CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8909 RON DOWN | 1 USD = 4.7450 RON DOWN | 1 GBP = 5.7696 RON DOWN

Taina noului minister

0 comentarii / 1245 vizualizări / 28 iunie 2011

Observand ca UDMR se opune cu indarjire proiectelor vizand crearea a 8 voievodate ori a 8 plus 2 voievodate, Presedintele Traian Basescu s-a gandit, mai intai, sa-i puna la zid cu Legea minoritatilor. Sa-i santajeze in sensul ca, daca maghiarii nu vor voievodate, nu vor primi nici mult doritul act normativ. Dar UDMR nu s-a lasat. Si atunci, in laboratorul de la Cotroceni, s-a nascut ideea crearii unui minister nou. De ce?
Maghiarilor li s-a promis, daca accepta pana la alegeri, respectiv cel tarziu in toamna, redesenarea geografiei Romaniei de catre cel care tocmai a picat la examenul de istorie, ca vor primi o compensatie suculenta. Un minister al fondurilor europene. De ce ar fi interesat UDMR de un asemenea minister? Din mai multe motive.
Inainte, insa, de a intra in detalii si de a explica aceasta taina, vreau sa reproduc doua fraze cheie: “Marea noastra sarcina, a urmatorilor 20 de ani, este o demontare totala a statului in care traim, adica regionalizarea acestuia”. Si: “Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare impreuna cu formarea autonomiilor: federalizarea Romaniei”. Ambele teze sunt lansate de domnul Marko Bela, atunci cand acesta era presedinte al UDMR. Ceea ce inseamna, in esenta, ca maghiarii nu se opun de fapt regionalizarii dar, daca se face, doresc sa primeasca, prin aceasta regionalizare, Ardealul. Daca nu in totalitate, macar o parte consistenta a acestuia, alcatuita din trei judete, Mures, Harghita si Covasna. Pentru acest partid, ideal ar fi ca, in noua Constitutie, sa se renunte la ideea de stat unitar national roman si sa se treaca la sistemul federalizarii acestei tari. Prin urmare, exista o serie de puncte de convergenta intre pozitiile UDMR si cele ale Presedintelui Traian Basescu, precum si unele divergente. Inseamna ca este loc de negociere. Motiv pentru care maghiarii au renuntat, din cate dau de inteles, sa se mai opuna unei reorganizari administrativ teritoriale inainte de alegeri iar Presedintele Traian Basescu incearca, cu biciul si cu zaharelul, sa nu le satisfaca pretentia crearii unei Ungarii mici in Romania, dar sa le dea altceva in schimb. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.