CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriză: pașaportul românesc, mai puternic decît cel american

5 comentarii / 4566 vizualizări / 4 martie 2023

Pașapoartele din Emiratele Arabe Unite, Luxemburg și Elveția sunt cele mai puternice din lume, potrivit unui clasament al Nomad Capitalist, o companie din SUA. Cît despre cele românești, ele le bat pe cele americane în top. La stabilirea forței pașapoartelor se ia în calcul în principal numărul de țări în care se poate intra fără viză, dar și taxele percepute pentru cetățeni, modul în care este percepută o țară în lume, ca și capacitatea deținătorilor de pașapoarte de a avea dublă cetățenie.

Potrivit Forbes, firma a analizat datele din 199 de țări și teritorii emitente de pașapoarte pentru a realiza clasamentul. Pașaportul emiratean a urcat 31 de locuri față de clasamentul de anul trecut, în care pașapoartele din Luxemburg erau cele mai puternice din lume. Statele Unite a ajuns pe locul 43, cu pașapoartele americane mai slabe decât cele emise de România, Canada și Malaezia.
În timp ce deținătorii americani de pașapoarte pot vizita 173 de țări fără viză, SUA a pierdut puncte datorită regulilor stricte care înseamnă că cetățenii sunt obligați să plătească taxe americane chiar dacă locuiesc în străinătate. Este o problemă care a determinat un sfert dintre expații americani să ia în considerare renunțarea la cetățenia americană, potrivit unui sondaj din 2022.

SUA a primit, de asemenea, scoruri medii în clasament pentru modul în care este percepută în întreaga lume, precum și libertatea personală oferită cetățenilor săi, turiștilor și expaților.

SUA au scăzut cu două locuri în 2023 față de 2022.
În partea de jos a topului Afganistanul are pașaportul cel mai slab, din cauza numărului limitat de țări pe care deținătorii săi le pot vizita fără viză și a unei libertăți personale slabe în țară. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. simplu sau electronic,
  asta e intrebarea.

  • Era vorba despre altceva.

   • normal ca „subiectu” e altu:
    „orice soldat are in ranitza bastonul de mareshal”,
    probabil biden are pasaport romanesc,
    d-ala veritabil!
    hunter biden sau alzheimer biden)

 2. Degeaba, dacă cu pasaport românesc îți trebuie viză de SUA….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998