CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Talibanii PD-L si standardele duble

0 comentarii / 1527 vizualizări / 28 noiembrie 2010

Inainte sa dispara ca partid parlamentar, PNTCD, aflat la putere, a fost denumit partid de talibani. Probabil ca efect al incrancenarii si incapatanarii pe care o demonstrau. Și al inabilitatii de a gasi solutii, prin negocieri cu celelalte partide. Astazi, rolurile s-au schimbat. Talibanii apartin altui partid. PD-L. Dar, in acest caz, functioneaza o stranie dihotomie. Talibanii nu lucreaza cu standarde duble. PD-L, da.
Rand pe rand, toate initiativele PD-L esueaza. Fie se dovedesc gresite, fie, chiar daca nu contin erori fundamentale, ele se lovesc de un zid. Zidul inseamna, uneori, criza de incredere care a lovit partidul aflat la putere, sustinut de Presedintele Traian Basescu. Alteori, el este efectul absentei unor negocieri reale. Efectul lipsei abilitatii PD-L de a identifica solutii politice in raport cu partidele din opozitie, care ar putea deveni, astfel, partenere ale unor proiecte guvernamentale.
Motivul caruia i se datoreaza – in situatiile in care nu exista prostie evidenta – absenta unei solutii de compromis este standardul dublu cu care opereaza presedintele-jucator si PD-L Ce inseamna acest standard dublu? Inseamna ca, extrem de frecvent – situatia devine aproape un laitmotiv al guvernarii – reprezentantii Executivului sau sefii partidului la putere se prefac ca intra in negocieri cu adversarii politici. Sau cu sindicatele. Sau cu societatea civila. Ii invita pe reprezentantii acestora la asa-zise consultari. Fix dupa modelul consultarilor de la Cotroceni. Numai ca nu au loc consultari. Orice propuneri, orice programe, orice idei sunt avansate dinspre cealalta parte a mesei aluneca pur si simplu pe langa urechile reprezentantilor puterii. La capatul asa-ziselor consultari nu se intampla nimic. Praful se alege din toate ideile si proiectele avansate de opozitie ori de societatea civila. PD-L merge in continuare si o tine langa.
In aceasta consta dihotomia dintre talibanismul PD-L si standardele duble pe care acest partid le practica. In aceasta consta si diferenta fundamentala dintre talibanii PNTCD si talibanii PD-L. Primii au fost caposi, au refuzat dialogul cu opozitia, au ignorat societatea civila si au sfarsit divizandu-se si ignorand, pana la urma, chiar si dialogul cu ei insisi. Dar taranistii, asa cum au fost ei, nu au pretins niciodata ca fac altceva decat ceea ce au facut. Ei nu au lucrat cu standarde duble. Pot fi acuzati de multe, dar nu pot fi acuzati nici de hotie, nici de duplicitate, nici de viclenie, nici de imoralitate politica. In cazul PD-L, situatia se schimba. Pedelistii sunt talibani pentru ca sunt la fel de caposi cum erau si taranistii, pentru ca sunt la fel de hotarati sa faca numai ceea ce cred ei ca e bine dar sunt arati si de viciul duplicitatii. Iar duplicitatea, in cazul PD-L, este efectul a doua fenomene. Cand furi la nivelul la care fura acest partid, nu ai incotro si trebuie sa incerci din rasputeri sa te prefaci ca esti cinstit. Cand minti in halul in care minte acest partid, esti obligat sa afirmi mereu ca spui adevarul. Cand inseli si nu te tii de cuvant, esti obligat sa semnalizezi cat se poate de puternic contrariul. De aici, dihotomia.
Acest partid incearca sa epureze tot ceea ce nu i se subordoneaza. Iar pasul urmator, la fel ca si in cazul PNTCD, va insemna autoepurarea. La pedelisti ea va fi si mai dura. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998