Surse: PDL vrea schimbarea CA al TVR
0 comentarii / 2105 vizualizări / 25 ianuarie 2011
Situația dramatică a televiziunii publice, care va decarta în bilanțul pe cale de a fi depus oficial luna viitoare o gaură de cc.38 de milioane de euro, dar și alte probleme au determinat discuții recente în interiorul puterii, care conduc la ideea schimbării Consiliului de Administrație instalat anul trecut.
Debarcarea CA ar urma să se producă în primăvară, prin trîntirea în parlament a raportului de activitate, iar principala țintă este președintele Alexandru Lăzescu, care a cîștigat postul în mod spectaculos, venind din poziția de outsider, în locul alesului PDL, Ada Meseșan.
Lăzescu a confirmat rapid, însă, suspiciunile că mandatul său nu ar fi unul tocmai benefic TVR, suspiciuni generate de activitatea sa anterioară de director executiv. El a provocat o reorganizare în TVR care a dus la concentrarea puterii în mîna sa și a noului director de producție, Dan Radu, om de încredere al lui Lăzescu și partener în afaceri mai vechi. De altfel, un document care circulă în acest moment, prin TVR, după modelul unei analize- manifest, arată că noii redactori șefi și cei mai mulți dintre directori sunt interimari astfel că în noua organigramă toate deciziile editoriale și financiare sunt preluate de tandemul Lăzescu-Radu; directorii de canale nu mai au nici un rol, nu mai administreaza nici măcar bugetele – bugetele canalelor sunt administrate de o structură ce ține direct de președinte; este un sistem similar cu perioada lui Tudor Giurgiu, practic licitațiile se decid mult mai ușor, prin decizia unui singur om. În plus, Lăzescu a înțesat posturile de conducere în TVR cu oameni aduși de la Iași, fieful său, o veritabilă invazie, care enervează întreaga instituție. Eșecurile nu au întîrziat să apară: cel mai slab rating de revelion, emisiunea ”În trecerea anilor” merge în pierdere accentuată etc.
Problemele financiare au făcut ca salariații să fie amînați la primirea primei de concediu pentru că nu mai sunt în conturi bani pentru salarii, în schimb au loc angajări, transferuri și se înființează posturi noi (peste 40 de posturi la știri, o parte dintre cei angajați fiind foști jurnaliști ai Realitatea TV, post care beneficiază de o relație specială cu Alexandru Lăzescu, în calitate de fost angajat al trustului lui SOV ca administrator al rețelei Monitorul, se mai arată în materialul amintit.
Actualizările la inflație prin indexări nu au fost acordate în ultimii ani , ajungîndu-se la 13% măriri restante de salarii; mai multe grupuri de angajați pregătesc acționarea în instanță a TVR și sunt previzibile mai multe procese, atît pentru recuperarea indexărilor garantate prin lege, cît și a primei de concediu. În plus, tot mai mulți abonați renunță la plata taxei, iar instituția a descoperit că nu îi poate acționa în instanță, pentru că încasările ar fi surclasate de costuri, un fenomen care produce o îngrijorare tot mai vie în TVR.
Paradoxal, în ciuda datoriilor uriașe, conducerea postului continuă să antameze tot felul de contracte dubioase precum cele de achiziții de filme de la societăți cipriote obscure. În paralel, au loc manevre aiuritoare, precum veritabila premieră mondială prin care TVR1 își invită telespectatorii să treacă pe TVR2, prin afișarea unui anunț pe ecran ”Acum, pe TVR2 – Ora de business”. De asemenea, au avut loc licitații pentru cca.20 de emisiuni noi, două treimi fiind cîștigate de firme din afara postului, ceea ce lasă multe redacții interne fără obiectul muncii.
Aceste motive, dar, mai ales, ”jocul” pe cont propriu al lui Lăzescu au generat scandaluri tot mai ample în ultimele ședințe de CA, la ultima, Ada Meseșan, reprezentanta PDL în consiliu, acuzînd TVR că e ”adormită”, în replică, Sorin Burtea, reprezentantul salariaților, acuzînd-o că face asemenea afirmații pentru că ”nu ați luat un leu șpagă cum ați luat atunci cînd ați venit în parlament”. Referirea este la misteriosul (prin felul în care a fost provocat) scandal în care Meseșan a fost acuzată de un deputat PDL că face promovări pe bază de șpagă, ceea ce a dus la pierderea de către ea a postului de președinte al TVR, anul trecut. Consecința ar fi aceea că, potrivit unor surse bine informate din PDL, mai-marii partidului au decis să trîntească la vot raportul de activitate al instituției, din cauza deficitului monstruos, ceea ce atrage demisia întregului CA, în frunte cu Lăzescu și nominalizarea altor membri. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza