devenit si un partener cheie al Uniunii Europene. Asta in plan general. Pentru ca, intr-un plan mai particular si mai concret, exista relatii privilegiate Moscova-Berlin-Paris. Si inauntrul acestui triumvirat putem vorbi de o super-relatie Rusia-Germania. In fine, aceeasi Rusie, incet dar sigur, dupa destramarea URSS, a stiut sa-si intemeieze relatii din ce in ce mai bune cu China si cu India. De altfel, se poate si vorbi de un adevarat triunghi geostrategic Moscova-Beijing-Delhi. Sa fi sosit momentul in care Rusia decide, prin vocea premierului Vladimir Putin ca parteneriatul cu Statele Unite poate fi rupt? Sa asistam la zorii unui nou razboi rece? Greu de raspuns la aceasta intrebare. Dar un lucru este cert. Dintr-un motiv sau altul, premierul Vladimir Putin a ajuns la concluzia ca Rusia trebuie sa rupa pisica. Pisica financiara. Nu este sigur daca si pisica politica. Dar de obicei acestea sunt pisici pereche.
Facandu-i pe americani huligani, Vladimir Putin acuza, de fapt, guvernul Statelor Unite pentru ca incearca sa plateasca efectele crizei economice cu transpiratia altor state. Iar parghia utilizata este dolarul. Singura moneda din lume care, printr-o hotarare pana la urma unilaterala a Statelor Unite, se poate tipari fara nicio opreliste. Ea nu este raportata, ca toate celelalte monede, la puterea economica ori la aur. Tiparind in draci, America imprastie dolari in lume iar efectele acestei inflatii programate le suporta toti cei care utilizeaza dolari. Cu alte cuvinte, spune Putin, o planeta intreaga munceste pentru America. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998