CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Suntem victime fiindcă ne place așa!

3 comentarii / 1139 vizualizări / 22 martie 2023

Altă explicație nu am. În schimb, am primit două argumente puternice din direcții total diferite, care ar putea să stea la baza afirmației din titlu. Adrian Severin și autoritățile de la Kiev. Primul face o demonstrație de forță și propune resetarea relațiilor româno-americane. Autoritățile de la Kiev ne trag pe sfoară la vedere, în timp ce autoritățile române se fac că nu văd.
Adrian Severin, care în materie de politică externă are una dintre cele mai importante expertize și care a participat efectiv la momente istorice cruciale, cum ar fi încheierea parteneriatului româno-american și demersurile pentru intrarea României în Uniunea Europeană și în NATO, face un bilanț, pentru noi extrem de dureros, al modului în care au evoluat sau poate au involuat, depinde din ce perspectivă citim, relațiile noastre cu Washingtonul. Chintesența demersului său, făcut sub forma unei scrisori deschise pe care am publicat-o AICI, este tratamentul de colonie la care am fost și ne-am lăsat supuși de către Statele Unite. Prin intermediul ambasadoarei extraordinare și plenipotențiare, doamna Kathleen Kavalec, Adrian Severin solicită Washingtonului o schimbare radicală de poziție în abordarea raporturilor cu Bucureștiul. Și bine face. Chiar dacă scrisoarea este redactată în termeni foarte duri. Ceea ce însă omite Adrian Severin, poate cu bună știință, poate nu cu bună știință, este că solicitarea sa nu poate fi în niciun fel onorată, atâta timp cât autoritățile de la București rămân în poziție de ghiocel. Atâta timp cât nu avem oameni politici cu un comportament de oameni de stat. Atâta timp cât suntem disprețuiți pe bună dreptate și nu numai de Statele Unite pentru lipsa noastră de verticalitate. Pentru slugărnicie. Pentru obediență. Pentru comportament de yesmeni.
Și, iată, simultan suntem în cel mai înalt grad insultați de către Guvernul de la Kiev. La doar o zi distanță după ce România a decis ca, alături de alte state, pe lângă susținerea pe care am acordat-o până acum și o acordăm în continuare, să mai și înarmăm pe cheltuiala noastră Ucraina cu muniție. Și la un an după ce practic la unison românii le-au deschis larg porțile năpăstuiților din Ucraina, iar în prezent îi găzduiesc pe bani grei, numai o parte dintre cheltuieli fiind asigurate de Uniunea Europeană. Și la circa șase luni de când Parlamentul de la Kiev a votat o lege criminală, care discriminează practic toate minoritățile, inclusiv cea română. După care au început să-i alunge pe preoții români din lăcașele de cult.
Ei bine, la toate aceste afronturi extrem de grave, președintele Klaus Iohannis, care și-a asumat rolul de cârmaci al politicii externe, a recomandat să răspundem exclusiv diplomatic. Ceea ce s-a tradus în lipsa oricărui răspuns. Și a urmat balamucul cu Canalul Bâstroe.
Canalul Bâstroe, ceea ce se întâmplă acolo și în general modul în care este atacat și afectat ecosistemul Deltei Dunării are din nefericire legătură cu ambele teme pe care le dezbat acum. Pentru că, iată, aflăm cu multă întârziere că România a semnat cu mai mulți ani în urmă cu Statele Unite o înțelegere, prin care să permită crearea și funcționarea a două baze militare americane în zona protejată a Deltei Dunării. Și chiar în aceste zile se desfășoară cele mai ample manevre militare maritime, inclusiv pe teritoriul Deltei Dunării. Dacă Statele Unite au considerat că este necesar să-și creeze o portiță juridică pentru a putea acționa în forță, la nevoie, în Marea Neagră, o zonă cu adevărat explozivă sub aspect geostrategic, puteau foarte bine nu să recurgă la acest subterfugiu de natură să-i dea acces la mare, ci pur și simplu să-i împrumute României un număr considerabil de mare de vase de luptă, inclusiv cu personalul militar aferent. Sub pavilion românesc, ele puteau defila liniștite în Marea Neagră. Dar întrucât suntem „ghiocei”, partenerii de la Washington nu au avut suficientă încredere în noi. Și iată că, în paralel, fără să le pese de acodurile semnate la nivel european, fără să le pese de ecosistemul Deltei Dunării, din care nu dețin decât 10%, ucrainenii au săpat în secret, adâncind șenelul Canalului Bâstroe, în scopul de a putea transporta pe Dunăre, în direcția Uniunii Europene, grâu neconform, tratat genetic și nu numai. Și probabil de a aduce din Europa centrală către Ucraina armament pe Dunăre. Expunându-ne astfel și pe noi la o ripostă a Federației Ruse.
După ce presa a făcut scandal, obținând informații despre ceea ce se întâmplă, „partenerii” ucraineni s-au angajat ca împreună cu noi să facă verificările necesare și să adopte soluțiile legale. Nu au respectat niciun termen. Și-au bătut literalmente joc de autoritățile române. Și, începând de ieri, ne-au montat o cacealma pe care noi am înghițit-o cu undiță cu tot. Se vor face în fine, după multe întârzieri, măsurători, dar doar cu aparatură ucraineană și cu specialiști ucraineni, asistați de un singur român. O înșelătorie pe față. O mizerie care nu îi poate păcăli nici pe copiii mici. O nouă sfidare la adresa României.
Și totul se întâmplă din același motiv. Nu avem coloană vertebrală. Suntem umiliți pentru că vrem să fim umiliți. Și pentru că în fruntea statului am ales un om de paie. O slugă!

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. „S-a vorbit recent în presa românească despre Legea privind securitatea Mării Negre, din 2022, însă interpretarea ei a fost greșită, speculându-se că în baza acestui act normativ, România va facilita construirea unei baze americane în Delta Dunării. La o lectură atentă a textului normativ, vom vedea că în lege se regăsesc de fapt, interesele economice ale grupului Cargill și cum să fie ele protejate printr-o prezență sporită a SUA în spațiul Mării Negre: “Războiul neprovocat al Federației Ruse a provocat o criză de securitate alimentară, deoarece 20.000.000–30.000.000 de tone de cereale ucrainene rămân în imposibilitatea de a părăsi Ucraina într-un mod eficient și sigur”. (…)

    “Războiul a împiedicat, de asemenea, capacitatea Ucrainei de a produce și transporta recolta de anul viitor”. (…) “Politica Statelor Unite este să descurajeze în mod activ amenințarea unei noi escalade a Rusiei în regiunea Mării Negre și să apere libertatea de navigație în Marea Neagră pentru a preveni extinderea unui conflict armat în continuare în Europa”. (…) “Statele Unite trebuie să încerce să abordeze provocările legate de securitatea alimentară care decurg din perturbarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră, deoarece această provocare globală va avea implicații critice de securitate națională pentru Statele Unite, partenerii și aliații noștri”.

    Cargill este prezentă în toate statele riverane ale Mării Negre, cu excepția Georgiei, care nu deține teren arabil, iar din Rusia a trebuit să plece din motivele bine-știute. Legea Mării Negre a fost introdusă pe ordinea de zi de senatorii Shaheen, Romney, Coons, Tillis, Cardin, Wicker, Portman, Blumenthal, Cornyn, Durbin, King și Klobuchar, la data de 12 iulie 2022 și transmisă spre dezbatere Comisiei pentru relații externe a Senatului. Printre senatori regăsim și doi oameni de casă ai companiei Cargill, pe Amy Klobuchar (vezi supra), al cărei onorariu rectificat este de 483.654 USD (la care se adaugă o sumedenie de atenții, începând de la finanțarea unor vacanțe exorbitante, până la achiziția unor autoturisme de lux sau la deplasarea în diverse destinații cu avioanele private ale companiei Cargill), cât și pe senatorul Chris Coons”.

    https://evz.ro/exclusiv-uriasele-afaceri-din-spatele-scandalului-bastroe.html

  2. Ne place al dracului sa fim slugi. Asta suntem, asta vom ramane si prin urmare asa suntem tratati, ca niste slugi.

  3. @ Ce accidente au fost mai „ciudate” după achiziția „radarelor pistol”, exemplu TruCAM , alte mărci, cazuri cu depășiri exagerate ale vitezei legale comparativ cu perioadele anterioare, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998