CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: Se relanseaza scandalul mesajelor secrete dintre sefa C.E. si seful Pfizer

2 comentarii / 4449 vizualizări / 14 iulie 2022

Ombudsmanul European Emily O’Reilly a acuzat din nou Comisia Europeană, azi, pentru că a refuzat să furnizeze, ba chiar și să caute la modul serios, celebrele mesaje text secrete pe Whatsapp dintre președintele C.E., Ursula von der Leyen și directorul Pfizer, legate de achizițiile europene de vaccinuri anti-Covid, scrie Politico.eu.

O’Reilly repune pe tapet povestea mesajelor, pe care o abordase fără succes și anul trecut, și ridică problema dacă mesajele text trebuie făcute publice sau dacă nu cumva WhatsApp a devenit o modalitate de fentat Regulile de transparență ale UE.

Abordarea Comisiei „lasă impresia regretabilă a unei instituții a UE care nu este deschisă în chestiuni de interes public semnificativ”, a spus O’Reilly într-o declarație. Ea a îndemnat Comisia să vină cu o abordare mai serioasă pentru păstrarea mesajelor text, numind chestiunea „un apel de trezire”.

Disputa a pornit de la un articol din New York Times de anul trecut, care făcea referire la schimburi directe de text între Von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, despre vaccinurile împotriva coronavirusului. După ce Comisia a respins cererea de acces la mesaje a jurnalistului Alexander Fanta, O’Reilly a emis o constatare de administrare defectuoasă și a îndemnat Comisia să depună un efort mai serios pentru a găsi textele la începutul acestui an.

Luna trecută, Comisia a răspuns că astfel de „documente efemere, de scurtă durată, nu sunt păstrate”. În același timp, însă, Comisia a recunoscut că aceste texte ar putea intra în definiția documentelor care trebuie păstrate, mai scrie Politico. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Putreda institutie CE. Ca si OECD.

    • Pardon, OSCE

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998