CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Telefonul lui Biden

0 comentarii / 2418 vizualizări / 1 noiembrie 2013

Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a dat un telefon locatarului de la Cotroceni. Lui Traian Basescu. Pe firul scurt. Si nu a fost un simplu telefon. Si o simpla conversatie. I-a dat verde, protejatului sau, sa faca public continutul. Si despre ce a fost vorba? Despre intalnirea pe care vicepresedintele Statelor Unite a avut-o la Washington cu premierul Victor Ponta. Deci Joe Biden i-a dat lui Basescu raportul. Si a acceptat, sau chiar a insistat, ca acest raport sa devina transparent. Adica public.

Ceea ce s-a intamplat este aparent impotriva tuturor uzantelor diplomatice. Unde s-a mai pomenit ca un inalt demnitar al unui stat sa aiba o intalnire cu un prim-ministru al altui stat si apoi sa simta nevoia sa–l informeze pe presedintele tarii in cauza si, mai mult, sa-i dea liber sau sa insiste ca sa fie facut public continutul dialogului telefonic? Pana la urma o convorbire telefonica bate o intalnire oficiala.
Dar a avut loc, la Washington, o intalnire oficiala? Nu cumva raspunsul la aceasta intrebare este, de fapt, cheia unei situatii cu totul si cu totul atipice? Cum este cea descrisa mai sus?

O intalnire oficiala la Washington presupune intotdeauna prezenta cel putin a unui secretar al Departamentului de Stat. Altfel nu este o intalnire oficiala. Este doar un efect al unei operatiuni de lobby. Cine s-a mai aflat langa Joe Biden din aceasta perspectiva? Nimeni. Victor Ponta, insotit de cine a fost insotit, s-a aflat doar in fata vicepresedintelui Statelor Unite, fara ca alaturi de acesta sa existe vreun demnitar al Departametului de Stat. In termeni diplomatici, asta inseamna ca premierul roman nu a avut o intalnire de lucru la Washington. Deci vizita nu a fost oficiala. A fost o vizita de lobby. De imagine. Poate castiga ceva Romania in urma acestei expeditii? Nu exista nici un argument pentru un raspuns pozitiv. Poate pierde ceva Romania? Eventual putina demnitate. Dar sa spunem ca Romania nu ar avea nimic de pierdut in urma vreunui contact, indiferent de protocolul acestuia, cu Statele Unite, care este partenerul nostru strategic. Am putea spune ca vizita la Washington a fost un joc nul. Nici nu am pierdut, nici nu am castigat.
Dar de ce Victor Ponta s-a dus la aceasta intalnire, aranjata de lobbysti, cu Joe Biden, acceptand ca vizita sa nu aiba un caracter oficial? A facut-o pur si simplu pentru imagine. Sa fiu generos. Sa imi imaginez ca s-a gandit, in primul rand, nu la imaginea sa, ci la imaginea Romaniei si sa vedem care este rezultatul.

In urma vizitei la Washington a premierului Victor Ponta, intrucat operatiunea nu a avut caracterul unei vizite oficiale de stat, nici nu putea fi discutat ceva de natura sa aduca vreun folos imediat sau pe termen scurt, mediu sau lung Romaniei. Deci Victor Ponta a incercat o lovitura de imagine. I-a reusit? Poate ca raspunsul ar fi fost afirmativ in ipoteza in care Joe Biden nu i-ar fi telefonat lui Traian Basescu pentru a-l informa asupra expeditie la Washington a lui Ponta si pentru a-i da verde sa faca publica respectiva convorbire telefonica. Din acest moment rezultatul vizitei lui Ponta la Washington, care in planul interesului Romaniei este un zero barat, s-a transformat si intr-o lovitura de imagine in ceea ce il priveste.

Motiv care ma determina sa ma intreb cu ce se alege Romania daca Victor Ponta taie panglici la tunelul facut de turci sub Gibraltar sau daca se deplaseaza la Washigton pentru a primi bobarnace. Nu ar fi oare mai bine ca premierul sa stea la butoanele Guvernului sau de la Bucuresti de unde sa conduca o administrare rationala, inteligenta si benefica a Romaniei? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998