CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Suspendarea lui Basescu – iesim la vot in miezul iernii?

0 comentarii / 1728 vizualizări / 6 octombrie 2010

Odată cu decizia de azi a Curții Constituționale drumul către suspendarea lui Băsescu e deschis, pentru că e improbabil că acesta va face jocul opoziției, retrimițînd legea la parlament. Marea problemă e că suspendarea președintelui poate trimite românii la vot în toiul iernii, ba chiar al sărbătorilor de iarnă, ceea ce ar putea avea consecințe imprevizibile.

Dacă Băsescu promulgă legea pensiilor în următoarele zile, opoziția va iniția imediat acțiunea de suspendare, conform angajamentelor reafirmate azi de liderii acesteia. Cum s-ar derula calendarul respectiv, presupunînd că lucrurile ar merge șnur? Precedenta suspendare a fost inițiată, reamintim, pe 18 ianuarie 2007, propunerea de suspendare fiind prezentată în parlament pe 28 februarie și înaintată Curții Constituționale la 21 martie. În avizul din 5 aprilie 2007, Curtea Constituțională s-a exprimat împotriva suspendării, argumentînd că faptele incriminate nu au încălcat grav Constituția. Ignorînd avizul, în ședința comună din 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Băsescu, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă, și 10 abțineri. Suspendarea a devenit efectivă în 20 aprilie 2007, după ce Curtea Constituțională a luat act de decizia Parlamentului României. Ca urmare a Referendumului din 19 mai 2007, suspendarea președintelui a încetat, acesta fiind reconfirmat cu un scor de 74,48% cei prezenți la vot.

Recapitulînd, între momentul inițierii suspendării și votarea în parlament au trecut trei luni, ceea ce ar corespunde, acum, aproximativ ultimelor zile ale anului, adică între Crăciun și Revelion. Referendumul ar urma să aibă loc spre sfîrșitul lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că românii vor fi scoși la vot exact în toiul iernii. Dacă procedurile mai sus pomenite se urgentează, să zicem, cu cîteva săptămîni, ar însemna ca suspendarea să aibă loc la începutul lui decembrie, cînd debutează Sărbătorile de iarnă, iar referendumul undeva, în preajma Bobotezei. Oricum ar fi, calendarul suspendării pică prost, de această dată, iar un referendum în plină iarnă poate avea, repetăm, consecințe neașteptate, dar mai ales un absenteism masiv. Ori, dacă PDL continuă recenta inițiativă de modificare a legii referendumului, în sensul invalidării acestuia dacă la urne se prezintă mai puțin de jumătate plus unu din totalul cetățenilor cu drept de vot, nu există nici cea mai mică șansă ca șeful statului să își piardă funcția după respectivul scrutin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998