CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surupaceanu: ”Titanicul ”Euro” incepe sa se scufunde”

0 comentarii / 1763 vizualizări / 30 iunie 2011

Moneda europeană e la un pas de prăbușire, iar acest lucru ar putea duce atît la o criză americană cît și la începutul disoluției în UE, avertizează deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, profesor de economie, într-o postare pe blogul propriu.

”Lansată în urmă cu 13 ani (poate de aici ghinionul) şi intrată în circulaţie în urmă cu 9 ani, moneda euro a construit o cetate care în prezent se zdruncină” afirmă deputatul PSD. El comentează și posibilitatea tot mai des invocată ca Germania să iasă din zona euro: ”Aşa cum pentru Spania, Grecia sau Irlanda trecerea la euro a însemnat o pierdere a flexibilităţii economice, pentru Germania, rămânerea la euro înseamnă acum o variantă din ce în ce mai nesigură, după cum reiese din avertizările Angelei Merkel lansate încă de la summitul UE din octombrie 2010. Concret, la 10 luni de la izbucnirea crizei în zona euro, Germania – care e, totodată, prima putere economică a zonei, fiind şi principala susţinătoare a monedei unice până în prezent – anunţă tot mai apăsat renunţarea la moneda euro. Există, în acest sens, chiar zvonuri privind pregătirile de sub cortină ce ar consta în tipărirea unor mărci noi de către Bundesbank, în vederea lansării lor imediate în cazul renunţării la euro. Atitudinea e hrănită nu numai de nostalgia mărcii germane, extrem de stabile în perioada postbelică sau de frustrările legate de pierderile survenite odată cu trecerea la euro, ci şi de susţinerea pe care o asemenea mişcare ar putea-o primi din partea Ţărilor de Jos sau a Austriei, care ar putea prefera să adere la noua zonă Deutch-Mark(…) Teama cea mai mare de cădere a EURO vine, culmea, din SUA, unde această perspectivă ar însemna în mod firesc creşterea cererii de dolari şi întărirea accentuată a monedei americane, lucru inacceptabil pentru Guvernul Obama care a mizat în mod constant în ultima perioadă pe deprecierea dolarului american în scopul creşterii exporturilor şi a evitării încapacităţii de plată ce părea la un moment dat iminentă.

În fine, e evident acum că ideea de uniune monetară are avantajele şi dezavantajele ei. Într-o asemenea uniune, cei puternici au devenit si mai puternici (Germania, Franţa) iar cei vulnerabili au devenit si mai slabi – exemplul datoriilor totale acumulate de peste 1.500 miliarde euro a aşa-ziselor „economii periferice” denumite popular PIGS (Portugalia 150 mld, Irlanda 450 mld, Grecia 330 mld, Spania 638 mld) confirmă fundătura în care a intrat o parte din zona euro. Şi uite aşa Titanicul ”Euro” începe să se scufunde…” conchide deputatul PSD. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998