CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tacerea nu e deloc de aur

0 comentarii / 1590 vizualizări / 14 februarie 2013

Deputatul PSD Sebastian Ghita tace. In sensul ca se fereste sa nege, in mod public, faptul ca a fost racolat de SRI si ca SRI l-a propulsat pe inalte culmi in lumea businessului. Nici SRI, iata, dupa trei zile, nu contesta legaturile institutiei cu Sebastian Ghita, desi domnul director Maior ar fi avut prilejul sa o faca pentru ca, intre timp, a dat o serie de declaratii cu caracter general. Tac malc si reprezentantii celorlalte servicii secrete. Dar bomba sta sa explodeze. Pentru ca legile sigurantei nationale sunt pe drum. Si cand proiectele vor fi dezbatute, atunci se va ajunge, inevitabil, si la acest subiect.
Domnul Claudiu Saftoiu a fost indepartat de la conducerea SIE dupa ce, in calitatea sa, a recunoscut ca lucratori ai acestui serviciu functioneaza in diferite institutii publice. Sub acoperire. Mai tarziu, cand din nou s-a incins dezbaterea pe aceasta tema iar ministrul Apararii era Teodor Atanasiu, nici acesta nu a putut contesta – ci dimpotriva – ca oameni ai serviciului secret din MApN se afla “detasati”. Avem informatii certe ca ofiteri acoperiti ai serviciului secret al Ministerului de Interne sunt si ei inflitrati pretutindeni. ANI, ca institutie, ca de altfel si DNA, acceseaza in mod frecvent “resurse” ale serviciilor secrete. Si, in fine, in urma cu numai cateva zile, Mihai Razvan Ungureanu, pana in urma cu un an director al Serviciului de Informatii Externe, a afirmat ca ofiterii acoperiti ai serviciilor secrete nu ar mai trebui sa fie infiltrati in organizatii si institutii ale societatii civile ori ale administratiei publice. Si, atentie, in ciuda tuturor acestor semnale de alarma, niciun sef de serviciu secret nu a contestat vreodata, in mod oficial, asemenea dezvaluiri scandaloase.
Tacerea, in acest caz, nu este de aur. Deloc. Pentru ca ea inseamna, implicit, ca democratia romaneasca este perturbata. Daca nu cumva chiar alterata. Un om aflat pe statul de plata, si el secret, al unor servicii secrete, prezent intr-un partid politic, intr-un sindicat, intr-o redactie de ziar, intr-un studio de televiziune, intr-o agentie de stiri sau in Parlament, inclusiv in Comisiile de control ale serviciilor secrete, un asemenea om va asculta de cine? De propria constiinta, de sefii sai ierarhici sau va fi butonat din directia serviciului secret? Ce garantii mai are societatea romaneasca asupra faptului ca in piata va exista o concurenta reala si normala, nealterata de traficul de informatii utilizat intr-un alt scop decat cel al protejarii sigurantei nationale? Ce sanse exista, in aceste conditii, ca deciziile politice in partide sau in Parlament sa fie cele naturale si corecte si nu acele decizii influentate de politica unor servicii secrete care, la randul lor, se afla sub o influenta sau alta politica?
Daca tot urmeaza o clarificare necesara a legislatiei sigurantei nationale, aceste lucruri, incepand sau nu de la cazul Sebastian Ghita, ar trebui dezbatute de catre societatea civila, de catre partidele politice si apoi de catre parlamentari. Putem efectiv sa tragem linie sub ceea ce s-a intamplat pana acum si sa interzicem pur si simplu, prin lege si sub sanctiune penala, asemenea practici. Urmand ca, discret, serviciile sa aiba ragazul de timp sa-si retraga antenele. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998