CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6874 RON UP | 1 GBP = 5.7148 RON UP

Tăcere pe toată linia

2 comentarii / 2467 vizualizări / 28 martie 2016

O reacţie dintre cele mai ciudate a avut dezvăluirea mea privind înţelegerea dintre administraţiile prezidenţiale ale României şi Federaţiei Ruse. Un document semnat sub mandatul lui Traian Băsescu. Şi pentru care a transpirat mult, făcând naveta Bucureşti-Moscova, domnul Iulian Fota. La câteva zile de la lansarea pe piaţă a acestei informaţii, nu pot decât să observ că Traian Băsescu nu a avut niciun fel de reacţie. Dar nici preşedintele Klaus Iohannis nu a reacţionat. Care este substratul?
Cine a fost, în definitiv, Iulian Fota? Un consilier prezidenţial. Şi nu unul oarecare. A fost consilierul pentru securitate al preşedintelui Traian Băsescu. În această calitate el a săvârşit mai multe isprăvi. Una dintre acestea este o nevăzută. A întocmit, în numele preşedintelui, Strategia de Apărare, în care a inclus presa printre factorii de mare risc de securitate. Documentul a fost depus în Parlamentul României pentru aprobare. Reacţia nu putea fi însă decât de dezaprobare. În consecinţă, Traian Băsescu a aranjat în aşa fel încât conducerea celor două Camere să se prefacă că nu ştiu de acel document. Ca atare, el nu a fost supus nici aprobării, dar nici dezaprobării. Dar, conform legii, Strategia nu mai putea fi retrasă. Ca atare, ani în şir, România a rămas fără o Strategie de Apărare. O situaţie, în sine, de o gravitate extremă.
Acelaşi consilier pentru securitate, Iulian Fota, a fost şi artizanul documentului semnat de reprezentanţii celor două instituţii prezidenţiale. De la Bucureşti şi de la Moscova. În acest scop, pe bani publici, a făcut nenumărate navete până când înţelegerea a fost perfectată. Nu cred că este una de natură culturală. Pentru că, în această situaţie, domnul Traian Băsescu l-ar fi trimis pe consilierul său pentru cultură. Sau, pe Horia-Roman Patapievici. Nu cred, de asemenea, că această înţelegere scrisă între cele două preşedinţii ar fi vizat relaţii de politică externă. Dacă ar fi fost aşa, pentru document ar fi transpirat altcineva. Cum ar fi fost, de pildă, consilierul pentru politică externă al preşedintelui Traian Băsescu. Sau ministrul de Externe din aceea vreme. Şi aşa mai departe.
Faptul că Iulian Fota este arhitectul înţelegerii cu Moscova, precum şi natura atribuţiilor acestuia pe lângă administraţia prezidenţială, îmi creează certitudinea că documentul şi, respectiv, înţelegerea perfectată între cele două administraţii au avut drept obiectiv chestiuni legate de siguranţa naţională a României şi Federaţiei Ruse.
Desigur, nu putem face decât simple presupuneri. În definitiv, vorbim despre un document clasificat la strict secret. Chiar dacă aş cunoaşte conţinutul acestuia, legea m-ar obliga să păstrez tăcerea. Să refuz să-i fac cunoscut conţinutul. Dar eu unul nu ştiu care sunt prevederile acolo. Aşa că, până una alta, nu încalc nicio prevedere legală, semnalând faptul că există un asemenea acord. Şi insistând ca preşedintele Klaus Iohannis să vadă despre ce este vorba. Nu care cumva Preşedinţia să stea pe o bombă. Adică, cu fundul pe un acord ticălos. Care ar putea aduce atingere siguranţei naţionale a României. Ori, Parteneriatului Strategic consolidat cu Statele Unite.
Poate că domnul Klaus Iohannis s-a şi sesizat. Sau poate a fost sesizat de partenerii noştri de la Washington. Poate că, la rândul său, păstrează tăcerea, întrucât documentul este clasificat la strict secret. Dar nu are această obligaţie. Preşedintele României poate ieşi la rampă şi confirma exista înţelegerii, fără însă a-i devoala conţinutul. Sau poate infirma.
De ce insist asupra acestui “detaliu”? Pentru că nu prea am auzit ca Federaţia Rusă să încheie asemenea protocoale speciale cu state cum ar fi România. Poate ar merge cu Statele Unite. Poate ar merge cu Germania. Sau cu Franţa. Sau cu China. Dar de ce s-ar întâmpla acest lucru cu România? Cu atât mai mult cu cât, oficial, adică de ochii lumii, cele două administraţii prezidenţiale s-au luat, şi nu o singură dată, la păruială.
Oare nu ar avea dreptul cele două popoare, român şi rus, să ştie despre ce este vorba, în realitate? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. adica srs spune ca basescu isi masca tradarea si politica pro-rusa printr-o rusofobie virulenta? s-au mai vazut cazuri

  2. ba, te mai lasa mult BTI sa scrii pe blog-ul lui? La cat de prost esti nu-i inteleg motivul! ar fi asa de frumos fara tine!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998