CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Tariceanu – discurs istoric in Parlament: ”Romanii nu mai vor sa fie condusi de servicii”

12 comentarii / 27519 vizualizări / 4 ianuarie 2017

O zi a contrariilor în parlament: plictiseală maximă la audierile pe repede înainte din comisii, plictiseală la discursurile din parlament de la învestirea guvernului, plictiseală în declarațiile date presei pe culoare de către politicieni. Dar și un discurs pe care, fără exagerare, l-am putea numi istoric, rostit de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Un discurs necesar, mult așteptat, curajos, dar care ar fi fost tare bine să nu își afle rostul într-o țară ajunsă la 26 de ani de la căderea unui regim securisto-dictatorial.

Discursul lui Tăriceanu este extrem de important pentru că nu a fost rostit la vreun post TV ori în vreo conferință de presă, ci e un discurs oficial de la tribuna Parlamentului, într-un moment de maximă greutate politică, adică învestirea unui nou guvern. Grație acestui statut, în consecință, e un discurs care va rămîne veșnic în analele Parlamentului României, care va putea fi studiat de cancelarii, ambasade ori organisme internaționale și care va transmite o poziție de la cel mai înalt nivel – postul nr.2 în stat – despre situația din România momentului.

Este bine, cum spuneam, că Tăriceanu a rostit într-un asemenea discurs ceea ce alți lideri politici nu îndrăzneau nici pe Facebook să scrie: anume că România a ajuns, din păcate, un stat polițienesc, în care structurile de forță au ajuns lipsite de orice control, iar drepturile omului sunt considerate ”un lux”.
O țară în care serviciile secrete refuză să-și asume rolul real și se ocupă de jocuri politicianiste, transformate în centre de putere absolută. O țară care a fost împinsă să-și asume poziția ghiocelului în fața suratelor europene, să se lase guvernată prin marionete bruxeleze, să-și neglijeze propriile interese în favoarea unora externe. O țară în care deținătorii capitalului autohtoni, cîți au mai rămas, sunt priviți din capul locului ca niște infractori. Și, mai presus de orice, o țară în care nu există oameni nevinovați, ci oameni de care DNA nu a apucat să se ocupe.

Toate aceste lucruri abia de au fost spuse, în ultimii ani, de puținii jurnaliștii care mai îndrăzneau să se opună tăvălugului instituțiilor de forță și de o mînă de politicieni, tot mai răriți de demersurile Binomului SRI-DNA. A mai vorbit despre ele fostul președinte al țării, Traian Băsescu, s-a mai punctat cîte ceva în presa străină…
E prima oară, însă, cînd le găsim atît de direct, de tăios, de ferm exprimate într-un discurs oficial al unui mare demnitar.

Un discurs care ar fi fost bine să nu existe, pentru că ar fi fost bine ca România să nu se fi re-întors atît de repede, în doar un sfert de secol, la un nivel de teroare apropiat de cel din anii Securității.
Dar, dacă tot a fost să fie – din nefericire pentru români – atunci nu ne rămîne decît să spunem că discursul lui Călin Popescu Tăriceanu e binevenit și merită salutat pentru curaj.

 

Vă prezentăm o selecție din principalele idei ale discursului:

”Pe 11 decembrie, românii au sancţionat acele partide care nu au înţeles că respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor nu este un moft, i-au sancționat pe aceia care i-au jignit încercând să-i aburească cu promisiuni de dublare a salariilor.

Înainte de toate, românii au votat cu speranţă în suflet. Au votat pentru România pe care şi-o doresc.
O ţară în care românii care muncesc ca ingineri, profesori, medici sau alte meserii să aibă venituri comparabile cu cele primite de cetăţenii din Uniunea Europeană pentru aceeaşi muncă.

O ţară în care antreprenorii români care oferă slujbe şi ţin prin munca lor Bugetul ţării să fie trataţi cu respect şi sprijiniţi, nu consideraţi din start infractori când sunt vizitaţi de controale.
În ultimii ani, românii şi-au dat seama că dacă prezumţia de nevinovăţie nu se aplică în Justiţie, este doar o problemă de timp până când va fi ignorată şi în acţiunile altor instituţii ale statului.

Românii au votat pentru o ţară în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate. O ţară în care deciziile majore sunt luate de liderii aleşi prin vot si nu dictate din afară sau influenţate de instituţii de forţă.

Să ştiţi că pe 11 decembrie românii au intrat în cabina de vot influenţaţi de avertismentul doamnei celebre prin inepția și cinismul declarației: „Drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt un lux!”. Pe 11 decembrie, românii au ţinut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile şi libertăţile lor. Românii nu vor o ţară condusă de marionete dispuse să spună orice şi să închidă ochii la abuzuri, pentru un loc călduţ cu un salariu de vis la Bruxelles.

Românii au votat şi pentru o ţară care are curajul să îşi susţină interesele în Uniunea Europeană. Au făcut-o, pentru că au simţit cum este să fii tratat ca cetăţean de mâna a doua al Uniunii Europene.
Românii au votat și pentru o Românie suverană care își ghidează acțiunea politică pe baza interesului național.Aceste dorinţe ale românilor sunt obligatorii, nu facultative, ci sunt obligatorii.

Nu există prosperitate economică, fără respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, fără democrație.
Mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora afectează economia şi viaţa fiecărui cetăţean. Mă tem că slăbirea capitalului autohton este un prim indicator al acestei axiome.

Avem pe umerii noştri o responsabilitate imensă, dată de votul românilor.

De prea multe ori, parlamentarii – din teamă sau din comoditate – nu şi-au exercitat rolul de control al instituţiilor care nu funcţionează în logica democratică.

Cetăţenii nu aleg şefii instituţiilor de forţă. Este o vorbă pe care vreau să o reamintesc şi de care trebuie să ţinem cont în viitor: „serviciile cu serviciile, civilii cu civilii”.

Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituţiilor de forţă, nici în favoarea instituţiilor de forţă. Ci în afara influenţei lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul. Nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic.

Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului
Stalin: ,,Nu există om nevinovat, există numai persoane de care nu ne-am ocupat îndeajuns”.

Așadar, cred că prin propunerile de miniştri am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară. La fel de important este să revizuim şi activitatea comisiilor parlamentare de control.

Ca preşedinte al Senatului voi lucra alături de colegii din PSD şi ALDE şi cu toţi parlamentarii care împărtăşesc aceste principii.
Ce înseamnă asta?
Printre altele, presupune modificarea Codurilor Penale, pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale.
Înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituţiile de forţă pot asculta convorbirile cetăţenilor.

Înseamnă continuarea politicilor liberale în economie, cu legi prin care scădem taxele şi impozitele şi facem un cadrul legal mai clar şi mai prietenos pentru mediul de afaceri.
Înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești.

Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țară prin care să facem din țara noastră a 7-a putere economică a Uniunii Europene.

Atunci când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, Preşedintele are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituţiile de forţă.

Atunci când se comit abuzuri împotriva cetăţenilor, Preşedintele nu poate să închidă ochii.

Şi, dacă Doamne fereşte, vom mai auzi pe vreun reprezentant al unei instituţii din România care să spună că „drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt un lux!” mă aştept ca Preşedintele să sancţioneze astfel de declaraţii. Eu cu siguranţă o voi face”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Astept ziua in care sa se faca un audit serios la DNA si servicii… sa aflam si noi ce au facut atat de folositor pentru tara, incat sa se ajunga la ignorarea drepturilor cetateanului si la preluarea puterii (lovitura de stat!) de catre aceste „institutii” in dauna celor legal investite… Si un bilant economic, ca nu sunt comunist, dar tarile la care ne tot inchinam tin foarte mult la rentabilitate. Si poate, chestia aia, vintige, cu „toti suntem egali in fata legii”, ar trebui revizuita, in raport de realitatea traita, sau…
  P.S. Poate si un raspuns la intrebarea: cum, dracu’ poate un magistrat (judecator sau procuror), cu douasute de milioane vechi „salar” sa judece „drept, in litera si spirit, conform constiintei”, ca un amarat a facut evaziune de doi lei, sau a furat o paine, ca n-avea ce le pune copiilor pe masa?! Poate, cand vorbim de „practicile europene”, sa ne uitam putin si la asistenta sociala europeana si poate, la felul in care judeca magistratii europeni…Si daca tot suntem la capitolul asta, poate analizam cati bani aloca pentru confortul magistratilor aceste tari…

 2. Judecatori procurori si avocati#
  Trei categorii distincte oriunde in lume ,numai la noi nu!
  Procuror= avocat al acuzării nu judecător!
  Dar l a noi pentru ca Morar să fie pus „unde trebuie” procurorul e magistrat!
  Rusine tarii ca acceptă!

 3. Tariceanu, un mare politician. Sper ca PSD si ALDE sa puna ordine in tara. De aceea cred ca este talambul nervos si unii au intrat in fibrilatie. Meritam sa fim o tara normala, cum a zis prim ministrul.

 4. […] InPolitics atrage atenția asupra discursului pe care l-a avut Călin Popescu Tăriceanu în Parlamentul […]

 5. Tăriceanu, cel care în dispreţul prostimii şi al tuturor regulilor l-a invitat la Bucureşti pe Serghei Narîșkin? Glumiţi?

  • A intrebat cineva „prostimea”, daca isi doreste sa retraiasca situatia din 1949, cand n-aveam prieteni nicaieri, cand ne hacuiau „vecinii” cum voiau’ si eram nevoiti sa ne aliem cu unul dintre talhari, ca sa recuperam macar o parte din tara furata?! Sau, mai simplu, ca sa intelegi si tu, ca „prostimea” stie: daca ai un vecin nebun, nu-l injuri „la gard”, de dimineata pana seara, te porti frumos, ii dai binete, ca, altfel, cand nu esti atent, nebunul iti da foc la casa… Chestia asta se numeste diplomatie si Titulescu a ramas in istorie tocmai pentru astfel de practici. Dar, cred ca nu stia destula gramatica…

   • Sorry! Am vrut sa spun 1939!

 6. Serios? Si care este problema cu invitarea lui Serghei Narîșkin? Este presedintele Dumei rusesti – echivalentul Parlamentului romanesc. Sau nu ar trebui sa intretinem relatii pasnice cu Rusia? Probabil ca un semi-analfabet ca tine asa considera… pentru ca pentru tine probabil ca Rusia este o tara mica din lumea a treia, fara miza, si nu una dintre cele mai mari puteri mondiale. Si nici nu e aproape de noi ca sa avem interesul sa avem relatii bune. Nu de alta… dar daca ii suparam… apelam la tine sa le dai un mesaj antirus pe retelele de socializare si se vor speria asa de tare ca vor emigra toti in Africa.

 7. Si n-am inteles nici partea cu regulile care au fost incalcate. Ce reguli ne interzice sa avem relatii bilaterale cu tari puternice? Iar vis-a-vis de dispretul fata de prostime… eu nu ma simt dispretuit deloc… ba chiar ma simt in siguranta de cand nu mai e Basescu la putere sa injure Rusia de dimineata pana seara (asta fara sa-l impiedice sa faca fata lu’ tata afaceri cu Gazprom sau blonda de la drept cu Alro).

 8. La școala dă patrioţi oneşti nu se predau şi cursuri de gramatica limbii române? Sau e mai importantă sâmţirea românească?

 9. Din pacate in Romania nu pot sa ajunga la conducere barbati cinstiti si patrioti,de aceea mai e un pic si o sa fim straini la noi in tara.Restul e cancan!

 10. Ia da-ne tu mai Terente niste lectii de limba romana! Ca noi astia prosti cu studii superioare umaniste pe bune chiar avem nevoie! Tu nu… ca tu esti doar frustrat… si castrat… dupa cum tu singur recunosti… ca doar ti-ai ales un pseudonim faimos.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998