CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Tariceanu, teza tulburatoare: ”Mai-marii UE dau vina pe Est pentru esecul proiectului european”

6 comentarii / 3588 vizualizări / 7 aprilie 2019

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pune pe masă o teză extrem de curajoasă și care sigur va face valuri, afirmînd că atacurile în valuri ale oficialilor bruxellezi la adresa României și a altor state foste comuniste ascund o strategie de a culpabiliza Estul pentru problemele cu care se confruntă uniunea.

Într-un interviu acordat Mediafax, președintele Senatului face o analogie neașteptată:

”Am să recurg la o comparaţie interesantă, pentru că mereu mi-a plăcut istoria. Imperiul Roman a început să se confrunte prin secolul al treilea cu probleme majore şi atunci s-a născut ideea că vestul şi estul nu prea sunt compatibile, că estul trage vestul în jos etc, că e nevoie să se ia măsuri, ceea ce a condus, finalmente, la separarea în imperiul roman de apus şi cel de răsărit. Au crezut că astfel se rezolvă problemele imperiului, dar asta nu s-a întâmplat, iar sfârşitul a venit inevitabil nu mult după asta. Problemele reale erau în altă parte, dar nimeni nu dorea să le vadă.

E greu să nu remarcăm o similitudine, anume că exact când Uniunea a început să se confrunte cu probleme tot mai mari, de la imigraţia masivă până la neînţelegerile pe tema mai multă Europă ori mai puţină, au început şi atacurile unor membri ai Comisiei la unele state din est. Eu cred că e destul de străvezie intenţia de a se arunca răspunderea în spatele acestora state de către Bruxelles, pentru că oamenii aceia cu funcţii atât de înalte au dezamăgit popoarele europene şi acum, au nevoie disperată de ţapi ispăşitori. Sunt oameni care au devenit orbi la abuzurile cozilor lor de topor din ţările estice. Şi asta, pentru simplul fapt că au nevoie disperată ca cineva dintr-o ţară precum România, spre exemplu, să clameze încontinuu şi dincolo de orice limită a exagerării că la noi corupţia a devenit flagel naţional, internaţional, galactic şi că ea riscă să se extindă în Europa precum ciuma în Evul Mediu. E foarte convenabil acest discurs, pentru că le oferă mai-marilor comisiei argumentarea perfectă pentru împotmolirea Uniunii în propriul proiect. Şi o să vedeţi că atacurile lor se vor înteţi pe măsura apropierii alegerilor”.

”Corupţia din România a împins Marea Britanie în afara uniunii?”

Liderul ALDE crede că nu UE este problema, ci conducerea ei:
”Să ne înţelegem: nu e nimic în neregulă cu Uniunea Europeană, ci cu conducătorii ei vremelnici care s-au îndepartat de viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii!
Am tot auzit în aceşti ani că modul abuziv în care s-a comportat Justiţia s-a întâmplat cu ştirea şi chiar încurajarea unor oficiali europeni. Mult timp nu am crezut asta dar comportamentul oficialilor europeni mă face să dau crezare acestor zvonuri. Să zicem că tot corupţia de la noi ar fi de vină pentru că a crescut euroscepticismul românilor până la sub 50%, în sondaje. Dar tot ea explică, oare, de ce francezii spun în ultimul sondaj de la ei că nu mai cred în UE decât în proporţie de 29%? Corupţia din România a împins Marea Britanie în afara uniunii? Corupţia din România va duce la rearanjarea dramatică pe coordonate eurosceptice a Parlamentului European după alegerile care se apropie? Ori marile erori comise de liderii europeni? Eu cred că e corect să ne asumăm fiecare neajunsurile, nu să ne străduim să punem în cârca altora cât nu pot să ducă”.

Cît despre chestiunea Kovesi-procuror european, Tăriceanu e categoric:
”Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România. Dar îmi pasă de UE şi cred că merită mai bine! Dacă vor un procuror dintr-o ţară estică sau din România, sunt zeci, sute de procurori cinstiţi, morali, oneşti şi mai bine pregătiţi! Să se uite la ei şi nu la produse de marketing ale serviciilor de informaţii!”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. https://evz.ro/spital-karolinska-corupti.html
  NU noi suntem corupti, ci altii. Pe principiul cine spune, ala este.

 2. Şi pentru a absorbi milioane de muncitori calificați. Calificați de corupții care conduc aceste țări. Pregătim medici, inginrri etc., şi îi livrăm la „esport”, gratis. Costurile la noi, plusvaloarea la ei.

 3. N-are nicio teza in cap. Il vedeti voi pe tartanul asta sa scrie teze dupa capul lui? Hai ca sunteti comici. A avut si el ocazia sa demonstreze ca e barbat de stat dar s-a incurcat cu juvetii Largutei si cu golanii lui Codrin. Inca o „tanara” speranta irosita

  • Să fi stat și el măcar o zi cu PDL în partid, altă veață erea, da așa, aproape zici că-i corupt sau mincinos. Oricum ceva trebuie să zici că nu ne plătește Securitatea pe toți prostanii on-line.

   • Acest mesaj NU apartine adevaratului Franklin ci, foarte probabil, unui individ retardat si frustrat, dupa cum probabil, lesne v-ati dat seama.

    • A devenit o bagatelă, lumea știe cine este propagandă securistă, copy-paste până la moarte și dincolo de ea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998