CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surse: Geoana ia in calcul formarea unui nou partid

0 comentarii / 1959 vizualizări / 17 februarie 2011

Fostul lider al PSD, Mircea Geoană, a revenit, potrivit unor surse bine informate din partid, la ideea sa de acum cîteva luni de a-și lansa propria formațiune, în prezent el fiind în pregătiri febrile pentru eveniment.

Înaintea suspendării din PSD, Geoană mai cochetase cu ideea unei desprinderi din partid, fie prin transferul la PC, fie prin înființarea unui nou partid, numai că planurile sale au fost stopate de precipitarea bruscă a alianței dintre PNL, PC și PSD. Despre prezumtivul nou partid al șefului Senatului se discutase și la nivel înalt în PSD, replica lui Ponta fiind, conform acelorași surse, ”N-are decît, să vedem cine îl urmează!”.

Observatorii scenei politice au remarcat, fără doar și poate, că în ultimele săptămîni Geoană are un comportament oarecum atipic unui personaj suspendat din propriul partid și căruia adversarii se pregătesc, teoretic, să îi ia funcția de la Senat. El și-a programat deplasări externe în Moldova sau Franța, dă interviuri presei străine, anunță că vrea să fie președintele României și face o figură de om tot mai încrezător în viitorul său. De altfel, ieri a spus-o explicit, la Radio France International: „Din punctul meu de vedere, ca om care a condus acest partid, care a adunat mai mult de cinci milioane de voturi în România şi la o vârstă care e matură pentru viaţa politică românească, am toată încrederea că viitorul va suna bine pentru mine şi pentru cei care cred în mine”. Un mesaj care poate fi interpretat lesne ca fiind direcționat către pesediști interesați de alipirea la proiectul său.

Planul lui Geoană are strînsă legătură și cu o manevră recentă, care a fost mult prea puțin comentată în presă în raport cu efectele majore pe care le-ar putea avea asupra scenei politice, e vorba de propunerea de reducere a pragului electoral la 3%. Pentru un nou partid de stînga, desprins din PSD, nu ar fi imposibil de trecut noul prag, mai ales că actuala putere va face tot posibilul să încurajeze această rebeliune, la fel cum regimul CDR a încurajat formarea ApR.

Pentru PSD, desprinderea unui grup din rîndurile sale ar avea, categoric, efecte devastatoare de imagine, mai ales că ultimul sondaj IMAS îl creditează cu doar 30,9%, în scădere vertiginoasă în ultimele săptămîni. Poate că sondajele sunt mincinoase, ar spune liderii PSD. Da, dar protocolul alianței prevede clar că desemnarea candidaților la marile funcții se va face tocmai pe baza unor asemenea sondaje, deci, vrînd-nevrînd, ele trebuie luate în seamă.
Să observăm, în treacăt, și faptul că Geoană nu mai pare deloc îngrijorat că își pierde fotoliul de președinte al Senatului, deși înaintea sesiunii actuale o serie de voci ale coaliției majoritare cereau imperios debarcarea lui. Să ne amintim că, anul trecut, Geoană nici nu mai avea curaj să lipsească de la prezidiul parlamentului, de teama pierderii postului, în timp ce acum își permite chiar luxul unor deplasări externe; să fie întîmplătoare această bruscă relaxare a sa, ori cineva, acolo sus, a descoperit că un Geoană lider al Senatului e o armă excelentă împotriva actualei conduceri a PSD? Posibil, chiar probabil.Iar un Geoană președinte al Senatului și, totodată, lider al unui nou partid desprins din PSD ar fi chiar o variantă perfectă pentru Băsescu & comp.(Răzvan Gheorghe/Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998