CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tara procurorilor: cum a reusit DNA sa reinventeze UDMR

0 comentarii / 2416 vizualizări / 29 februarie 2016

Că DNA a început să aibă probleme serioase de imagine se vede tot mai clar cu ochiul liber, la loc de cinste figurînd acuzația de implicare grosolană în jocurile politice. Puțini și-ar fi imaginat, totuși, că instituția Laurei Kovesi va reuși chiar performanța de a reinventa, efectiv, un partid care căzuse zdravăn în desuetitudine, în ultima vreme. Și care își punea întrebarea dacă nu cumva e sortit dispariției.

De la ieșirea de la guvernare, în decembrie 2014, UDMR, căci de ea e vorba, a intrat tot mai mult într-un con de umbră, exclusă fiind din mai toate combinațiile politico-electorale vehiculate. De vină a fost, pe de o parte, conjunctura defavorabilă – apariția și consolidarea altor partide de tip balama, precum UNPR sau ALDE, care putea asigura majoritatea necesară guvernării- iar pe de alta pasivitatea actualei conduceri, aflată, probabil, în criză de idei. Nu mai vorbim că alegerea unui minoritar în fruntea țării i-a cam lăsat pe fruntașii uniunii fără multe argumente.

Iată că UDMR dă semne că și-a găsit un nou culoar de luptă, anunțat oficial la Consiliul Reprezentanților de sîmbătă, de la Tg.Mureș: protejarea membrilor uniunii și a cetățenilor maghiari, în ansamblu, de abuzurile justiției.
Scînteia care a aprins pulberea a fost anchetarea, zilele trecute, de către DNA a primarului UDMR din Sf.Gheorghe, Antal Arpad, prilej pentru maghiar de a-și aminti multe alte așa-zise abuzuri ale Justiției. Sîmbătă, UDMR a reacționat tăios, prin discursul din CRU al lui Kelemen Hunor, președintele formațiunii.

”După toate eforturile pe care le-am depus în scopul afirmării și susținerii intereselor comunității, urmate de ani întregi de muncă susținută pentru dezvoltarea și progresul comunităților locale, UDMR are o nouă sarcină majoră: să protejeze și să garanteze siguranța comunității maghiare din România”, a spus Hunor, în raportul său politic.

”Am fost deseori întrebat pe parcursul ultimelor zile dacă, în condițiile actuale, după cele întâmplate la Sfântul Gheorghe, mai are vreun rost asumarea unei funcții publice, a unei candidaturi la alegerile locale? (…)Trebuie să ne facem auzite vocile și trebuie să spunem clar și răspicat că toate lucrurile injuste care ni se întâmplă nu sunt simple coincidențe, ci sunt bine planificate și permanente. Informatori specialiști și autorități care acționează cu exces de zel sunt concentrați pe obiectivul lor de a ne retrage din drepturile noastre dobândite”, a arătat liderul UDMR.

”Sub pretextul luptei împotriva corupției se încearcă îndepărtarea din fruntea primăriilor a unor oameni care și-au demonstrat capacitatea lor de a construi, de a crea un viitor viabil. Dacă studiem cu mai multă atenție dosarul de acuzare, actul de corupție nu este nicăieri specificat, dar nici măcar nu se face distincție între erorile care decurg din administrare și corupție”, a spus Kelemen Hunor, reafirmînd solidaritatea UDMR cu Antal Arpad.

Președintele UDMR a mai acuzat că sunt folosite instrumente juridice în vederea retragerii simbolurilor comunității, a drepturilor de folosire a limbii materne. Și, cu toate că există în vigoare o lege în acest sens, se împiedică afișarea inscripțiilor bilingve pentru denumirile stradale, la fel cum nici în cazul UMF Târgu Mureș nu se aplică prevederile Legii Educației. Pe de altă parte, se inițiază, în mod succesiv, proiecte de lege vădit anti-maghiare: privind interzicerea folosirii limbii materne, interzicerea intonării imnului secuiesc sau a chiar interzicerea UDMR.
”Aceste încercări creează situații din cauza cărora maghiarii își pierd și fărâma de încredere pe care o aveau față de instituțiile care asigură actul de justiție(…) Trebuie să luăm atitudine în apărarea maghiarilor, să dezvăluim orice de ofensivă, de încălcare a drepturilor minorităților. Să reprezentăm interesele noastre în toate forurile, administrații publice locale, legislativ, Parlament European, respectiv partenerii noștri internaționali. Să milităm pentru dreptatea noastră, să ne redobândim drepturile confiscate, respectiv cele pe care le revendicăm de multă vreme și nu ne-au fost nici până în prezent acordate”, a fost concluzia liderului UDMR. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998