CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Super-motiunea: va declansa bugetul de stat o criza politica majora?

0 comentarii / 1973 vizualizări / 28 octombrie 2010

Guvernul Boc a găsit, la moțiune, formula salvatoare pentru a evita căderea, interzicînd parlamentarilor PDL să participe la vot. O formulă profund nedemocratică, dar eficientă, dat fiind că moțiunea de cenzură are nevoie de un număr minim de voturi pentru a fi adoptată. O regulă care nu se aplică, însă, bugetului de stat, ceea ce ar putea conduce la următorul mare scandal politic și chiar la o criză profundă.

În cazul unei noi moțiuni de cenzură, la asumarea răspunderii pentru legea educației, e probabil că PDL va adopta aceeași strategie ca și ieri, în sensul boicotării votului. Numai că formula nu poate funcționa și peste cîteva săptămîni, la votarea bugetului de stat, care nu e lege organică și se adoptă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți în sală. Asta înseamnă că PDL nu numai că nu își poate scoate parlamentarii de la vot, ci chiar trebuie să aibă grijă să nu lipsească nici unul. Lucru greu de făcut, pentru că pretexte pentru absențe se găsesc ușor (ieri, la moțiune, 37 de aleși au lipsit nemotivat). În plus, faptul că democrat-liberalii au recurs la metoda mai sus menționată, la moțiune, arată clar că nu mai există încredere în felul cum vor vota proprii aleși, chiar dacă votul la buget nu e secret.

O altă problemă majoră este incertitudinea numită UDMR, partid care, ieri, a fost șantajat politic prin decizia ca asumarea răspunderii pe legea educației să aibă loc după moțiune și nu înainte, știut fiind interesul direct al maghiarilor vizavi de prevederile legii. La buget, nu numai că acest interes nu mai există, dar UDMR a anunțat, deja, că are propriile viziuni legate de acesta, unele care nu prea se potrivesc cu cele ale guvernului. Astfel, viceliderul formațiunii, Kelemen Hunor, a declarat, la începutul lunii că UDMR cere ca anul viitor, prin legea bugetului, să se prevadă o creştere a salariilor din sectorul bugetar, o creştere diferenţiată, pentru că se are în vedere ca veniturile bugetarilor să fie mai mari anul viitor faţă de 2010, chiar dacă nu se va putea „recupera” în întregime ceea ce s-a pierdut în urma reducerii salariilor cu 25 la sută. De altfel, udemeriștii au declarat încă de acum cîteva luni că bugetul de stat pe 2011 trebuie musai să garanteze, prin forma sa, revenirea la salariile bugetarilor de dinaintea reducerii cu 25%, care ar trebui să se aplice doar pînă la 31 decembrie. Odată văzuți cu sacii legii educației în căruță, udemeriștii ar putea face pasul la ofsaid pentru a nu risca o erodare și mai pronunțată în ochii propriului electorat.

Nici minoritățile nu e sigur că vor mai susține guvernul, în condțiile în care liderul acestora, Varujan Pambuccian, avertiza deja, că moțiunea de miercuri s-ar putea să fie ultima la care să mai susțină guvernul.

În mod normal, potrivit cutumelor legislative, respingerea bugetului trebuie să atragă demisia guvernului, exact efectele unei moțiuni de cenzură, dacă ne gîndim că exercițiul bugetar e principala răspundere a oricărui cabinet. Politic vorbind, însă, se poate îngroșa obrazul, pentru că nicio lege nu prevede în clar respectiva demisie în caz de eșec. De aici ar putea porni nu doar un scandal, ci o veritabilă criză politică, mai ales că opoziția vorbește de pe acum de o posibilă demisie în bloc sau de o grevă parlamentară pe termen nelimitat, pe fondul abzurilor puterii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998