CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surse: Rompetrol va achita statului roman doar o sesime din datorii

0 comentarii / 1767 vizualizări / 29 aprilie 2010

Bugetul de stat încasează un upercut zdravăn, odată cu anunțul de azi al șefilor Rompetrol, cum că nu au bani să achite României datoriile de sute de milioane de euro.

KazMunaiGaz, compania de stat din Kazahstan care controlează grupul Rompetrol, preluat de la Dinu Patriciu, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, către statul român, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani, a declarat, azi, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax. „Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani”, a spus Grigoriev. Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

Marea problemă este că statul român a introdus datoria Rompetrol în bugetul de stat pe anul în curs, iar neachitarea obligațiilor de către kazahi va crea probleme majore. E foarte adevărat că, preventiv, guvernul a luat în considerare posibilitatea unei ”sincope” și a estimat recepționarea efectivă a numai jumătate din bani, numai că, surse din ministerul Finanțelor au dezvăluit azi Inpolitics că, în urma negocierilor, Rompetrol va plăti doar 100 de milioane de euro, adică o șesime din suma totală și o treime din cuantumul ” de avarie”. Deocamdată, conform acelorași surse, Finanțele nu știu care va fi soluția de criză prin care se va acoperi gaura Rompetrol și nici dacă s-ar putea ajunge la o rectificare bugetară determinată strict de acest eveniment. În urmă cu cca. două luni, în mediile politice de la noi s-a vehiculat informația că statul kazah are probleme majore cu lichiditățile și că banii de la Rompetrol e mai mult decît improbabil să sosească în acest an, conform graficului. Ca o picanterie trebuie menționat că, în aceeași perioadă, presa europeană consemna, șocată, gestul fiicei președintelui Nursultan Nazarbayev, din Kazahstan, am numit-o pe Dinara Kulibayeva, de a cumpăra poate cea mai scumpă proprietate imobiliară din Elveția, contra sumei de 70 de milioane de dolari, record pentru tranzacțiile din Geneva, de patru ori mai mare decît sumele plătite în mod uzual.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998