CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tariceanu acuza: Geoana a facut marile jocuri ale lui Basescu

0 comentarii / 1452 vizualizări / 17 decembrie 2010

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu dezminte categoric ideea unei trădări în noaptea alegerilor din 2008, care a blocat formarea unei alianțe cu PSD, și arată cu degetul, acuzator, spre Mircea Geoană, adevăratul trădător, în opinia sa. Tăriceanu dezvăluie chiar, într-un interviu pentru voxpublica.net, că Geoană era recidivist în privința servirii intereselor lui Băsescu, după un alt moment, petrecut în 2007.

Tăriceanu a fost acuzat de pesediști, la un moment dat, că în noaptea alegerilor parlamentare din 2008 s-a răzgîndit brusc și nu a vrut să mai încheie o alianță plănuită cu PSD și PC, ceea ce a obligat social-democrații să se reorienteze către PDL, alături de care a intrat la guvernare. În plus, legenda mai spune că el a cerut cu încăpățînare postul de premier pentru PNL, deși partidul său avea o poziție inferioară.

Fostul premier are, însă, o cu totul altă variantă. ”Există martori în viaţă care au participat la discuţiile dintre PSD şi PNL, după alegerile din 2008. Sunt martori nu doar la discuţii, ci şi la înţelegerea pe care am făcut-o cu PSD şi cu Geoană ca preşedinte. Sunt martori şi de la PSD şi de la PC, cum ar fi Năstase şi Voiculescu” spune fostul lider liberal. El explică: ”Voiculescu a făcut o propunere să anunţăm în seara alegerilor, după încheierea voturilor, la ora 21,00, pe 30 noiembrie, dacă nu mă înşel, constituirea unei coaliţii de guvernare şi să dăm un semnal politic. Eu le-am spus că aşa ceva nu se poate face din mai multe considerente. Primul considerent a fost că trebuie aşteptat rezultatul alegerilor, că la ora 21,00 nu putem şti decât rezultatul exit-poll-urilor care, aşa cum s-a şi văzut, au dat rezultate care nu au fost concordante cu cele ale AEP. Apoi, o astfel de decizie nu se poate lua în nume propriu de către preşedintele unui partid, într-un partid democratic, cum e PNL. O asemenea decizie presupune consultarea şi aprobarea dată de structurile de conducere ale PNL, adică Biroul Politic. Astfel de discuţii duse înainte de a consulta Biroul Politic, pot sa aibă efecte devastatoare în raport cu electoratul care ar putea să înţeleagă că partidele au bătut palma înainte şi că nu contează votul cetăţenilor. Şi le-am spus că aşa ceva nu fac. Prin urmare, i-am invitat să începem negocierile pentru formarea unei coaliţii după anunţarea rezultatelor, având în vedere că realizarea unei coaliţii cu PSD era convenită de principiu în cazul în care rezultatul alegerilor ne era favorabil. În săptămâna care a urmat după alegerile din 30 noiembrie, am început discuţiile. Ne-am întâlnit cu o zi înainte de reuniunea structurilor politice ale PNL şi PSD şi am convenit câteva dintre punctele cheie ale unei înţelegeri politice pentru realizarea unei coaliţii. Geoană avea deja în buzunar înţelegerea cu Băsescu care nu viza realizarea unei coaliţii cu noi, ci cu PDL. Cei care au participat la discuţii, repet, sunt în viata. I-am cerut lui Geoană în acea seară să semnăm un document comun de înţelegere care să statueze principiile pe care le-am agreat. Şi anume că primul ministru este dat de PSD, că unul din preşedinţii unei Camere a Parlamentului e al PNL, aspecte privind reprezentarea în structurile de putere. Şi Geoană a refuzat să semneze acel document. Discuţiile au intrat într-un impas şi cel care a găsit soluţia pentru ieşirea din impas a fost Adrian Năstase care a spus că este garant pentru această înţelegere. Eu am fost de acord şi am spus că mergem mai departe. De fapt, nici Năstase nu aflase ce se întamplase şi epilogul îl ştim”.

Tăriceanu susține că Geoană nu era la prima trădare: ”Să ne amintim că în octombrie 2007 a făcut o altă înţelegere cu Băsescu pentru răsturnarea Guvernului. Între noi exista o înţelegere tacită de susţinere a guvernului din partea PSD. Asta a fost înţelegerea făcută şi a durat din aprilie până în octombrie, şi în octombrie s-a depus moţiunea de cenzură. Şi Guvernul nu a căzut atunci pentru că a fost un grup destul de consistent care nu a mers pe mâna lui Geoanaă. Altfel, Guvernul ar fi căzut în urma acestei înţelegeri între Băsescu şi Geoană. Pentru că Geoană nu mai e la conducerea PSD se poate vorbi de încredere, dar nu aş recomanda încredere sută la sută în nimeni în plan politic. Cel puţin, la prima vedere, nu exista obstacole similare în relaţia cu PSD în comparaţie cu PD” conchide fostul premier. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998