CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Suveraniștii pot exulta: Habemus Papam!

34 comentarii / 13664 vizualizări / 18 septembrie 2022

O situație rar întîlnită și cu potențial nuclear: cu un singur discurs – de fapt un răspuns la o banală întrebare de presă – un personaj autohton declanșează instantaneu tensiuni și reacții atît de mari încît deja se poate pune problema dacă nu cumva ecuația politico-electorală 2024 tocmai s-a modificat dramatic. Andrei Marga a dobîndit peste noapte profilul politic mai mult decît suficient pentru a întruni aprecierea și susținerea unui segment în creștere vertiginoasă la noi și în Europa, ne referim la naționaliști-suveraniști. Practic, conservatorii români ar putea jubila: Avem Papă!

Faptele concrete.

Vineri, la târgul de carte Alba Transilvania, avem o conferință susținută de filosoful Andrei Marga, prilejuită de lansarea cărții sale „Soarta democrației”. Greu de imaginat un eveniment mai banal și mai plictisitor în actualul context în care românilor sufocați de facturi numai de cultură și de filosofia democrației nu le arde.

Ei bine, a fost suficientă o singură întrebare inocentă din partea unei ziariste – servite? – pentru ca Marga să aprindă scena politică nu doar națională, ci chiar internațională. Istoria noastră recentă nu reține prea multe cazuri în care cîteva vorbe să fi produs imediat asemenea reacții, iar povestea e abia la început.

Întrebat, astfel, despre cum influențează războiul din Ucraina soarta democrației din Europa, Marga răspunde prompt:

”Întotdeauna războaiele sunt folosite de regimuri pentru a adopta măsurile pe care le vor”.

Și mai spune, despre Ucraina:

„Deocamdată, acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, la ora actuală televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele, acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă, pleacă, pleacă cu banii din țară. Sigur, noi nu putem împiedica cetățenii să facă ce vor cu banii lor. Dar o țară în care marea parte a oamenilor pleacă cu bani cu tot nu are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată. Deci, mai e mult până la democrație”.

„Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări”, mai spune Marga.

„Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”.

„Noi nu avem documentele secrete la îndemână, documentele deciziilor care au dus la situația aceasta din Ucraina. Personal, sunt pentru ceea ce numesc școlile de la Harvard și Chicago realismul politic. E o școală a realismului politic american care spune simplu: „ar trebui ca supraputerile SUA, China, Rusia, Uniunea Europeană să aibă o nouă înțelegere privind structura de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este structura aceasta nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest”, a mai spus fostul ministru de Externe.
Și adaugă: ”România nu are ce căuta în acest război, mai ales că are toate resursele să nu sufere din cauza crizei energetice”.

Vorbele literatului aprind imediat mass-media și scena politică, presa alocînd spații largi, politicienii reacționînd prompt, la fel și ministerul de Externe.

Reacțiile sunt în general critice, sugerînd putinism. Se amintește colaborarea filosofului cu securitatea etc.
Doar că lucrurile evoluează.
Presa mare din Rusia alocă și ea spații largi declarațiilor cărturarului, organul Sputnik al Kremlinului avînd știrea în topul popularității: consemnează și Tass, Russia Today șamd.
Reacții la fel de rapide vin, însă, și de la statul ucrainean și de la presa de la Kiev, de-a dreptul furibundă.

Un punct de vedere al ambasadei Ucrainei la București e difuzat contracost pe Facebook, probabil în milioane de conturi și din el aflăm:

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”.

Devenit inamicul public nr.1, Marga nu doar că nu dă înapoi, dar merge mai departe, într-o nouă declarație, turnînd gaz pe foc:

„Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul. 3. Nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum. România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului”.

Și acum să încercăm o analiză a situației.

Oare de ce vorbe aruncate în spațiul public de un personaj cu statut mai degrabă de ”fost” explodează cu asemenea forță și produc asemenea reacții incredibile, totul cu o rapiditate maximă?
De ce a fost Marga atît de băgat în seamă și atît de prompt, inclusiv de ruși și de ucraineni, cînd opiniile lui puteau la fel de ușor să treacă neobservate și nu ar mai fi existat niciun scandal?

Deocamdată e greu de explicat cu argumente forte.

Poate că popularizarea poziției sale nu e întîmplătoare, ci a fost ”ajutată” de anumite forțe, inclusiv externe.
Pentru că ea vine mănușă nu doar Rusiei, ci, trebuie să o spunem, și curentului naționalist-suveranist care începe să facă ravagii în Europa și SUA, și nu ocolește nici România.
Problema ucraineană nu mai e demult o o chestiune locală și nici una de orgolii ale unui popor care se ambiționează să lupte, cam donquijotesc, pentru niște teritorii cu a doua mare armată a lumii.

Situația din Ucraina deja remodelează nu harta regiunii, ci întreaga civilizație occidentală, cu ale ei tabieturi cu tot.
Iar asta deranjează tot mai mult.
Cetățeanul occidental e suficient de generos ca să întindă o mînă de ajutor unui popor asuprit; cît de departe, însă, poate merge acest ajutor?
Pînă la prăbușirea propriul nivel de trai, pînă la sacrificarea propriilor familii de dragul familiilor ucrainene?
E un adevăr incomod, cum ar fi spus Al Gore: zbaterile Ucrainei au tras în jos nivelul de trai al întregului occident și lucrurile amenință să devină mult mai grave.

Nu doar europenii se întreabă, probabil, dacă nu cumva ar putea fi tîrîți curînd într-un război mondial pentru că Zelenski are ambiția să arunce rușii peste hotare cu orice preț.
Și apar și alte mari întrebări: oare nu cumva lupta ucrainenilor e acoperirea pentru destabilizarea controlată a Europei de către un clește sui generis americano-rus?
Pentru că europenii încep să constate că războiul e al naibii de păgubos pentru ei, dar al naibii de profitabil rușilor, chinezilor, americanilor șamd.

În România, curentul naționalist-suveranist crește vertiginos – la fel ca în restul Europei – și e greu de întrevăzut la ce cote va ajunge în 2024.
Apar ca ciupercile după ploaie partidulețe anti-sistem, chiar anti-UE, se încearcă alianțe de tot felul, crește corul criticilor la adresa Bruxellesului și Washingtonului.
Ceea ce le lipsește, însă, e un far călăuzitor pentru prezidențiale.
O personalitate care să polarizeze aversiunea față de strategia instituțiilor europene care a cam băgat continentul în gard.

Se vehiculează numele unor Șoșoacă, George Simion, Gheorghe Piperea, mai nou veniți în lupta politică; nume mai vechi, de la Orban și Dragnea la Dăncilă, Ponta sau Orlando Teodorovici luptă să răzbată pe noul culoar, care se anunță extrem de generos.

Doar că niciunul nu are backgroundul lui Andrei Marga.

În vîrstă de 76 de ani, acesta este filosof, sociolog, politolog și om politic cu ștate vechi. A fost ministru de Externe într-un guvern de stînga (Ponta), dar și ministru al Educației într-un regim de dreapta, al lui Emil Constantinescu. A fost rector al Universității Babeș-Bolyai, cea mai prestigioasă din România și președinte al Institutului Cultural Român.
Vorbește germana foarte probabil mai bine decît Klaus Iohannis, e laureat al Premierului Herder, autor de cărți și tratate, traducător, beneficiar de numeroase burse în occident, inclusiv în perioada comunistă.

Marga, controversat ori ba, din punct de vedere al pregătirii intelectuale are cel mai solid CV dintre toți președinții României din istorie, mult peste al lui Emil Constantinescu, spre exemplu și e, probabil, singurul dintre ei care a scris lucrări de geopolitică. Doctor al unei universități americane, doctor Honoris Causa al opt universități din țară și străinătate, Mare Ofițer al Ordinului Național al Meritului din Franța plus nenumărate alte decorații și onoruri străine, membru al numeroase foruri cultural-științifice din întreaga lume, profesorul Marga trage foarte greu la cîntarul materiei cenușii.

Iar asta vine într-un moment cînd cuvîntul la modă a devenit ”idiocrația”.
Pus pe un taler de unul singur, iar pe celălalt înghesuiți Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Lucian Bode, Alina Gorghiu, Florin Cîțu, George Simion, Liviu Dragnea, Eugen Tomac șamd, Andrei Marga înclină în orice moment balanța spre el.

Filosoful clujean ar putea schimba dramatic paradigma anului electoral 2024, pentru că discursul naționalist-suveranist, conservator, critic la adresa occidentului, părea a fi arondat unor personaje fără greutate, doar cu multă gargară la purtător.

Atacurile venite dinspre o parte a presei și dinspre politicieni la adresa fostului ministru pentru spusele de vineri au la bază o retorică mai degrabă de tip heroic-fantasy, dar cum stăm cu real-politikul? Cît de mulți români ar putea rezona cu vorbele sale, cîți se vor fi săturat de fasoanele teatrale ale lui Zelenski, pe cîți îi sperie consecințele conflictului militar din est și cîtor români le va fi sunat plăcut ideea recuperării unor teritorii care ne-au aparținut?

Întrebări grele, să recunoaștem.

Ce s-a întîmplat de vineri încoace poate marca o turnură spectaculoasă în politică.
Totul e ca Marga să fie interesat de un rol major în politică – și am paria că e! -, iar în spatele lui să înceapă încolonarea vocilor euroscepticilor, tot mai multe, cum spuneam.

Dacă asta se va întîmpla, filosoful poate deveni o forță de temut în 2024.
Și nu trebuie să ne ferim de întrebarea: oare ce influență va avea Rusia în politica românească la viitoarele alegeri, în condițiile în care Putin s-a apropiat masiv de gurile Dunării și ar putea să o facă și mai mult în următorii doi ani?
De ce susținere ocultă ar putea beneficia Marga dacă s-ar arunca în bătălia politică?
Cîte ploi ar putea încurca urcarea sa pe scenă, în special cînd vorbim de marile partide, PSD ori PNL?
Zilele următoare se anunță, credem noi, extrem de interesante.
Cineva a deschis Cutia Pandorei, iar consecințele nu vor întîrzia să apară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

34 Comentarii

 1. Trecând peste speculațiile politice dl. Marga a arătat niște adevăruri istorice. Ucraina deține teritorii românești. Reacția furibundă a ambasadei Ucrainei vine după lipsa de reacție a României prin instituțiile ei la afirmațiile secretarului ucrainean prin cre spunea că cei care vor să studieze în limba română trebuie sa o facă pe banii lor. Curios că nci presa nu a pus întrebări oficialilor americani din guvernul României despre subiectul ăsta.

 2. Pe de altă parte Dl-e Iacob, pare că ai început așa discret construcția cum că dl.Marga ar fi omul rușilor. „Și nu trebuie să ne ferim de întrebarea: oare ce influență va avea Rusia în politica românească la viitoarele alegeri, în condițiile în care Putin s-a apropiat masiv de gurile Dunării și ar putea să o facă și mai mult în următorii doi ani?Și nu trebuie să ne ferim de întrebarea: oare ce influență va avea Rusia în politica românească la viitoarele alegeri, în condițiile în care Putin s-a apropiat masiv de gurile Dunării și ar putea să o facă și mai mult în următorii doi ani?” Părea un site independent. Până la urmă se pare că cei 140.000 de români plătiți de ambasada SUA sunt chiar peste tot. Subtilă dar nu suficient de subtilă.

  • Influenta Rusiei in politica Romaniei =/= a fi omul rusilor
   Care e faza cu cei 140.000 de romani platiti?

  • Ai concluzii haotice si deplasate, fara cap.”Omul rusilor”, demenţe etc.
   Bagi si vorbe multe pentru nimic.

 3. ”Suveraniștii pot exulta..” . E ceva rău sa fii suveranist? E mai bine sa fii servilist? Sa inteleg ca autorul articolului consideră asa? D-nul Marga are curaj si demnitate sa spuna lucrurilor pe nume. Ne deranjeaza sa vorbim si despre alte teritorii in afara de Basarabia? Aurescu nu s-a infoiat la ambasadele Olandei, Frantei, ș.a. care ne tot jignesc si ne dau directive. Se infoaie la cine ii permite si ca sa se dea si el mare cu ceva, mai ales dupa ce s-a imbratisat cu ukrainianul. De luni de zile ascultăm milogeala Ucrainei care este in situatia in care este exclusiv din cauza ei, a psihopatului care o conduce si care a aservit-o americanilor. Tocmai ce am vazut o japiță la Realitatea TV care discuta cu Miron Mitrea, alt oportunist lipsit de patriotism. Cand a venit Anthony Blinken in Ukraina, inainte de razboi, Zelensky i-a arătat o hartă cu Ukraina Mare – la care viseaza ei, iar prostul ăla a crezut ca alea le sunt teritoriile si a postat-o pe facebook. Astea le sunt intentiile, iar Europa si prostănaca Românie vor avea un șoc. Romania a avut granita cu Ukraina sovietica, nu cu Rusia, iar acum a devenit ceva inimaginabil, cat de mult suntem prostiti cu aceasta tara, de care sincer, ne doare undeva. Articolul mi se pare ciudat, cu niste speculatii complet aiurea.

 4. O analiză lucidă cu niște concluzii devastatoare pentru planurile actuale ale unor politicieni, domnule B.T.I.
  Este primul discurs asumat și realist despre conflictul din Ucraina. Domnul Andrei Marga a dat exemplu cum ar trebui abordată problema de orice bun român.
  Singura necunoscută este această formulă magică vehiculată de NAȚIONALISM SUVERANIST. Un reputat profesor universitar sibian mi-a reproșat că nu susțin acest curent iar eu l-am rugat să-l definească. Ce este naționalism suveranismul, ce presupune implementarea și încotro se va îndrepta România odată instaurată această doctrină prezentă doar la nivelul de asociere a două cuvinte pompoase? Chiar nu se găsește nimeni în România să aștearnă în scris o doctrină coerentă și viabilă a naționalism-suveranismului?

  • Pupincuristule de-al Neamului Romanesc

  • Cine o pizda lu mamare eşti tu, decât un idiot care îşi zice Asociaţie, ca să tragă reputaţi profesori universitari de tine să susţii suveranismul, că fără un descreierat ca tine nu mai existau naţionalismul şi românii? Toţi proştii ca tine se cred geniali.

 5. Ca orice „urias”, acest descris drept Ahile are calcaiul sau, la CNSAS.

 6. Extraordinară radiografie politică a realităţii momentului în acest articol, perfect realist şi premonitoriu, în perspectiva alegerilor din 2024.
  Din punctul meu de vedere, ar fi ideal ca viitorul Preşedinte al României să fie dl. Andrei Marga (susţinut de AUR), iar viitorul Prim-ministru să fie dl. Ioan Aurel Pop. De astfel de oameni avem nevoie la conducerea ţării în viitor, pentru restabilirea interesului naţional şi salvarea ţării.
  Felicitări pentru excelenta analiză lucidă şi riguroasă din acest articol, dle. Bogdan Iacob şi succes în continuare! Dumnezeu să binecuvînteze poporul român cu gîndul cel bun şi să ocrotească România!
  Adrian SANDU (ADS 2022)

 7. Autorul face o compunere tipica unui scolar cand revine din vacanta. Seful la un cotidian incearca de vreo 2 ani sa lipeasca pe tovarasul prof.dr. la simpaziantii unui partid pseudo-legionar, de 11%, fosti la DDDirect si basisti dezamagiti (fascisti de bodega). Dupa mine, o incercare prost gandita, de ageamiu.

  • M-ai convins. Misto prejudecati lipsite de probe. Cine te-a ranit?

  • Esti mai prost ca noaptea A.U.R. are 25 % se vede ce baliga esti daca traiai pe vremea indienilor ti se spunea CACANARULE .[SALAVA]

 8. domnule Anti 2024 , nu cred ca mai e nici 0,01 din populatie care sa mai puna botul la falsurile CNSAS,care l a inalbit pe presedintele BRAUNOVICI si a inegrit oameni integri si patrioti!!!! hai sa fim seriosi!!! CNSAS si DNA au fost structuri mosadice create pentru uzul infiltratilor lor care de mult spera si au facut deja din ROMANIA noul israel

 9. Bun articol ! Nu m-as fi gandit la aceasta solutie!Felicitari! in fond sa stiti ca Putin e moldovean la origine;familia Putina. Poutine e si un fel de mancare f gustos din Canada.Chiar si PAPA IOAN PAUL 2 ERA TRANSILVANEAN DE ORIGINE ,o familie de oieri ,VOITILA ,plecata in secol 18 de frica navalirii otomane si stabilite in Polonia. vorbea inca bine romaneste si in 91 s a adresat poporului roman in limba sa! FIE CA ROMANIA sa se trezeasca si sa aleaga numai oameni de valoare!

 10. „Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile «cu toată responsabilitatea», atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak pe Twitter”
  sursa: flux24

  Asa face Ucraina „diplomatie”, prin amenintari si forta.

  • Opinia politica nu incalca integritatea nimanui.
   Ucraina a incalcat teritoriile altora si a si ucis in masa alte populatii intre care si romani,

 11. Din Historia .ro: „Unirea Basarabiei cu România, votată cu o largă majoritate de Sfatul Țării de la Chișinău pe 9 aprilie (27 martie stil vechi – n.r.) 1918 a fost contestată de Ucraina. Autoritățile de la Kiev au respins actul unirii și au ridicat pretenții asupra teritoriului dintre Prut și Nistru.”. Si acum sa gindim cu mintea noastra, o ucraina super inarmata si victorioasa r fii un vecin CUMINTE, sau pus pe cuceriri? Pun acesta intebare mereu si nu primes nici un raspuns, cea ce ma pune pe ginduri.

 12. Mult Respect pentru Bogdan Tiberiu Iacob ….. remarca ar fi interesantă dar prezentată prea agresiv ,chiar dacă rațiunea și logică argumentează cele scrise de dumneavoastră ….chiar am citit comentariile după ziarul cotidianul a peste 100 de comentarii care 90% erau pozitive la adresa Domnului Marga Andrei …dar de aici până a fi comparat cu noul Papa al României ….cu Nucleara din Romania ..este exagerat poate asta simți dumneavoastră ca jurnalist că oamenii sunt scârbiți de propaganda Gen Radu Tudor … și aprobă discursul lui Andrei Marga doar că este logic și argumentat ….gata va fi votat ? ….eu cred că omul a obosit sa voteze ….mai ales supravegheat de STS când știm că alegerile libere nu există …… prezența la vot va fi aceași 30% formată din angajații de la Stat și neamurile acestora din care fac parte și membrii tuturor partidelor …. așa că nucleară electorală nu va există niciodată Mihai Eminescu sau Mihai Viteazul dacă ar candida românul știe ca este lăsat de actuala putere să candideze … și nu vor avea încredere căci nu există încredere in instituțiile statului Român nici in Cel European nici de la Partenerii strategici cu Mircea Geoană lins in fund cu multe bale de Radu Tudor și de Gândea in cor cu Prelipceanu ……imi este silă

 13. […] Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 14. E primul roman care spune adevarul pe fata.

  Sanatate domnului Marga si viata lunga.

  Nu acelasi lucru il doresc subumanilor sereimuisti din presa si politica romaneasca, total vinduti mamericanilor si ukroporcilor.
  LE DORESC SA MOARA EXECUTATI IN STIL EV MEDIU TOTI CEI CARE SPRIJINA STATUL FASCIST FUCKRAINA.

 15. Intrebarea e ce ,,spate” are Marga ca sa faca astfel de declaratii. O fi un ,,spate” chinezesc? N-am nicio dovada in directia asta, dar noutatea absoluta din declaratia profesorului Marga e introducerea Chinei in problema de securitate din Europa. Adica ceva ce nu isi doresc nici Statele Unite, nici UE, nici Federatia Rusa si nici Turcia. Cu siguranta, realistii americani la care se refera Marga nu vorbesc despre inserarea Chinei in problema de securitate din Europa. Si nici despre participarea Chinei la solutionarea razboiului din Ucraina. La fel de sigur e ca Beijingul vrea influenta in zona. Sa nu uitam de Belt and Road Initiative si de uriasul NIET dat de Bucuresti acestei initiative.
  Este Marga suveranist doar pentru ca vorbeste de cedarea de teritorii in favoarea Romaniei? Dincolo de faptul ca e putin probabil sa se intample asa ceva si ca principiul e desuet, ,,cedarile de teritorii” se fac prin acordul sau prin actiunile revizioniste ale unor mari puteri. Si nu ca asa vor muschii Bucurestiului sau pentru ca Bucurestiul poate negocia asa ceva. Aceleasi mari puteri pot lua inapoi teritoriile respective. Deci unde e suveranismul cand premisa lui Marga – corecta, de altfel – e ca marile puteri decid in chestiunile majore de securitate? Daca omul vorbea de un format regional pentru solutionarea crizei din Ucraina la care sa participe si Romania sau politici care sa creasca influenta regionala a Romaniei, atunci puteam vorbi despre un inceput de suveranism. Pana atunci, suveranismul lui Marga pare sa fie unul pentru saraci.

  • cu realitatea, dar nu esti (decat un palavragiu aiurea).

   • Citeste si matale articolul semnat de Dani Rodrik si Stephen Walt in Foreign Affairs. Se numeste How to Build a Better World. Pe scurt, e despre nevoia de a aseza noua ordine mondiala pe negocieri permanente – si nu pe reguli – intre Statele Unite si China. Rodrik si Walt sunt printre realistii pe care ii invoca Marga. Articolul nu spune nimic despre implicare Chinei in solutionarea razboiului din Ucraina. Evient, e impotriva anexarii de teritorii de puterile revizioniste. Citeste-l si contribuie cu ceva constructiv la discutie. Daca chiar vrei o discutie, si nu doar un spatiu de deversare a umorilor personale.

    • Tu ai facut pe miratu (ca prostu) ca ce cauta China in balanta de puteri decisive, avansata de Marga, ca si cand esti pe dinafara complet cu realitatea. Acum o dai la intors, parsiv, si faci trimiteri „savante” ca sa te prefaci ca n-ai fi prost. Dar ti-ai aratat prostia din start.
     Ce dialog? Ceea ce produci e logoree bolnava a vorbitului de unul singur cat mai mult, cat mai kilometric.
     Nu mai vorbi de „dialog”, cand esti cazut in boala monologului de prost care face pe desteptul fara sa aiba cu ce sa arate asta macar din primele 10 cuvinte, iar apoi in 500 de cuvinte te dovedesti si sonat.
     Toti cretinii nu aveti nici o coerenta, dar vorbiti mult.

     • Avantajul ,,discutiei” e c-ai simtit nevoia sa te descrii in mesajul de mai sus. E adevarat, in cam multe cuvinte.

     • Baker Man, bagi în tine pâine din făină de gândaci şi verşi borhot, jigodie.

  • Precizare pentru cretinii care postează pe inPolitics.ro. Profesorul Andrei Marga nu a susținut retrocedarea unor teritorii românești printr-un conflict armat cu Ucraina. Interesul românesc primează în fața oricăror acuzații de apropiere de politica Rusiei sau a Chinei. Nu fiți idioți ca să nu spun că sunteți trădători de Neam și Țară!

   • Uita-te in oglinda. Tu esti tatal cretinilor, sobolane.
    Ce e aia „cretinii care postează pe inPolitics.ro”? Tu ce esti?
    Pai tu esti primul. „Nambăr oan” in cretinism. Psihopatul de serviciu care stabileşte el că „sunteți trădători de Neam și Țară”.
    Du-te la dracu ăla al tău de dement cretin ce eşti.

    • Spune linioară ți, adaugă cratima, agramatule. Voi nu știți să scrieți și să vorbiți românește dar aveți pretenția că salvați Țara1

     • Şobolane umflat, râios şi bubos, care te dai „angel radios“

   • CocoCretinoZaure răpciugos, căcatul împuţit al naţiunii române

 16. vorban de romania…..

 17. & N-a mai dat de mult cu „varga”, „Gigi Marga” , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998