CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Taina energetica

0 comentarii / 1829 vizualizări / 21 mai 2014

Intreaga suflare a romanilor si-a concentrat privirile intr-o directie. In directia lui Joe Biden, vicepresedintele Statelor Unite. Cel mai important om politic al lumii in materie de aranjamente si decizii de natura diplomatica. Vectorul NATO, cooperarea Statelor Unite cu alte tari nu reprezinta decat unul dintre vectorii puterii detinute de Joe Biden. Si, in acest context, oricat de incordate ar fi relatiile cu Rusia, oricate pericole ar exista la granita noastra de est, totusi aceasta tema nu reprezinta decat unul dintre capitolele preocuparilor Casei Albe. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste vizita la Bucuresti. Noi ne-am uitat intr-o singura directie. Dar directia este gresita. Asadar, care este mesajul real transmis de Statele Unite Bucurestiului prin vocea lui Joe Biden?

Daca ne gandim la primul sau discurs, inflacarat, extrem de onorant pentru Romania, rostit in fata ostasilor nostri, am putea sa ne imaginam ca Joe Biden se afla la Bucuresti pur si simplu pentru ca a sosit momentul ca Statele Unite sa ne multumeasca, in modul cel mai calduros posibil, pentru loialitatea noastra de aliati strategici ai Washingtonului, precum si pentru prezenta noastra consecventa si, pana la urma, plina de sacrificii alaturi de americani in toate teatrele de razboi. Este greu insa de imaginat, chiar si pentru cei mai naivi analisti din Romania, ca ditamai vicepresedintele Statelor Unite se deplaseaza in acest scop la Bucuresti.

Altii ar putea sa-si imagineze ca situatia din Ucraina si raporturile cu Rusia sunt cele care l-au mobilzat pe vicepresedintele Statelor Unite aducandu-l la Bucuresti si pe insusi presedintele Statelor Unite teleportandu-l la Varsovia. In parte este adevarat. Dar numai in parte. Pentru ca oricum, daca ne referim la tensiunile politice si militare existente azi pe axa est-vest, atunci, cel putin la stadiul la care se afla acestea, ele pot fi perfect gestionate de staff-ul NATO. Bineinteles, impreuna cu secretarul general al Aliantei, care si el urmeaza sa intreprinda un turneu, ajungand atat la Bucuresti, cat si la Varsovia. In definitiv, ce este NATO? O alianta politica si militara destinata sa stinga asemenea incendii. Si atunci de ce totusi romanii traiesc cu o convingere diferita?

Eu cred ca din naivitate. Din lipsa de experienta si de cultura democratica. E clar ca nu sunt necesare asigurari suplimentare de securitate. Din partea nimanui. Tratatul NATO pe care l-am semnat inpreuna cu alte state este, din acest punct de vedere, cat se poate de explicit. Daca Romania ar fi atacata, in mod automat s-ar pune in miscare intreg aparatul NATO, pentru a riposta. Nu ar fi necesar niciun impuls special din partea Statelor Unite. Chiar daca Statele Unite sunt cel mai important contributor NATO si chiar daca Statele Unite ocupa locul din capul mesei.

Si totusi ce s-a spus in spatele usilor inchise? In ce a constat dialogul real, altul decat cel declarat? Asa se intampla intotdeauna in diplomatie. Unul este semnalul transmis opiniei publice si, de obicei, cu totul altul este mesajul schimbat de interlocutori. De cei care stau la masa verde. Numai in situatii cu totul si cu totul exceptionale se intampla altfel. Nu si acum. Acum, tema reala, tema principala nu a fost atat politica, cat economica. Si nici nu s-a referit neaparat la cresterea cheltuielilor destinate apararii pe care le face statul roman. In definitiv, niciun stat european nu si-a respectat angajamentele luate in fata NATO privind bugetele de aparare. Si toate la un loc au cam lasat aceste cheltuieli pe seama Statelor Unite. Daca ar fi fost necesara o presiune in acest sens, puteau fi utilizate canalele diplomatice. Nu trebuia sa vina Joe Biden la Bucuresti.

Si atunci ce alta tema economica a prevalat? Raspunsul nu e chiar greu de dat. In batalia geopolitica care se duce in prezent pentru cine anume va fi marele castigator al Eurasiei, Statele Unite, China sau Rusia, strategia energetica ocupa o pozitie de prim plan. Pentru castigarea acestui razboi, Statele Unite se lupta de multi ani si face sacrificii considerabile. Urmarind aceasta tinta, au fost initiate si duse mai multe razboaie. S-au desfacut si s-au incheiat aliante. Ei bine, daca Statele Unite au ceva consistent de castigat in planul propriei lor startegii energetice, atunci prezenta la Bucuresti a lui Joe Biden se justifica. Cu varf si indesat. Doua dintre cele mai mari companii din lume, americane desigur, Chevron si Exxon, au luat cu asalt Romania in plan terestru si maritim. Chevron a primit si primeste din ce in ce mai multe concesiuni in vederea controversatei explorari si exploatari a gazelor romanesti de sist. Chevron este intens sustinuta in acest scop atat de catre peresedintele Traian Basescu, cat si de catre premierul Victor Ponta. Aici nu mai exista nicio neintelegere intre cele doua personalitati politice. La fel stau lucrurile in ceea ce priveste Exxon. De data aceasta in ceea ce priveste exploatarea Marii Negre. O intensificare a acestor operatii de prospectare si de exploatare este de mare interes pentru Statele Unite. Si, ni se spune insistent, de mare interes pentru Romania, care astfel si-ar castiga independenta energetica. Cum anume insa, nu ne spune nimeni. Pentru ca din niciun document nu rezulta ca, de pe urma exploatarii terestre a gazelor de sist si maritime a gazelor si petrolului din platforma continentala a Marii Negre, am beneficia si noi de o cota parte. Caci, daca vom fi simpli cumparatori ai propriilor resurse energetice, nu vad in ce consta independenta.

Cred, asadar, ca situatia din Urcaina si aparentul conflict dintre Est si Vest reprezinta un exceptional pretext pentru a genera o cooperare extrem de profitabila pentru partenerii startegici de la Washington. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998