CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Supărarea lui Pleșu: A dispărut Extraveralul din farmacii

4 comentarii / 3690 vizualizări / 9 martie 2023

Filosoful Andrei Pleșu protestează în ultimul său editorial din Dilema veche împotriva unui fenomen îngrijorător în opinia sa, dispariția unor medicamente tradiționale din farmacii, în frunte cu Extraveralul.

”La vîrsta mea, sînt, inevitabil, un conștiincios client al farmaciilor. Printre medicamentele de care mă folosesc este (era) și Extraveralul. Spun „era“, pentru că, de o bună bucată de vreme, nu mai e de găsit. Nici pe rafturi, nici pe stoc. Nimeni nu ne explică de ce, pentru cît timp sau dacă e vorba de o dispariție definitivă. Ne descurcăm cum putem, amplificînd stresul căutării, cel pe care îl combăteam chiar cu Extraveralul devenit, între timp, o utopie…

Încă ceva, din același domeniu. Pestrița noastră rețea de presă ne confruntă, adesea, cu reclame pentru un nou medicament miraculos. Tehnica este următoarea: se instalează pe pagină fotografia unui medic celebru (fără să fi fost întrebat, sper), care dă, chipurile, un interviu despre o soluție farmaceutică optimă pentru vindecarea (nu pur și simplu tratamentul) unor afecțiuni cronice hiper-răspîndite: diabetul și bolile de inimă, de pildă. Cititorul află că tot ce recomandă, pentru asemenea rele, medicii curanți obișnuiți e o înșelătorie, o conspirație, menită să faciliteze masive cîștiguri financiare pentru mafia farmaceutică și spitalicească. Tot ce iei, de ani întregi, la sfatul celor care te tratează, e o păcăleală. N-ajută la nimic. Din contra. Există însă, în afara lanțurilor farmaceutice, soluții medicamentoase miraculoase, de care poți face rost imediat, completînd rapid (ca să nu dai de stocuri epuizate…) un formular de comandă, tipărit în josul paginii de ziar. Ieftin, rapid și magic! (…)Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi? Sau te pomenești că impostorii au dreptate?! Ajutor!” scrie Pleșu.

Nu mai departe de azi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (ieftine n.n.) din România avertizează că au dispărut în ultimii ani 3.000 de medicamente din piață, pentru că producătorii nu-și mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, care afectează toate costurile de producție. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Vai vai cum se plâng globaliștii de progresul la a cărui apariție chiar ei au contribuit.

 2. Taxa clawback, inflatia, pretul fixat de minister etc. nu sunt o scuza pentru a nu produce sau importa medicamente ieftine, uzuale si vitale. Va mai aduceti aminte de Eutyrox? Cum sa lasi pacientii hipotiroidieni fara tratamentul esential? Este mai important profitul decat viata omului? In Marea Britanie, absenta de pe piata a gelului cu estrogeni devenise o problema de sanatate publica. Daca nu le convine pretul, atunci MARS AFARA DIN TARA ! Trebuie sanctionat obiceiul importatorilor de a revinde medicamentele cu pret mic din Romania catre alte piete unde pretul se dubleaza. Trebuie sanctionat si obiceiul farmacistilor de a-ti baga pe gat varii suplimente si detoxifiante inutile, fiindca farmaciile au „target”, sau de a-ti oferi intotdeauna produsul cel mai scump, in farmacii existand concomitent echivalente mai ieftine. In sfarsit, sunt multe probleme de remediat in comertul farmaceutic si e fara indoiala ca atat producatorii de medicamente, cat si farmacistii sunt niste potlogari.

  • ciudat,ciudat,
   draga otilia:
   -extraveralu e ca sa dormi,e un hipnotic,
   gelul cu estrogeni e ca sa nu dormi:
   NIMENI NU ARE SCAPARE!

 3. De fapt este un fenomen prin care acesti sclavi ai intereselor străine scot de pe piața exact acele medicamente clasice care s-au dovedit,, in timp , eficacitatea. Primul este Polidinul care era cu adevărat miraculos în gripe, dar ce sa faci, acum folosim mesageri. Extraveralul era un calmant ușor care regla tensiunea, dar l-au scos și pe asta, ca big farma are alte variante, evident mai proaste, iar noi nu mai avem voie sa producem autohton nimic. Nici medicamente, nici carne, nici legume, nici haine. Suntem pierduți, iar vremea eroilor a dispărut demult.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998