CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: Adina Valean, suspectata de spaga in ziarul lui Patriciu

0 comentarii / 2465 vizualizări / 6 aprilie 2011

Eurodeputatul PNL Adina Vălean, fostă angajată a lui Patriciu și plătită de acesta cu bani grei pentru o așa-zisă consultanță, este pus la zid, astăzi, în ziarul magnatului, ”Adevărul”, care sugerează că ea ar fi primit șpagă după modelul Severin pentru a-și schimba radical poziția față de proiectul Roșia Montana.

”În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora” punctează ”Adevărul”, într-un articol cu titlul mai mult decît sugestiv ”Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri”.
Ziarul lui Patriciu publică o amplă anchetă care demonstrează cum și-a schimbat poziția soția liderului PNL față de problema exploatării cu cianuri și arată cum s-a ocupat de organizarea de seminarii în favoarea Roșiei Montana, la Bruxelles, pe banii corporației amintite. Este citat, totodată, un lider al organizaţiei Corporate Europe Observatory, de la Bruxelles, care o critică pe Vălean pentru acțiunea respectivă spunînd, textual, „Europarlamentarii trebuie criticaţi atunci când au relaţii prea apropiate cu mari interese de afaceri şi când manifestă deschidere mai ales către interesele unei companii anume”.

Una peste alta, mesajul limpede al articolului e că Vălean, membru al Comisiei pentru Mediu a PE, și-a schimbat opinia pentru bani ori alte avantaje, după modelul Severin.

Ceea ce e ciudat, pe de-o parte, e faptul că nu există niciun eveniment la zi care să fi justificat un asemenea atac al gazetei lui Patriciu. Pe de alta, trebuie reamintit că Vălean a fost extrem de apropiată de magnat, ea lucrînd ani de zile la Institutul pentru Libera Iniţiativă (ILI), finanțat de acesta, unde l-ar fi și cunoscut pe actualul soț, Crin Antonescu. Anul trecut, Vălean a mai încasat peste o sută de mii de euro de la Patriciu, în schimbul consultanței acordate unei firme înscrise într-un paradis fiscal. Aceeași firmă pentru care a prestat, pe bani, și Adrian Severin, alt ”lobbyst” de forță.

Atacul gazetei lui Patriciu la nevasta lui Crin pare să confirme unele zvonuri mai vechi, potrivit cărora răceala dintre magnat și fostul său pupil, pe care l-a propulsat la șefia partidului, a fost provocată chiar de Adina Vălean. Devenită soția lui Antonescu, se spune că ea a făcut tot posibilul pentru a-și împinge soțul să iasă de sub papucul lui Patriciu și să își apropie poziția de cea a altor sponsori ori magnați media, precum Voiculescu, profund antipatizat de ex-patronul Rompetrol. E de așteptat ca articolul de azi să nu rămînă netaxat, într-o formă sau alta, de către Antonescu, ceea ce înseamnă că meciul orgoliilor ar putea deveni curînd un autentic război. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998