CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Suspendarea lui Basescu ridica o problema dramatica: 4 alegeri in 4 luni?

0 comentarii / 1495 vizualizări / 7 iulie 2012

USL are o problemă cît roata carului după suspendarea lui Traian Băsescu și care e foarte greu de crezut că va putea fi depășită cu respectarea strictă a Constituției. E vorba de decalajul existent între posibilele alegeri prezidențiale și cele parlamentare.

Potrivit Constituției, din momentul suspendării președintelui, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demitere (art.95).

Asta ar însemna cel mai tîrziu 6 august, dar USL a anunțat deja data de 29 iulie ca cel mai probabilă.
Aceeași Constituție spune, însă, că din momentul intervenirii vacanței funcției, adică în cazul în care referendumul e defavorabil lui Băsescu, în cel mult 3 luni se organizează noi alegeri prezidențiale(art.97). Asta duce la termenul maxim de 29 octombrie.

Numai că, aceeași Constituție prevede că mandatul parlamentarilor este de 4 ani(art.63), ceea ce înseamnă că el nu poate fi scurtat, cel mult lungit cu trei luni.
Întrucît alegerile parlamentare din 2008 au avut loc pe 30 noiembrie, rezultă o diferență de o lună de zile față de alegerile prezidențiale, care nu poate fi eliminată constituțional, pentru suprapunerea scrutinelor.
Dacă vom avea și turul doi la prezidențiale, ceea ce e foarte probabil, atunci diferența între alegerile prezidențiale și cele parlamentare e și mai mică, de numai două săptămîni.
Singura soluție este dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, ceea ce ar fi la îndemîna actualei puteri, e drept, dar ar presupune proceduri complexe derulate într-o perioadă foarte scurtă, respectiv demisia guvernului Ponta, alte două propuneri de guvern care să fie respinse de parlament și, finalmente, dizolvarea legislativului.

Cireașa pe tort ar putea fi, în acest caz, anularea de către Curtea Constituțională a înlocuirii lui Vasile Blaga și a Robertei Anastase din fruntea parlamentului, ceea ce l-ar transforma pe primul în președinte interimar, în locul lui Antonescu. Cu Blaga la Cotroceni, dizolvarea parlamentului ar deveni cel puțin improbabilă. În plus, Constituția interzice președintelui interimar să dizolve parlamentul (art.98), o prevedere pe care e greu de crezut că USL ar trece.

Desigur, o altă variantă ar fi ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să fie lăsate decalate, caz în care am avea, însă, o situație dramatică, cu patru prezentări la urne în decurs de numai patru luni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998