CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: oamenii lui Crin confirma ca liderul PNL are probleme in partid

0 comentarii / 1530 vizualizări / 2 septembrie 2012

Faptul că în PNL există o grupare de liberali profund nemulțumiți de Crin Antonescu și, implicit, frămîntări subterane, este confirmat spectaculos chiar de oamenii liderului, lucru neobișnuit într-o țară în care mai toți politicienii, indiferent de culoare, neagă permanent existența aripilor în partidul din care fac parte.

Cel care confirmă existența unui curent anti-Crin este Radu Zlati, un apropiat al acestuia, numit consilier prezidențial pe durata interimatului șefului PNL, și care postează pe blogul propriu un material în acest sens.

”Unii bloggeri liberali de bine (inexistenţi în campania referendumului, dar foarte vocali acum în acuzarea liderilor USL pentru eşecul încercării de demitere a marinarului de la Cotroceni) ridică problema leadership-ului PNL.
Desigur, greu de propus alternative credibile la Crin Antonescu. Şi mai greu de găsit personalităţi dinlăuntrul PNL gata să se pună în fruntea unei mişcări care să ducă la înlocuirea lui Crin. Greu atâta vreme cât o astfel de mişcare, în condiţiile victoriei clare a USL la locale (şi a unui succes major al PNL în cadrul USL, la aceleaşi alegeri) este sortită unui eşec major. Victoria la locale a fost de natură a fideliza faţă de Crin şi politica sa de alianţe cele mai multe dintre filialele teritoriale ale partidului şi baroni local penelişti. Iar eşecul din 29 iulie nu ştirbeşte din această tendinţă de a rămâne lângă Antonescu devreme ce foarte greu ai găsi un lider PNL din teritoriu care să nu aibă a-şi face reproşuri în ce priveşte activitatea sa şi a organizaţiei pe care o conduce, în timpul campaniei pentru referendum.

De aceea sunt înclinat să consider că ceea ce se poate vedea la suprafaţă din toată această frământare subterană nu va avea nici un efect real. Nemulţumiţii vor rămâne cu capul la cutie, căci o înfrângere la un eventual Congres extraordinar i-ar scoate pe mulţi dintre ei din eşalonul I şi II de putere a PNL. Ori conjuraţii se pare că au vise mari dar curaj puţin…Ceea ce lipseşte PNL nu este opoziţia, căci opoziţie la Crin se face şi din interior şi din exterior… ci o opoziţie de bună credinţă, care să dorească binele partidului iar nu binele personal. O astfel de opoziţie ar face conducerea mai eficientă, fără a o slăbi şi a face astfel servicii, duşmanului oranj. Duşman cu care, iată, unii liberali par a se fi aliat în fapt, chiar dacă nu (încă) şi de drept” scrie Zlati.

Informații despre tensiuni majore în interiorul PNL s-au vehiculat în preajma revenirii lui Băsescu la Cotroceni, unii lideri ai formațiunii intenționînd, se pare, ca la Delegația Permanentă convocată pe 31 august la Constanța să critice vehement modul în care a fost gestionată suspendarea președintelui. Zvonurile au fost întărite și de decizia lui Antonescu de a amîna cu o săptămînă ședința respectivă și de a o muta la București. Un alt motiv de nemulțumire caere ar putea răbufni curînd e acela că PNL ar putea pierde un număr important de parlamentari, în loc să cîștige. Motivul e acela că liberalii trebuie să cedeze 21 de locuri eligibile aliaților din PC, plus că PSD ar urma să aibă 20 de locuri în plus față de aliații din ACD. De asemenea, mulți liberali se tem că, de această dată, sistemul electoral din 2008 ar putea juca împotriva lor, mai ales că există suspiciuni că PSD ar putea recurge la candidați independenți în anumite colegii, pentru a reduce șansele la locul 1 în colegiu al propriilor aliați. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998