CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: Plesu il lauda pe cel care l-a acuzat ca a fost omul Securitatii

3 comentarii / 3972 vizualizări / 3 octombrie 2019

În plin scandal amorsat de Gabriel Liiceanu în interiorul Grupului pentru Dialog Social, Andrei Pleșu publică azi un editorial în măsură să încrețească unele sprîncene, vizavi de un alt mare scandal la GDS, care l-a avut pe el însuși drept protagonist, ca și pe același Liiceanu.

Pleșu scrie, astfel, în Dilema veche, despre România comunistă și despre fenomenul totalitarismului, cu observația că în acele vremuri românii nu prea s-au dovedit a avea stofă de disidenți, fiind prea comozi pentru asta.

”Prin excesul acomodării, românii au ratat, pînă tîrziu, rezistenţa reală, eficientă, riscantă (cu excepţiile de rigoare: Paul Goma, Doina Cornea, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Gabriel Andreescu, Vasile Paraschiv, Dan Petrescu şi alţii, nu mulţi). Am recuperat „onoarea nereperată“ fie prin amplă gesticulaţie antiguvernamentală după 1989, fie prin forjarea unui concept discutabil: „rezistenţa prin cultură“. În alte foste ţări comuniste, lucrurile au arătat (şi arată) altfel” scrie filosoful.

Surprinzător e că pe lista foarte scurtă a disidenților autentici recunoscuți ca atare de Pleșu se numără scriitorul Gabriel Andreescu.

Acel Gabriel Andreescu exclus în 2001 cu mare scandal din GDS, la presiunile lui Gabriel Liiceanu care amenințase cu demisia din grup, după ce exclusul îl acuzase pe Andrei Pleșu de a fi fost colaborator al Securității.
De atunci, acuzațiile lui Andreescu nu au primit susținere oficială, deși, cîțiva ani mai tîrziu, a ieșit la iveală că soția lui Pleșu turnase la Securitate încă de la 19 ani.
La momentul excluderii, intelectualii de la GDS îl declaraseră pe Andreescu compromis iremediabil și susținuseră că acuzațiile se bazau doar pe bănuieli ale scriitorului, induse de comportamentul post-decembrist al lui Pleșu.
Iată însă că tocmai calitatea recunoscută azi de Pleșu acuzatorului său, aceea de disident anticomunist curajos și autentic – unul calificat, deci, să recunoască anumite comportamente ”specifice” la oamenii sistemului – relansează acuzațiile aduse de acesta acum 18 ani.
”Scăpare” a lui Pleșu, ori altceva? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Plesu colaborator al Securitatii ?

    Editorial Cine a mai colaborat cu Securitatea?„Câte ceva despre culisele disidenţei şi despre prietenul meu Mihai Botez”, fostul important ofițer de informații scrie negru pe alb: „Vorbim aici despre competenţele şi atribuţiile stricte ale Direcţiei I şi acea parte semnificativă a disidenţei care s-a aflat în atenţia sa. Mai exact, despre disidenţii Andrei Pleşu, Mircea Dinescu şi Mihai Botez, care s-au aflat în contactul unora dintre ofiţerii ei. Astfel, Andrei Pleşu era în contactul colonelului Vasile Mălureanu, iar poetul Mircea Dinescu în cel al colonelului Victor Achim. Ambii ofiţeri sunt foarte bine cunoscuţi în mediile de care au răspuns” (vol. 1, p. 53).

    Nu am citit până azi nicio confesiune a lui Andrei Pleşu sau a lui Mircea Dinescu despre „contactul” lor cu ofiţerii de caz, Vasile Mălureanu şi Victor Achim. Contactul a fost plăcut? A fost profitabil? Reciproc avantajos? Au servit ţara sau s-au servit numai pe ei? Au turnat la greu? Desigur, şi Mircea Dinescu, şi Andrei Pleşu au adeverinţe de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. Direcţia I era totuşi direcţia politică a Securităţii. Poate trebuie să le aşteptăm încă memoriile, cu mărturisiri complete. Dar nu numai că au încălcat grav legea în vigoare atunci când au fost numiţi în Colegiul CNSAS (erau foşti membri PCR, cu funcţii politice chiar — M. Dinescu a fost secretar UTC la Uniunea Scriitorilor, iar A. Pleşu, secretar PCR la Institutul de Istoria Artei), ci s-au instalat foarte agresiv în rolul de „acuzatori publici” ai colaboratorilor cu Securitatea. Şi au fost şi foarte bine răsplătiţi pentru asta, la nivel de secretar de stat, ca membri ai colegiului CNSAS. CITAT Gen Marian V. Ureche

  2. Andrei Plesu, Mircea Dinescu si raposatul Mihai Botez au fost colaboratori ai Securitati la fel ca seful lor, Traian Basescu-Petrov? De ce nu se scot probele ? Pentru ca sint inca securisti ? SRI? SIE?

  3. Mare farsor, mare gogoman ! Ca si cei care-l pupa in fundul enorm…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998