CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tariceanu si drogurile: ”A venit vremea sa luam taurul de coarne”

7 comentarii / 3156 vizualizări / 2 mai 2019

Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, reacționează în problematica spinoasă a consumului de droguri din România, readusă în actualitate de tragicul deces al creatorului Răzvan Ciobanu, afirmînd, într-o postare pe Facebook, că a venit vremea măsurilor forte: ”Hai să apucăm taurul de coarne”.

”Dumnezeu să-l odihnească pe Răzvan Ciobanu!” scrie Tăriceanu.

”O veste tristă, care ne-a înnegurat chiar în perioada sărbătorii Pascale. O veste care ar trebui să ne dea de gândit, totodată. Pentru că moartea designerului vestimentar a fost legată, se pare, de consumul de droguri. Iar consumul de droguri e în creștere în România, de la un an la altul, după cum arată statisticile. Încă nu e la cote de alarmă, pentru că, din fericire, suntem, încă, printre ultimii din Europa la acest capitol, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri eficiente pentru a ține sub control extinderea flagelului. Vestea bună, că România nu e chiar paradisul drogurilor, e dublată de vestea mai puțin bună – că avem într-o măsură mai mică decât alte state capacitatea de reacție și de mobilizare pentru combaterea fenomenului.

Nu este o temă ușoară, dar nu este o temă pe care să o ascundem sub preș. Între motivele majore e și acela că politicul nu s-a implicat suficient de mult, iar asta – să o recunoaștem cu onestitate – are o explicație clară și categorică: oamenii politici evită din instinct să-și asocieze numele cu problematici ale așa-numitelor grupuri indezirabile social, cum sunt percepuţi consumatorii de droguri, cerșetorii ori practicantele prostituției.

Pentru că orice soluții ar concepe, ar satisface anumite segmente sociale, pe de-o parte și ar deranja altele, pe de altă parte și, categoric, ar atrage criticile multora pe motiv că ”sunt atâtea alte lucruri de rezolvat”, iar cele pomenite nu sunt prioritatea zero.

Răspunsul e: ce ignorăm azi, s-ar putea să devină de nereparat mâine.

Anii au trecut, iar problemele nerezolvate s-au răzbunat și se răzbună. A venit vremea să abordăm problema consumului de stupefiante cu rațiune și curaj și e nevoie de maximum de voință politică.

Indiferent cine suntem, politicieni sau apolitici, de stânga sau de dreapta, părinți sau profesori, suntem de acord că nu există nimic mai prețios decât viața și siguranța copiilor noștri. Așa că hai să apucăm taurul de coarne conștienți fiind că nu există soluții miraculoase ci multă, multă muncă.

Discuții ample cu politicieni, specialiști, ONG-uri, directori de școli

Una dintre marile probleme este cea care ține de legislația extrem de stufoasă de la noi. Legalizarea, spre exemplu, a canabisului în domeniul medical – o temă de mare actualitate la nivel mondial – interzicerea etnobotanicelor ori crearea așa numitelor camere de consum supravegheat pot fi discutate, analizate cu specialiștii, pot fi transpuse în practică, dar reclamă modificări în serie ale unor legi și implicarea a multe ministere: Ministerul Sănătăţii, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Justiției, Ministerul Finanţelor etc. În plus, nici legislația europeană nu ajută foarte mult prin concizie și claritate, din același motiv ca la noi: o anume duplicitate și lipsă de bărbăție politică, ceea ce lasă soluțiile strict pe seama autorităților naționale.

Va trebui să demarăm, în perioada care urmează, discuții ample pe această temă, atât cu autorităților statului din domeniu, cât și cu lideri ai ONG-urilor, directori de școli și reprezentanți ai societății civile, pentru a identifica cele mai bune și mai rapide soluții. Dacă va fi nevoie, vom acorda unor asemenea ONG-uri statutul de instituții de utilitate publică, ceea ce le va asigura sprijinul statului, pentru că munca lor este extrem de importantă în ținerea sub control a flagelului drogurilor.

Dorim să avem alături de noi în această cruciadă pe reprezentanții bisericii, de orice confesiune ar fi ei, și marile companii românești sau străine care au programe consistente de responsabilitate socială.

Patroni de cluburi și discoteci, nu mai închideți ochii la consumul de droguri

Vrem ca școlile copiilor noștri să fie izvoare de știință și educație, nu mici Woodstock-uri prin care joint-urile să treacă din mână în mână în pauze.

Părinți, dascăli și elevi trebuie să conștientizăm că avem o problemă și ignorarea ei nu înseamnă că ea se rezolvă de la sine.

Patroni de cluburi și discoteci, nu mai închideți ochii la consumul de droguri sau excese alcoolice! Unii dintre tinerii care cad sub mesele clubului vostru ar putea fi chiar copiii voștri!

Vrem, ca părinți responsabili, să le asigurăm tinerilor un mediu curat și sănătos de dezvoltare, nu unul care să pună bazele promiscuității de mai târziu și ale eșecului ca adulți” mai scrie liderul ALDE. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Promiscuitatea este „cool” pentru prostimea de fite.

 2. Singurul politician care are o luare de pozitie ferma in aceasta problema, cu un discurs coerent si ancorat in realitatea romaneasca! Tariceanu chiar vorbeste pe limba noastra, a cetatenilor de rand, si ma gandesc ca tare i-ar sta bine la Cotroceni incepand din decembrie!

  • Eu zic ca mai bine I-ar sta in alta parte, stie el bine unde, chit ca nu e de accord, normal

  • La Moscova, la Moscova ! Impreuna cu Teodor Melescanu…

 3. Hai siktir mincinosule!
  Esti de-o viata in politica, aliat cu toate aripile posibile si te-ai gasit acuma cand ti-a ajuns funia la par sa ne-o spui pe aia cu taurul?

 4. Asta are discurs. Numai ca nu il scrie el pentru ca e un mare bou : muuuuuuuu. Tot cu rusii, tot cu muscalii, Taricene ? Tradator de cinci generatii, grecule ?

 5. @Opinați că parlamentarul Constantin Tăriceanu ar dori să pună în evidență aspectul că atunci când era prim ministru sau chiar și ministru și prin guvernul Ciorbea nu era ca în aceste vremuri când este președinte la Senat, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998