CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Tariceanu, propunere-soc inaintea alegerilor

6 comentarii / 3373 vizualizări / 22 mai 2019

Liderul ALDE a lansat azi un neașteptat mesaj către liderii tuturor partidelor care vor avea reprezentare la Bruxelles, solicitînd crearea unui grup de lucru comun care să dezbată temele de maxim interes pentru România și care să fie promovate, ulterior, la unison.

”Cred că avem şansa unui nou proiect naţional: o Românie puternică într-o Europă unită” afirmă Tăriceanu într-un comunicat.

”În România postdecembristă am avut prea puţine proiecte naţionale. În fapt, doar două: aderarea la NATO în 2004 şi integrarea în Uniunea Europeană în 2007. Două proiecte esenţiale pentru români, două proiecte pe care avem datoria să le ducem până la capăt, lăsând rațiunea să triumfe în fața divergențelor de orice fel şi peste oricare interese în afara celui național.

Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne așezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile şi plenul Parlamentului European.

Vă invit să învățăm din greșelile trecutului și să încetăm să ne mai exportăm neînțelegerile și conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim țara în numele unor interese partizane mărunte ori doar pentru a da satisfacție grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învățat că mult prea adesea neprietenii țării și-au atins scopurile atunci când au reuşit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați și să învățăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urmând povaţa marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, „fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”.

Vă lansez, aşadar, chemarea să stabilim împreună care vor fi prioritățile României în cei cinci ani de mandat al noului Parlament European și să ne conjugăm eforturile pentru îndeplinirea acelor obiective despre care vom cădea de acord că sunt nu numai prioritare, dar şi comune.

ALDE vă propune următoarele teme cu vocaţie consensuală, dar lista rămâne deschisă pentru propunerile tuturor partidelor gata să se angajeze în acest proiect comun pe care îndrăznesc să-l consider de anvergură naţională:

– admiterea României în spațiul Schengen;

– ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare;

– creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate;

– refuzul condiţionării alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, condiţionare ce nu corespunde literei şi spiritului tratatelor;
– obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice;

– blocarea tuturor iniţiativelor de tip protecţionist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor şi lucrătorilor români la piaţa unică europeană.

Stimați colegi, putem să dăm acestui acord numele „România Puternică” sau orice altă denumire pe care o vom stabili împreună și care să semnifice hotărârea noastră de a vorbi pe o singură voce atunci când interesele tuturor cetăţenilor români sunt în joc. Un astfel de acord poate și trebuie să netezească în cel mai scurt timp drumul României spre locul pe care îl merită în Europa.

Această inițiativă trebuie să fie una sinceră și unanimă. Cum nu este potrivit ca ea să devină apanajul sau instrumentul electoral al niciunui partid, vă propun ca noul organism proeuropean pe care sper că îl vom crea, Grupul pentru România Puternică, să fie condus prin rotație de fiecare partid ce va avea reprezentare în Parlamentul European.

Știu că avem interese electorale divergente și le vom avea mereu, așa cum este și firesc într-o democrație. Unanimitatea e străină regimurilor democratice. Cu excepția notabilă, totuși, a marilor interese ale țării. Există momente cruciale în care avem datoria să ne plasăm deasupra pozițiilor antagoniste. Pentru că, indiferent câte motive am avea să acţionăm mai degrabă separat decât împreună, știu că în orice partid am fi, ne iubim sincer țara și vrem cu toții să facem mai mult pentru ea” mai spune liderul ALDE. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Un demers de bun simț. Ar cam trebui: Tăriceanu președinte!

 2. Bunica si cu toba mare! Tataie si politica!
  Prea tarziu bre tataie. Smecheroiul asta batran a vazut ca vine Guy Verghofstadt la mitingul USR, fix poimaine si a realizat ca a bagat-o pe maneca. Si-a zis cam asa: „Ia sa le arat io anvengura mea de om politic adevarat, conciliator, European cu papion, sa moara de necaz cand m-or da afara din ALDE european”. Dupa ce l-a slujit pe Dragnea pana aproape ca ascos tara din Europa, uitand ca are in dosar supe limpede de spaga luata pe care l-a tot amanat la senat (nu ca ar conta), jigodia face pe reconciliatorul culmea, inapoi tot la Europa. Hai sictir, tartane, cum ar zice Parhanghel speram sa iei si mata tot puie, duminica, la vot.

  • Nici eu nu știam că vine Gay la mitingul USR, noroc că am fost notificat pe cale ierarhică.
   SRI zice de ani de zile muie SRI, deci să-i dăm SRI-ului ce merită, multă muie.

 3. @Franklin: Mai baiatule, tu esti sanatos la cap?!

 4. Nu-l bagati in seama pe baiatu’ meu. si-a distrus creierul de la atata m*ie…

 5. Asa ar fi frumos, dar ii vedeti pe securistii pnl-sti sau usr-isti asezati la o masa comuna, stabilind prioritati pentru Romania si apoi vorbinmd toti aceeasi limba? Pai cu stapanul lor, mos tagarta, cum ramane? Le taie subventiile. Deci nu se poate, mon cher!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998