CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Suntem toţi Charlie Hebdo

2 comentarii / 2123 vizualizări / 8 ianuarie 2015

Un text excelent scris de Matei Vișniec pentru RFI:

Charlie Hebdo – expresie a spiritului critic şi al umorului pus în slujba libertăţii de gîndire

Atacul terorist comis la Paris pe data de 7 ianuarie a avut ca ţintă un simbol al libertăţii de gîndire dar şi una din valorile spirituale ale civilizaţiei europene: dreptul la insolenţă politică şi la umor ca demers critic. Incă de la naşterea Europei, în cetăţile greceşti şi în teatrele Eladei, rîsul a fost o instituţie generatoare de libertate. Această tradiţie europeană este insuportabilă în ochii integriştilor de toate tendinţele şi în special în ochii islamo-fascismului cu care Occidentul riscă să aibă o lungă înfruntare în cursul acestui secol.

Charlie Hebdo, de multă vreme în vizorul integriştilor

Publicaţie umoristică de stînga, cultivînd spiritul critic şi insolenţa în buna tradiţie europeană şi mai ales franceză născută în epoca luminilor, Charlie Hebdo este de multă vreme în vizorul islamiştilor radicali, al integriştilor, precum şi al unor instanţe religioase care consideră ca un blasfem orice aluzie ironică sau abordare umoristică a fenomenului religios. Totul a început de fapt în februarie 2006 cînd publicaţia franceză a reluat o serie de caricaturi ale profetului Mahomed apărute într-o publicaţie suedeză (Jyllands-Posten). Numeroase manifestaţii de protest în aproape toate ţările musulmane au creat atunci un climat tensionat. Consiliul francez al cultului musulman a cerut interzicerea respectivului număr din Charlie Hebdo care s-a vîndut de fapt într-un tiraj record, iniţial în 160 000 de exmplare şi apoi s-au mai tras două tiraje totalizînd 400 000 de exemplare.

Polemica în jurul acestor caricaturi a fost intensă. Majoritatea opiniei publice franceze s-a situat însă de partea jurnaliştor şi a desenatorilor de la Charlie Hebdo considerînd că în Franţa există o puternică cultură populară a satirei, şi că nici un domeniu nu poate fi declarat tabu într-o lume care se doreşte liberă, laică şi critică. Totuşi, preşedintele de atunci al Franţei, Jacques Chirac, a condamnat ceea ce el numea „provocări evidente”. Numeroşi intelectuali francezi au intervenit în dezbatere subliniind că în nici un caz societatea franceză nu va accepta autocenzura în nici o privinţă, deci nici în materie de islam. (Mai mult aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Am vazut intr-un alt site,cateva caricaturi absolut dezgustatoare,publicate in aceiasi fituica,privind religia crestina si una vizand pe cea mozaica.Cred ca le-au vizionat si altii,caci altfel nu se explica de ce,intr-un sonda,facut de un ziar de la noi,68% din repondenti cred ca asemenea productii nu se pot incadra in libertatea de expresie.Fara indoiala nimeni nu aproba gestul inadmisibil al sceleratilor care au comis aceasta crima,dar poporul roman,in majoritatea lui nu incuviinteaza batjocorirea simbolurilor religioase.Aceasta sa fie clar.Personal,nu vad unde e humorul in aceste caricaturi,dar cata vreme atata lume,pe aceasta planeta este adepta unei religii,ea trebuie respectata.Altfel ,unde este mult cantata toleranta,proprie societatilor democratice.N-as avea nimic impotriva unei publicatii care sa lupte impotriva religiilor,precum Karl Marx ,care arata ca religia este opiumul popoarelor.Ar fi,desigur,o lupta de idei.Dar batjocura fara nici o limita,a temeiurilor unor credinte impartasite de miliarde de oameni nu poate sa-si gaseasca legitimarea prin libertatea de expresie,in opinia mea.Ma bucur de-aceea,de rezultatele acelui sondaj.Ce gandesc altii,e treaba lor.Dar sa nu creada ca detin adevarul absolut.

  2. Se stia reactia islamistilor la ofensele adresate profetului lor, si totusi s-a gasit o publicatie din Franta sa incinga spiritele. De ce tocmai din Franta? Simplu! Pentru ca Fanta a recunoscut la sfarsitul anului trecut Statul palestinian cu capitala in Ierusalimul de Est, trecand peste amenintarile premierului israelian Benjamin Netanyahu. Dupa ce evenimentele se vor raci, se va constata ca atentatorii erau in slujba Mossad-ului.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998