CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

Surpriza: O decizie a CCR din epoca Basescu ar putea salva pensiile parlamentarilor

0 comentarii / 2572 vizualizări / 27 aprilie 2022

Cu doar cîteva zile înainte ca CCR să se pronunțe pe sutele de sesizări privind neconstituționalitatea desființării pensiilor parlamentare, în februarie 2021, fostul deputat Eugen Nicolicea aruncă o bombă, într-un interviu la DC News. El afirmă că teza des vehiculată conform căreia CCR ar fi decis că doar pensiile magistraților sunt intangibile e complet falsă, iar Curtea s-a pronunțat încă din 2006 în favoarea pensiilor parlamentare.

„Întâi și întâi, vreau să aduc două argumente de fond, și anume: Curtea Constituțională, prin decizia 900, a spus că nu pot să fie eliminate pensiile de serviciu în situația când însăși dispozițiile legii fundamentale reprezintă temeiul acordării acestui tip de pensie. Văzând ce a spus Curtea Constiuțională, am căutat decizia dată pe vremea lui Băsescu, 279/2006, care spune temeiul. Temeiul a fost stabilit de Curtea Constituțională la paragraful 1, al deciziei 279/2006.

Curtea a constatat că art. 49 aliniatele 1 și 5 din legea privind statutul deputaților și senatorilor, prin care se stabilește pensia parlamentarilor, sunt constituționale în lumina principiilor enunțate de Curte: Examinând obiecțiile de neconstituționalitate, Curtea reține următoarele – potrivit prevederilor art. 2, alin. 1, și art. 61, alin. 1 din Constituția României, suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român.

Curtea face și următoarea remarcă: Această poziționare a Parlamentului prin sistemul autorităților publice implică recunoașterea în favoarea deputaților și senatorilor a unui statut special, cuprinzând și măsuri de protecție a demnității publice pe care aceștia o exercită, de natură să le asigure independența și prestigiul necesare în îndeplinirea atribuțiilor, la adăpost de constrângeri materiale și tentații de corupție”, a spus Eugen Nicolicea. „În 2020, decizia 900 spune că nu se pot elimina pensiile care au avut statut constituțional la acordare”, a zis acesta.

„Decizia 279/2006 nu a fost desființată de nicio decizie. Argumentele constituționale subzistă, suntem reprezentanți ai poporului român, suveranitatea națională este exprimată prin Parlamentul României. Poate dacă se schimbă Constituția, atunci aceste principii nu mai subzistă, dar altfel nu au cum să fie desființate de către nimeni”, a subliniat Eugen Nicolicea.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998