CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9472 RON DOWN | 1 USD = 4.6322 RON DOWN | 1 GBP = 5.8254 RON DOWN

Tapul ispasitor si diva

0 comentarii / 1209 vizualizări / 2 august 2010

In Guvernul Romaniei avem doi demnitari despre care se vorbeste cu obstinatie in ultima vreme: Adriean Videanu si Elena Udrea. Si unul si altul sunt subiectele unor scandaluri. Numai ca traseul lor, cel putin in aparenta, este total diferit. Adriean Videanu pare a se fi lansat, in cadere libera, pe toboganul vietii politice. In timp ce Elena Udrea ramane, in continuare, diva emblematica a Romaniei. Si pare a fi in ascensiune politica. Pe primul demnitar, scandalul il duce la fund, pe cel de-al doilea demnitar, scandalul nu face decat sa-l lanseze pe orbita. Ce se intampla? De ce Videanu este tapul ispasitor si de ce Elena Udrea este diva in ascensiune?
Adriean Videanu este, probabil, unul dintre cei mai mari pacalici politici pe care i-a avut Romania in istoria recenta. De fapt, termenul “pacalici” este un simplu alint. Omul minte de ingheata apele. Inca de pe vremea cand a ajuns, asa cum a ajuns, primar general al Capitalei. Poate ca si inainte era la fel dar opinia publica a aflat abia mai tarziu cu cine are de-a face. A fost un sef al administratiei locale, peste cel mai important oras al Romaniei, extrem de slab. Nu discut acum despre borduri si marmura. Daca au fost hotii, mai devreme sau mai tarziu, indiferent cat de aserviti sunt procurorii, politistii si reprezentantii Garzii Financiare, acestea vor iesi la iveala. Dar, dincolo de hotii, avem de-a face cu un demnitar politic care a promis enorm de multe lucruri, privindu-ne in ochi, mimand sinceritatea absoluta si care nu s-a tinut niciodata, sau aproape niciodata, de cuvant. Adriean Videanu i-a pagubit pe bucuresteni. Iar acum, de cand a preluat unul dintre cele mai importante portofolii ale Guvernului Boc, in urma actiunilor sale nu ramane decat apa otravita si pamant parjolit. Parca niciodata, cel putin in ultimii zece ani, gaurile negre ale economiei de stat romanesti nu au fost atat de vizibile si atat de dureroase.
Intrucat Traian Basescu este in cautare de tapi ispasitori – pentru a incerca, in toamna, cumva, sa-si cosmetizeze imaginea politica – Adriean Videanu, pe drept sau pe nedrept, a devenit primul ales. Abia pe banca de rezerve se pregateste Berceanu. Si, probabil, va fi sacrificat. Cu cinism. Aruncat peste bord. Colegii sai vor uita ca a cotizat. Vor uita si cat a cotizat.
Dincolo, diva, doamna ministru Elena Udrea, este in ascensiune. Tocmai i s-a pus in brate cel mai important buget pe care l-a avut vreodata un demnitar in Romania. Toate fondurile de integrare. Pe care ea le imparte asa cum vrea. Evident, clientelei politice. Doamne fereste, toata! Primesc parale nu pur si simplu clientii PD-L. Ci doar clientii doamnei Udrea. Ea face selectia. Mai mult chiar, a preluat conducerea PD-L Bucuresti. Se pregateste sa sara pe trambulina. Sa candideze pentru functia de primar general. Si apoi, cine stie, poate pentru prezidentiale. Sau, o etapa, prim-ministru.
Cine este Elena Udrea? Un demnitar la fel de mincinos ca si Videanu. Care a dat de pamant cu turismul romanesc. Unde avem cele mai slabe rezultate din istorie. Si nu vreau sa discut, la fel ca in cazul tapului ispasitor, de eventuale chestiuni penale. Ma refer, pur si simplu, la proasta guvernare.
Acum ii rog pe cititori sa incerce sa raspunda: de ce Videanu merge la vale iar diva la deal? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *